Lindesberg och kommunerna i norra länsdelen är en snabbt växande marknad för företaget Cleverex. Vid årsskiftet etablerar de sig mitt i Lindesberg och börjar sin verksamhet som etableringslots. Samtidigt får en av de tomma lokalerna efter Kristinavägen en hyresgäst.
Cleverex har kontor i Örebro,Eskilstuna och Hallsberg men ett hundratal kunder i Lindesberg, Kopparberg, Nora. Företaget jobbar med nyanlända – alltså personer som kommer från t ex Syrien, Eritrea, Irak och andra länder för att söka asyl. Det är deltagarna som i samråd med Arbetsförmedlingen bestämmer vilket lotsföretag de vill gå till. Enligt lagen om valfrihet kan den nyanlände välja vilken etableringslots hon eller han vill få stöd av – t ex Cleverex och företaget planerar att utöka verksamheten med andra projekt som man får som uppdrag från Arbetsförmedlingen.
– Vi hjälper dem att söka arbete, att göra en CV, skaffa bostad, skriva hyreskontrakt eller skydda dem mot ”fulsäljare”. Det kan vara lätt att bli lurad, när man inte kan språket, säger Hareton Akob på Cleverex. Det handlar om hur det svenska samhället fungerar och bli en del av det.
Det kommer att vara mellan två och fyra anställda på lindesbergskontoret. Just nu håller de på att ordna lokalerna. Datorer som installeras och kontoret måste handikappanpassas. Det kanske inte är klart i alla delar runt årsskiftet, men det blir en invigning då, försäkrar Hareton Akob.
Cleverex är ett bemanningsföretag som jobbar med telecom och marknadsföring också. De hjälper företag att sy ihop telekommunikationslösningar (”så att de kan sänka telekostnaderna”) och på medie- och marknadsföringssidan handlar det om att producera t ex hemsidor och mobilappar. Det är verksamheter som så småningom kommer att skötas från lindesbergskontoret också, säger Hareton Akob.
– Clerverex har idag femton anställda och coacherna har flera års erfarenhet av målgruppen nyanlända, säger Hareton Akob. Vi har varit väldigt framgångsrika med att få ut deltagarna i arbete. Vi anser att alla har en plats i arbetslivet oavsett utbildning och erfarenhet. Vi försöker alltid framhäva de kunskaper och erfarenheter deltagarna har med sig, för att sedan matcha de med företagskontakter vi har inom olika branscher.
En kompetens som är viktig för att hjälpa nyanlända in i det svenska samhället är förstås språkkunskaper. Hareton Akob är armenier och Cleverex har arabiska, tigrinja, kurdiska mfl språk inom företaget.
Hittills har arbetet i den norra länsdelen skötts från örebrokontoret. När fler uppgifter läggs på det nya kontoret i Lindesberg kan Cleverex behöva större lokaler, men det är svårt att hitta i Lindesberg, säger Hareton Akob.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.