På Kungsgatans BIIA Linde ReDesign fanns idag alla möjligheter att byta grejer med varandra, eller åtminstone kläder. Trött på den där blusen som inte riktigt är din färg, eller dags att göra sig av med den där koftan som egentligen är rätt snygg, men inte används? Då passade det utmärkt att packa ner kläderna i en påse och ge sig av till butikslokalen för att byta in plagget mot något annat.
På Linde ReDesign arrangerades det den här lördagen en klädbytardag. I grund och botten är det Naturskyddsföreningen som står för idén och i år sker klädbytardagen över hela norden.
– Så då har vi det i Lindesberg också. Vi hade det för första gången i fjol, konstaterar Margareta Garp som startade upp Linde ReDesign här i stan.
Upplägget är okomplicerat och Margareta berättar:
– Man kommer in med kläder som vi tar emot och så får man lappar tillbaka, max fem stycken, men man får lämna in fler plagg om man vill förstås. För lapparna kan man sedan byta till sig nya kläder. Det är jättebra, alla hittar någonting annat att ta med sig hem.
På andra ställen delas den här klädbytardagen upp på två; en dag när man lämnar in och tar emot kläder, och en dag när man väljer ut sina byten. Men i och med att ReDesign bedriver loppisverksamhet i vanliga fall, fanns redan ett startkapital att använda sig av.
– Så våra grejer är med också. Men en del som inte skulle vara med har vi lagt undan, berättar Margareta.

Margareta håller ordning och reda på bordet. Foto: Ida Lindkvist
Naturskyddsföreningen har också bidragit med en klädquiz som man kan göra efter man bytt till sig lite kläder. Hembakat fika finns också att köpa, och det är flera som passar på att slå sig ned en liten stund efter att fynden är avklarade. Det har även inkommit önskemål om att anordna ytterligare en klädbytardag framåt höstkanten.
– Då vill man ha med vinterkläder, så ja, absolut, varför inte, tycker Margareta.
Kristina Matsson har sin väninna från Garpenberg på besök. Det var väninnan som tipsade om klädbytardagen, så damerna hoppade in i bilen för att ge det ett besök.
– Det är första gången som jag är in här, jag kom för 10 minuter sedan, men det är bra. Bra att kunna lämna in sådant som man inte använder och kanske hitta något annat. Jag har hittat en tröja här i alla fall, säger Kristina och fortsätter att bläddra koncentrerat bland tröjorna som hänger uppradade på en klädställning.
Vid elva-tiden, en timme innan man ska stänga för dagen, har butiken haft ett trettiotal besökare. Men de allra flesta hängde på låset redan vid förmiddagens öppning.
– När vi öppnade vid 10 var det många som kom. Förra året var det ungefär 50 stycken som kom och bytte kläder, så det blir nog som förra året. Det droppar ju inte hela tiden, säger Margareta.
Fotnot: På Naturskyddsföreningens hemsida kan man läsa att klädbytarna föregående år bytte omkring 32 500 plagg med varandra. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 22 ton kemikalier, 122 ton koldioxid och 81 000 kubikmeter vatten.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.