Med erfarenhet av chefsjobbet vid polisen i Södertälje menar Jan Mill att våldsproblemet i Lindesberg inte är ett katastrofalt problem, även om det varit en topp här under maj månad som i sig är allvarligt eftersom oskyldiga drabbats. Men i förhållande till övriga städer i länet så är Lindesberg en mycket lugn stad med låg kriminalitet. Mill jobbar under tre veckor i Lindesberg som närpolischef då Thomas Jäderqvist tagit semesterledigt. Våldet som varit under helgerna är av den ”lättlösta” sorten, menar han.
–Av erfarenhet tyder det på att det är ett par personer som får en kick av att slå folk. Såna killar gör ofta misstaget att skryta med sina dåd för människor i sin vänskapskrets. Förr eller senare kommer ett tips till utredarna som gör att man kan plocka in de misstänkta. Förhoppningsvis sker det förr och inte senare, och som alltid är allmänheten viktigare än de flesta tror i sådana här fall, konstaterar Mill.
Steget från en ”uppvisningsmisshandel” till grövre brott är mycket litet – gränsen är så marginell att man som gärningsman inte kan förstå det.
–Låt oss säga att en grupp personer sysslar med att misshandla ensamma människor bara för att få en kick. Steget från det, en typ av uppvisning inför de andra som är med, till ett personrån är hårfin. Om dessa ungdomar får fortsätta bruka våld så är risken stor att de snart börjar tänka i andra banor och kombinerar sitt nöje med att plocka offret på t ex en mobiltelefon eller plånbok. Är det för att tjäna pengar? Svaret är nej: Beteendet kommer sig av att gärningsmännen vill ha en trofé – ett bevis för sin gärning som man kan visa för vännerna dagen efter. Man är stolt – en ”jägare” som vill skryta inför ”jägarkompisarna”, förklarar Jan Mill. Men ändå kvarstår faktum: Från att ha gjort sig skyldig till misshandel har man då gjort sig skyldig till rån. Det är en väsentlig skillnad och betydligt allvarligare.
Jan Mill är till vardags stationerad i Örebro på Närpolisavdelningen och arbetar med utvecklingsfrågor inom närpolisområdena. Under två år arbetade han som närpolischef i hemstaden Södertälje. För allmänheten i Lindesberg finns två alternativ i en situation som nu uppstått, menar han.
1. Man kan acceptera faktum och låta helgmisshandeln fortskrida.
2. Man hjälper polisen, och framförallt offren, genom att berätta för polisen om man vet något angående fallen. Även den minsta detalj kan vara av stort värde för utredarna. –Nu har ju ändå polisen i Lindesberg fått svart på vitt att allmänheten inte tolererar detta längre efter att Centrumföreningen agerat i frågan. Hoppas bara att fler tar ett liknande initiativ och hjälper till i frågor som dessa. Fler tips blir fler trådar att dra i. Det betyder i sig färre flyktvägar för gärningsmännen.
Tipsa polisen>>
Inför onsdagens stora hemmapremiär i Lindehov presenterar klubbchef Filip Nyängen ett par nyheter som de hockeyälskande besökarna kommer att upptäcka. Bland annat öppnar man den sprillans nya puben, men man kommer också att börja visitera besökarna innan insläpp i Lindehov.
– Vi har fått striktare säkerhetsregler från förbundet för att stärka säkerhetsrutinerna, det innebär att alla ska visiteras innan man går in i arenan i en förbundsserie, förklarar Filip.
Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför Gusselby i helgen, som de råkade på något utöver det vanliga. På långt håll såg de något jättelikt sticka upp ur havet av normalstora kantareller.
– Jag blev alldeles chockad, berättar Lennart Heinz.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.