Med erfarenhet av chefsjobbet vid polisen i Södertälje menar Jan Mill att våldsproblemet i Lindesberg inte är ett katastrofalt problem, även om det varit en topp här under maj månad som i sig är allvarligt eftersom oskyldiga drabbats. Men i förhållande till övriga städer i länet så är Lindesberg en mycket lugn stad med låg kriminalitet. Mill jobbar under tre veckor i Lindesberg som närpolischef då Thomas Jäderqvist tagit semesterledigt. Våldet som varit under helgerna är av den ”lättlösta” sorten, menar han.
–Av erfarenhet tyder det på att det är ett par personer som får en kick av att slå folk. Såna killar gör ofta misstaget att skryta med sina dåd för människor i sin vänskapskrets. Förr eller senare kommer ett tips till utredarna som gör att man kan plocka in de misstänkta. Förhoppningsvis sker det förr och inte senare, och som alltid är allmänheten viktigare än de flesta tror i sådana här fall, konstaterar Mill.
Steget från en ”uppvisningsmisshandel” till grövre brott är mycket litet – gränsen är så marginell att man som gärningsman inte kan förstå det.
–Låt oss säga att en grupp personer sysslar med att misshandla ensamma människor bara för att få en kick. Steget från det, en typ av uppvisning inför de andra som är med, till ett personrån är hårfin. Om dessa ungdomar får fortsätta bruka våld så är risken stor att de snart börjar tänka i andra banor och kombinerar sitt nöje med att plocka offret på t ex en mobiltelefon eller plånbok. Är det för att tjäna pengar? Svaret är nej: Beteendet kommer sig av att gärningsmännen vill ha en trofé – ett bevis för sin gärning som man kan visa för vännerna dagen efter. Man är stolt – en ”jägare” som vill skryta inför ”jägarkompisarna”, förklarar Jan Mill. Men ändå kvarstår faktum: Från att ha gjort sig skyldig till misshandel har man då gjort sig skyldig till rån. Det är en väsentlig skillnad och betydligt allvarligare.
Jan Mill är till vardags stationerad i Örebro på Närpolisavdelningen och arbetar med utvecklingsfrågor inom närpolisområdena. Under två år arbetade han som närpolischef i hemstaden Södertälje. För allmänheten i Lindesberg finns två alternativ i en situation som nu uppstått, menar han.
1. Man kan acceptera faktum och låta helgmisshandeln fortskrida.
2. Man hjälper polisen, och framförallt offren, genom att berätta för polisen om man vet något angående fallen. Även den minsta detalj kan vara av stort värde för utredarna. –Nu har ju ändå polisen i Lindesberg fått svart på vitt att allmänheten inte tolererar detta längre efter att Centrumföreningen agerat i frågan. Hoppas bara att fler tar ett liknande initiativ och hjälper till i frågor som dessa. Fler tips blir fler trådar att dra i. Det betyder i sig färre flyktvägar för gärningsmännen.