Det blir allt svårare för boende i centrum att finna parkeringsplatser för sina bilar. Nu har fastighetsbolaget Egeryds Fastigheter vänt sig till Lindesbergs kommun för att diskutera eventuella lösningar på detta problem, som man spår kommer att eskalera med tiden.
Finns det parkering att tillgå? Det är en av de första frågorna som dyker upp i samband med en lägenhetsvisning, berättar Michael Blixt som är kundansvarig för Egeryds Fastigheter i Lindesberg.
-Blir svaret nej på den frågan, då händer det att intressenten avstår. Och det skapar naturligtvis problem för ett företag som lever på att hyra ut bostäder, säger Blixt.
Och Egeryd själv instämmer med sin personal:
-Ja, det är faktiskt ett problem som vi måste få bukt med, säger Per Egeryd.
-Det är ju inte bara våra egna hyresgäster som drabbas, andra fastighetsägare har ju samma problem, tillägger han.
Jan Gustafsson på trafikenheten förstår att detta har blivit ett problem och har full förståelse för att fastighetsägarna känner oro.
-Det är norra delen av centrum som är svårlöst. Vi har ju en centrumförskjutning idag med fler bostäder och verksamheter än förr i tiden. De befintliga parkeringarna räcker helt enkelt inte till, även om vi har lyckats bra med införandet av tvåtimmarsparkering i centrala delarna, säger han.
Innan tvåtimmarsparkering infördes var det vanligt att parkeringsplatserna användes ”felaktigt”, det vill säga av pendlare och människor som inte bor i centrum.
Lindesbergs kommun och fastighetsbolaget Egeryds kommer nu att träffas snarast för att diskutera rådande problematik och finna eventuella lösningar på det.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Flertalet fastigheter i Fellingsbro står utan vattenförsörjning under torsdagen. Detta på grund av ett arbete på ledningsnätet. Berörda hushåll uppmanas att tappa upp extra vatten samt hänvisas till ett nödvattensläp som placeras vid varumottagningen vid Fellingsbro Folkhögskola.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla upp till 26 års ålder vaccinerar sig mot humant papillomvirus för att minska risken för HPV-relaterad cancer. Som ett resultat av detta har Region Örebro län beslutat att erbjuda vaccinering för alla inom denna målgrupp som ännu inte blivit vaccinerade. Vaccineringen kommer att vara tillgänglig på vaccinationsmottagningarna i Örebro och Karlskoga.
I december hölls audition på kulturkvarteret i Örebro för att utse den trupp som ska representera Sverige under världsmästerskapet i Hip Hop 2026. Nu står det klart att en av de 11 eftertraktade platserna i truppen går till ingen mindre än Emma Nyberg från Lindesberg.
– Det är en dröm att få vara med! Det är en otrolig möjlighet, säger Emma glatt till LindeNytt.
Den 1 januari 2025 trädde den nya lagen i kraft som innebär att det nu är förbjudet att slänga textilavfall i soporna. Detta gäller allt från dina gamla slitna strumpor och underkläder till lakan, hattar och din uttvättade t-shirt. Emma Karlsson, AvfallsPlanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen, menar att man är väl förberedd vid återvinningscentralerna för att informera om de nya reglerna.
– Vi har personal som kommer att arbeta aktivt med att informera på centralerna om var man ska lämna sitt textilavfall, säger Emma Karlsson.