Familjen Sellbergs sorgeplats var en av flera gravar som utsattes för skadegörelse. Foto: Privat
Flera gravplatser utsatta för skadegörelse
Under midsommarhelgen utsattes ett flertal gravplatser på Näsby kyrkogård i Frövi för skadegörelse, då blommor, lyktor och dekorationer stulits och i vissa fall även gömts undan i ett närliggande skogsparti.
– Vi blev ju jätteledsna, det här är ju vår sorgeplats, säger Helena Sellberg.
Det var på midsommardagen som paret Patrik och Helena Sellberg gjorde upptäckten när de besökte Patriks sons grav vid Näsby kyrkogård i Frövi. Någon eller några hade helt enkelt plundrat graven på den utsmyckning som familjen dekorerat gravplatsen med.
– Allt var borta, blommor, lyktor, änglar och minnesstenar. Det var helt länsat, berättar Helena.
Upptäckten av det inträffade tog hårt på Patrik och Helena.
– Vi blev ju jätteledsna, det här är ju vår sorgeplats, säger Helena.
Blommor, lyktor och dekorationer från ett flertal gravar hittades i ett skogsparti under midsommardagen. Foto: Privat
Det skulle snart visa sig att Patrik och Helena inte var ensamma om att ha drabbats. Senare samma dag bestämde sig nämligen några anhöriga för att tillsammans hjälpas åt att leta på kyrkogården i hopp om att finna de försvunna sakerna från sonens grav, ett sökande som efter ett tag gav resultat. Bakom en av gravstenarna fanns en gömma där några av sakerna låg och när man fortsatte att leta i ett närliggande skogsparti, så insåg de att det var fler gravplatser som hade blivit utsatta för detta.
Gravarnas tillhörigheter samlades ihop så anhöriga kan hitta det som saknas. Foto: Privat
– Där låg det massor av saker uppdelat i olika högar, och det var från flera gravar. Vi lyckades hitta det mesta som saknades, men det är fortfarande några av hans minnesstenar som är borta, förklarar Helena och avslutar:
– Vi hoppas att detta gör att fler blir uppmärksamma på vilka som vistas på kyrkogården, så det kommer fram vilka som gör så här. Det är ju inte en plats man normalt springer runt på.
Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av en målstark andra halvlek, där IFK Lindesberg slutade starkast. De tre poängen var ett måste för hemmalaget som ännu har en chans att ta kvalplatsen till Division 4, även om det blir en tung uppgift efter att både SMÅ och Örebro segrat sina matcher.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.
Nu stängs mellersta infarten
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta ...