Libo har långt gångna planer att så snabbt som möjligt komma igång med att bygga ett antal flerbostadshus någonstans i Lindesberg. ”Frågan är inte om, utan den stora frågan är var, berättar Libos VD Roger Sixtensson.
Hos Libo finns det nu långt framskridna planer på att någonstans i Lindesberg bygga två till tre parhus eller en radhuslänga med fyra till sex lägenheter. Detta vill Libo göra så snart som möjligt, bara men hittar någonstans att bygga. Vid ett besök hos Svenljunga kommuns motsvarighet, Svenbo hade Libo möjlighet att på plats få se några av de hus som nu är aktuella att uppföras någonstans i eller i närheten av Lindesberg.
– Vi vill gärna testa det här konceptet med några hus här i Lindesberg, eller kanske i Frövi, säger Roger Sixtensson.
Konceptet kallas av produktionsbolaget, Mjöbäcks entreprenad, för KomBo där man kombinerar huskroppens storlek utifrån tomtstorleken. Flerbostadshusen kan produceras i en eller två plan och som radhus eller parhus för att sedan byggas på enskilda tomter eller i grupphusområden. Varje hus innehåller kombinationer av två, tre eller fyrarumslägenheter med kök. Planlösningen är standardiserad och tvåorna är på 63 kvadratmeter, treorna på 71 kvadratmeter och fyrorna mäter 83 kvadratmeter.
– Vilken form av hus vi kommer bygga hänger på vart det blir och hur tomten ser ut, säger Sixtensson.
Det är den låga produktionskostnad som konceptet erbjuder som attraherat. I de utkast som presenterats så ligger produktionskostnaden för konceptet runt 14 000 kronor per kvadratmeter. Då ingår markarbeten under huset och anslutningsavgifter. Som jämförelse är den planerade ombyggnad av Strandskolan beräknad till 22 400 kronor per kvadratmeter.
Sixtensson är också nöjd med det han sett.
– Husen håller en bra kvalitet. Det är gedigna hus med genomgående parkettgolv. Kakel och klinkers i badrummen och bra standard på vitvarorna i köken är det också, berättar han.
Vad hyran till slut hamnar på hänger självklart ihop den exakta produktionskostnaden och lägenheternas driftskostnad. Men kopplar man tillbaka till Strandskolan där den kalkylerade hyran för en tvårumslägenhet hamnade på cirka 7 000 kronor per månad så borde hyran i de nyproducerade Kombohusen bli betydligt lägre.
– De hus vi tittade på i Svenljunga hade frånluftvärmepumpar, här i Lindesberg satsar vi sannolikt på fjärrvärme, säger Sixtensson.
Också det lokala näringslivet får ta del av konceptet på ett positivt sätt. Huskropparna levereras i moduler och uppförs sedan av lokala entreprenörer.
– Vi kan därför använda oss av en eller ett par av de ramavtalsentreprenörer vi har. Då behöver vi inte göra någon upphandling utan vi kan komma igång snabbt bara vi hittar en tomt, avslutar Roger Sixtensson.
Så nu är det upp till kommunens näringslivsenhet att hitta platsen för bygget. Faller sedan bygget väl ut och lägenheterna snabbt får hyresgäster så är nästa steg att hitta ett större område för fler hus.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.