Näringslivschef, Merit Israelsson, förtvivlas över Svenskt Näringslivs rapport som klargör att var tredje företagare i Lindesbergs kommun avstår att framföra kritik mot kommunen av ren rädsla att det skall slå tillbaka mot deras verksamhet.
Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet, som släpptes för några dagar sedan, visar att var tredje företagare i Lindesbergs kommun tvekar att framföra kritik mot hemkommunen eftersom de befarar att det får negativa konsekvenser.
Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, säger att ”Oron är ett stort demokratiskt problem och riskerar att hindra företag från att utvecklas och växa”.
– Jag håller helt med om det, säger Merit Israelsson, näringslivschef i Lindesbergs kommun.
I undersökningen har 33% (jämfört med 30% i riket) av de deltagande företagen i Lindesberg svarat att de någon eller flera gånger känt tvekan att lämna klagomål till kommunen med risken att det kommer att påverka dem negativt. Det är förödande för kommunen.
– Vi har arbetat med att förbättra vårt företagsklimat under flera år vilket också börjar ge resultat, men förutsättningen för att vi ska kunna utveckla och förbättra vår service är att våra företag vill och vågar lämna synpunkter på vårt arbete, säger Merit.
Varje gång någon tvekar är ju ett klart nederlag, markerar näringslivschefen.
– Vi måste på alla nivåer inom kommunen välkomna både beröm och kritik. Det måste finnas ett förtroende och en öppenhet mellan kommunens representanter och företagen men också en förståelse för varandras arbete och uppdrag och det kräver en ständig dialog.
– Jag tar tacksamt mot exempel från de företag som varit med och svarat på enkäten om i vilka sammanhang man känt oro. Det skulle vara till hjälp för oss då vi under hösten ska arbeta fram en strategi för kommunens näringslivsarbete. I arbetet får vi givetvis ta med oss också den här undersökningen och försöka hitta metoder och fler forum för dialog med våra företag. Målsättningen måste ju vara att ingen i framtiden ska behöva känna oro att framföra sina synpunkter, avslutar Merit Israelsson.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.