Näringslivschef, Merit Israelsson, förtvivlas över Svenskt Näringslivs rapport som klargör att var tredje företagare i Lindesbergs kommun avstår att framföra kritik mot kommunen av ren rädsla att det skall slå tillbaka mot deras verksamhet.
Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet, som släpptes för några dagar sedan, visar att var tredje företagare i Lindesbergs kommun tvekar att framföra kritik mot hemkommunen eftersom de befarar att det får negativa konsekvenser.
Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, säger att ”Oron är ett stort demokratiskt problem och riskerar att hindra företag från att utvecklas och växa”.
– Jag håller helt med om det, säger Merit Israelsson, näringslivschef i Lindesbergs kommun.
I undersökningen har 33% (jämfört med 30% i riket) av de deltagande företagen i Lindesberg svarat att de någon eller flera gånger känt tvekan att lämna klagomål till kommunen med risken att det kommer att påverka dem negativt. Det är förödande för kommunen.
– Vi har arbetat med att förbättra vårt företagsklimat under flera år vilket också börjar ge resultat, men förutsättningen för att vi ska kunna utveckla och förbättra vår service är att våra företag vill och vågar lämna synpunkter på vårt arbete, säger Merit.
Varje gång någon tvekar är ju ett klart nederlag, markerar näringslivschefen.
– Vi måste på alla nivåer inom kommunen välkomna både beröm och kritik. Det måste finnas ett förtroende och en öppenhet mellan kommunens representanter och företagen men också en förståelse för varandras arbete och uppdrag och det kräver en ständig dialog.
– Jag tar tacksamt mot exempel från de företag som varit med och svarat på enkäten om i vilka sammanhang man känt oro. Det skulle vara till hjälp för oss då vi under hösten ska arbeta fram en strategi för kommunens näringslivsarbete. I arbetet får vi givetvis ta med oss också den här undersökningen och försöka hitta metoder och fler forum för dialog med våra företag. Målsättningen måste ju vara att ingen i framtiden ska behöva känna oro att framföra sina synpunkter, avslutar Merit Israelsson.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.