PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta kundnöjdhet angående myndighetsutövning och serviceområden. NKI för Samhällsbyggnadsnämnden baseras på uppgifter från företagare som har haft ärenden med förvaltningen. Varje område får ett NKI-värde och en färg där 100 till 70 anses högt (grön), 69 – 62 (gul) är godkänt och under 61 anses lågt (röd).
När det gäller serviceområdena information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet ligger Samhällsbyggnadsnämnden på en godkänd nivå.
När det gäller myndighetsutövningen som omfattar bygglov, miljö och hälsa, livsmedel samt servering ligger två områden, livsmedel och servering på hög respektive mycket hög. Områdena bygglov och miljö och hälsa får tyvärr röda staplar och bedöms ligga lågt.
Det totala NKI-värdet ligger på 61, det vill säga en röd stapel.
Det senaste året har en rad åtgärder gjorts för att få bättre kunskap om var denna uppfattning rotar sig i. Bland annat genomfördes djupintervjuer och enkäter som resulterade i en handlingsplan med 34 punkter som Samhällsbyggnadsförvaltningen börjat arbeta med.
– Det här är ju tråkiga siffror men förändringsarbete tar tid. Det vi har lärt oss både genom våra samtal med näringsidkare såväl som vad nu NKI-resultatet påvisar är saker som vi kan påverka och förbättra. Ett stort tack till de näringsidkarna som tog sig tid att svara på våra frågor! Det arbetet vi håller på med just nu kommer leda till bättre resultat, kommenterar Martin Lindström, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen.
Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen är en myndighetsnämnd och gemensam förvaltningsorganisation för de fyra kommunerna Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora.
– Tillsammans med tjänstepersonerna tittar vi ständigt efter förbättringar. Vi har sett ett behov av ökad dialog med näringslivet och har påbörjat ett arbete för att få tätare kontakt och bättre förståelse för varandras vardag. Vi hittar nya sätt att närma oss varandra och vara tillgängliga; nu senast genom öppet hus för bygglovsfrågor, säger Tommy Kragh, ordförande Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.