Inom en relativt snar framtid, kan tillgängligheten till Loppholmarna komma att öka rejält. En ny bro i områdets södra ände är nämligen ett av förslagen som det arbetas med just nu.-Det skulle bli både snyggt och något som ökar trygghetskänslan kvällstid, kommenterar Mats Larsson, BMB.
Sedan en tid tillbaka har tre konsulter arbetat med alla frågor som rör badet på Loppholmarna. Nu på fredag skall de redogöra för Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning om vad som krävs för att få liv i badet igen – och för att hålla det levande i framtiden. Enligt tidigare uttalanden kommer man troligtvis lägga mycket fokus på muddring. Men förvaltningschef Mats Larsson pekar på en ännu viktigare detalj – nämligen dagvattnet. Om man enbart muddrade utanför badplatsen, skulle man inte lösa några problem. Boven är dagvattnet.
-Förslaget är att göra en så kallad LOD-damm, det vill säga en damm för ”lokalt omhändertagande av dagvatten”, säger Mats.
Dammen skulle helt enkelt fungera som ett filter där all smuts samlas upp istället för att det följer strömmen ut i sjön. Tidigare mätningar visar att bottenslammet är många meter tjockt utanför ”holmarna”.
-Idag vet vi med säkerhet att det är dagvattnet som försämrar vattenkvaliteten vid badet och därför måste det lösas från grunden, säger Mats.
BMB vill att dagvattnet samlas upp i å-sträckan mellan Strandpromenaden och Loppholmarna i en ny dammanläggning enligt modellen LOD. Det skulle inte enbart höja kvaliteten på vattnet utan öppnar för nya möjligheter också.
-När man bygger den här anläggningen, kan man samtidigt göra en bro från Strandpromenaden över till Loppholmarna. Det skulle bli riktigt snyggt, öka tillgängligheten och samtidigt öka trygghetsfaktorn. Idag finns det ju endast en väg in till området och jag förstår om vissa känner viss oro att vistas där om kvällarna pga det. En bro löser detta problem också, förklarar Mats Larsson.
Fotnot: I år har projektet Loppholmarna och Lindessjön runt haft 600 000 kr i budget. I stort sett hela beloppet har lagts på Loppholmarna.
Ett hundratal åskådare besökte under söndagskvällen den traditionsenliga ljuständningen på Dalvägen i Lindesberg, som i år var större än någonsin. Tre hushåll har arbetat i månader med att skapa en magisk stämning inför jul, med hjälp av tusentals meter ljusslingor och lysande figurer.
– Det tar ett par månader, och krävs mycket jobb, men det är värt det när man ser barnen, säger Dara Pech och tittar på alla barn som nyfiket går runt och tittar på allt som lyser.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige står inför en energiomställning som kräver stora satsningar på förnybar energi. Vindkraft är en central del i den utvecklingen, men det är avgörande att satsningarna genomförs med respekt för de människor som lever i dess närhet.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Vanligtvis åker jag ut i naturen för att fotografera, men ibland händer det att jag omvandlar den där fotorundan till en heldag ute i naturen istället.
UPPDATERAD: En brand i Stråssa, som initialt började med en brand i en ladugård, har eskalerat till en mer allvarlig situation. Branden har nämligen spridit sig till ytterligare en ladugård på platsen samt hotar nu en tredje.
– Två av ladugårdarna är helt övertända, man koncentrerar sig nu på att rädda den tredje från branden, uppger operatör vid SOS Alarm, som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Ingen snö – men massor av julstämning när Frövifors Julmarknad arrangerades i dagarna två.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.