Under festliga former togs de första spadtagen för det som ska bli Sveriges grönaste industri, ett jättelikt projekt som inte bara ska ge 230 nya arbetstillfällen i Frövi, utan även göra Sverige till nettoexportörer av jätteräkor.
– Ett av de viktigaste första spadtaget jag kommer att ta i hela mitt liv, sade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).
Stämningen var på topp när det under fredagen var dags att inviga starten av det enorma industriprojektet i Frövi, som går under namnet Regenergy Frövi, även kallat ”Sveriges grönaste industriprojekt”. Odlingen, som beräknas bli 39 hektar stor och cirka en kilometer lång, kommer att byggas på ett område alldeles intill Billerud Korsnäs, som även kommer förse den nya industrin med spillvärme.
– Etableringen av tomat- och räkodling med spillvärme från Korsnäs är både ett svar på klimathoten och bygger framtidens hållbara välfärd. Det ger cirka 230 nya industrijobb till kommunen. Klimathoten, den sociala oron i världen, kriget i Ukraina, allt det får ett svar här idag. Vi bygger en närproducerad matproduktion som skapar arbete som stärker tryggheten och välfärden. Det är klimatsmart! sade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.
Den rådande situationen i Europa med ett rasande krig i Ukraina var det fler som adresserade, bland annat näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, som närvarade under ceremonin.
– Timingen för detta projekt kunde inte varit viktigare, det som hände för bara tre veckor sedan när Ryssland attackerade Ukraina, har på stort allvar visat hur långt efter vi är i Sverige när det gäller vår självförsörjning. Vi har trott att i alla tider kommer all handel över världen alltid vara öppen, vi behöver aldrig tänka på att vi måste producera vår mat och det vi använder i Sverige själva, för det kommer vi alltid kunna importera. Men bara de senaste tre veckorna visar hur sårbart det är, hur sårbara vi är som land om vi inte kan öka vår självförsörjningsgrad, vilken idag är ungefär 50 procent.
Tomatodlingen, som beräknas kunna producera omkring 15 000 ton tomater om året, kommer bedrivas av det holländska bolaget Local Harvest, som kommer flytta delar av sin verksamhet till Sverige för att möta efterfrågan på tomater.
Odlingen av jätteräkor sköts av Aegir Aquaculture AB, som räknar med att kunna producera 4000 ton räkor per år.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.
I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ägare från den 28 juni är Rickard Bädicker från Kumla, en maskiningenjör som brinner för bowling.
– Jag är ganska stolt över att ha blivit en ”Cobring”, skrattar Rickard.