Biografen i Lindesberg och hur den skall drivas vidare, är en fråga som nu utreds. Detta sedan den privatägda biografen i Frövi, via en advokat, anklagat Lindesbergs kommun för snedvriden konkurrens. I tisdags låg ärendet på Tillväxtutskottets bord – men ärendet återremitterades då man anser att det är många frågor som måste få sina svar innan beslut kan fattas.
I underlaget finns tre driftformer som alternativ:
1 att fortsätta i nuvarande regi genom kulturenheten,
2 att flytta driften till bolaget Besök Linde AB,
3 att låta en privat entreprenör ta över.
Det är det tredje alternativet som är det primära, att låta en extern aktör driva biografen vidare i framtiden. Dock önskar Tillväxtutskottet få bättre grepp om hur ett sådant ”överlämnande” skall ske innan beslut kan fattas.
– Det finns flera frågor som vi behöver svar på innan beslut tas, därför återremitterades ärendet till nästa möte i november månad, säger Irja Gustavsson, Tillväxtutskottets ordförande.
En konsekvensanalys krävs för att säkerställa biografens framtid, menar Gustavsson.
– Vi måste ju veta att vi kan lämna över verksamheten och att den kan drivas vidare, så den inte bara läggs ner, menar hon.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.