Jesper Alsén i Vedevåg var efter en yrkesskada utan sysselsättning. En lördagskväll för en tid sedan växte sig tanken och idén allt starkare.- Jag gick ned i garaget och snickrade ihop några fruktlådor och på den vägen är det, berättar han. Alséns Frukt erbjuder företag och privatpersoner abonnemang på att kontinuerligt få fruktlådor utkört till företaget eller hemmet. Nu inleder han också ett lokalt samarbete med Kvarnbacka Livs.
Än har inte verksamheten nått de mål som är nödvändigt för att Jesper ska kunna leva på sin verksamhet. Men redan första veckan hade han beställningar på drygt trettio lådor.
– Provlådor som jag nu hoppas ska bli permanenta beställningar, säger Jesper Alsén.
Till en början vänder sig Alséns Frukt till små och medelstora företag samt privatpersoner i Lindesberg och Nora med omnejd, men Jesper har haft leverans av provlådor till både Örebro och Arboga.
– Jag levererar en eller två gånger i veckan – måndag och onsdag, men man kan också välja att få en låda levererad var fjortonde dag, berättar han.
Det går att beställa två olika storlekar på fruktlådor, en som innehåller fem kilo frukt eller en något större med åtta kilo. Varje låda har ett bassortiment med äpple, banan och apelsin. Sedan kompletteras lådan lite utifrån säsong med passionsfrukter, nektariner, vindruvor eller andra mer exotiska frukter.
Tidigare jobbade Jesper som trädfällare, vilket innebar att han klättrade och hängde högt i träden som han fällde uppifrån och ned. Vid en olycka i arbetet förvärrades hans nervskada i höger arm så illa att han fick ge upp sin sysselsättning som trädfällare. När idén dök upp den där lördagskvällen var han sedan en tid utan arbete.
Nu påbörjar också Jesper ett samarbete med Mikael Vestergård som driver Kvarnbacka Livs i Vedevåg. Här köper Jesper sin frukt och här plockar han ihop de olika lådorna. Också Kvarnbacka har utkörning till kunder, så en del i det nystartade samarbetet innebär att Jesper samtidigt som ha kör sina egen runda också kör ut matvaror från Kvarnbacka Livs.
När verksamheten kommit igång på allvar och målet om hundra lådor i veckan är uppnått kommer Jesper utveckla sitt erbjudande så att man ska kunna abonnera lådor med grönsaker. Därifrån är inte sedan steget långt till att dessutom kunna erbjuda lådor med ekologiskt odlade frukter eller grönsaker.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.
PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.
Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.