Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.

Det var i samband med att den kommunala skolan i Löa hotades av nedläggning som en grupp bybor med stark drivkraft och engagemang bestämde sig för att rädda hjärtat i byn och tog saken i egna händer. Efter många långa styrelsemöten lyckades man ro i land projektet och till höstterminen 1993 kunde en av de första friskolorna i Sverige slå upp dörrarna för första gången.

– Borns friskola var före, men vi var nog den andra friskolan som startades i Sverige, berättar Susanna Ehrnlund, tidigare styrelsemedlem.

Maud Råstock, fd mattant, Susanna Ehrnlund, fd styrelsemedlem och Maria Gotthard, Frimodig fd lärare vid Löa Friskola delade med sig av minnen. Foto: Jennie Einarsson

Första året hade man tre heltidsanställda lärare, 39 elever från årskurs ett till sex och snabbt blev det även en förskoleklass. Sedan dess har skolan vuxit stadigt och innefattar nu en personalstyrka på 35 personer och sammanlagt 130 elever på förskola och skola, och med ett styre i samma anda som för 30 år sedan.

– Idag firar vi jubileum för Löa Friskola, att det var 30 år sedan en grupp bybor inklusive mina föräldrar beslöt sig för att starta en friskola. Jag gick själv i första klassen på friskolan och är numera själv med i styrelsen och har mina egna barn här på skolan, vilket är kul. Vi håller fortfarande på i samma anda med ideell arbetskraft och en styrelse som fungerar på samma sätt som då fast vi har expanderat och blivit större, förklarar Emma Elvenäs.

Foto: Jennie Einarsson

Skolan har som mål att främja möjlighet till fysisk aktivitet varje dag, med en inriktning mot rörelse, hälsa och natur, något som genomsyrar hela verksamheten. En kort promenad bort ligger skolans utomhusklassrum ”Smarta Skogen” där en stor del av undervisningen bedrivs.

– Framför allt i de yngre åldrarna lär man sig mycket där om skogen, allemansrätten, biologi och växter, förklarar Emma.

– Placeringen av skolan är fantastisk, allting ligger så bra till, nära skogen, där är de väldigt ofta. Man får med sig undervisningen men också lite friskluft, tillägger rektor Eva Valtonen.

Smarta Skogen heter uteklassrummet på Löa Friskola. Foto: Jennie Einarsson

Här finns många fina traditioner som man håller hårt i. Exempelvis går man Bergslagsleden och har en lingonplockardag varje år.

– Lingonplockardagen blir som en friluftsdag, man plockar lingon samtidigt som man läser på om skogen och allemansrätten. Sedan gör man lingonsylt i hemkunskapen som serveras i skolmatsalen till ”Lisas köttbullar” exempelvis, berättar Emma.

Under jubileumsdagen bjöds det på hamburgare. Foto: Jennie Einarsson

Skolmaten spelar en viktig roll på schemat, här har maten alltid lagats från grunden i största möjliga mån för att barnen ska få en så bra förutsättning som möjligt till en bra skoldag.

– Vi har aldrig haft ett centralkök, all mat lagas här på plats. Brödet bakas och köttbullarna rullas, det gör att det blir god mat. Sedan har vi alltid haft bra bespisningspersonal med ett matintresse som har tyckt att det har varit kul att servera både god och fin mat, berättar Emma.

Skolans första busschaufför Göte Bogland och skolans första ”mattant” Maud Råstock stötte ihop under jubileumsdagen. Foto: Jennie Einarsson

På plats under jubileumsdagen fanns även den allra första ”mattanten” på skolan – Maud Råstock. I dagens något mer moderna skolkök delade hon med sig av gamla minnen från den tid hon stod för bespisningen på skolan.

– Det var så bra här och så lugnt. Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud.

Cassandra, William, Ester, Alice och Aayla från årskurs 6. Foto: Jennie Einarsson

Aayla, Alice, Ester, William, Cassandra från årskurs sex, delar samma åsikt om maten.

– Ja, det är riktigt god mat här. Idag fick vi pasta med tomatsås, den var jättegod, säger de i mun på varandra.

Samtliga i gänget har gått på Löa Friskola under hela sin skolgång och alla är överens om att det är en skola som man verkligen trivs i.

– Det är jättekul och det är inte en jättestor skola, det är bra att inte så stora klasser. Vi är bara 16 elever i årskurs 6. Det är nästan aldrig något bråk här heller. Alla lärare har jobbat här så länge så man känner dem och de är jättesnälla, alla känner alla här, förklarar de innan de går vidare mot dagens höjdpunkt – hoppborgen – som man dagen till ära hade ställt fram på skolgården.

Dagen till ära hade man en hoppborg på skolgården som lockade både små och stora barn. Foto: Jennie Einarsson

Rektor Eva Valtonen ser ljust på skolans framtid i byn och önskar att man kunde locka fler elever till skolan.

– Vi hoppas att det kommer in många fler barn, vi skulle behöva fylla på. Det har varit lite varierande med antal elever den sista tiden, det är färre i vissa årskurser, avslutar hon.

Publicerad 27 september 2023 klockan 13:59

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Gymnasiechefens och fackförbundets svar efter kritiserad granskning

Efter att LindeNytt publicerat uppgifter ur ett pressmeddelande från fackförbundet Sveriges Lärare i förra veckan, fick redaktionen ta emot massiv kritik från Lindeskolans medarbetare då man menade att LindeNytt gått ut med falska siffror. Det man från skolans håll menade var de korrekta siffrorna var en undersökning gjord av Skolverket, medan det vi publicerat var en bearbetning gjord av Sveriges Lärare där man räknat in andra parametrar och således kommit fram till andra resultat. Det handlar alltså om två olika undersökningar, med olika resultat.

11 december 2023 klockan 16:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan

Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.

10 december 2023 klockan 21:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad

Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i...

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon p...

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Man i 60-årsåldern döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn

Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gällande grov våldtäkt mot barn, har nu dömts till fängelse i 6 år och 6 månader vid Göta Hovrätt. Mannen ska dessutom betala 640 000 kronor i skadestånd till offret.

7 december 2023 klockan 09:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlöven är klara för Allettan

Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.

7 december 2023 klockan 12:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider
På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade...
6 december 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

RÖL:s avvecklingsplan: 80 varv runt jorden
INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
6 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Julandan i fokus när Rejmes och Lindlöven slår sig ihop: ”Antalet utsatta blir bara fler”
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen ...
5 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

”Vaffö gör di på detta vis?”

INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.

5 december 2023 klockan 10:22 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

4 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Förlust under Lindlöven och Libos familjedag

Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay fö...

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. ...

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter ...

Stråkvana elever och lärare från Kulturskolan Garnalia. Foto: Privat

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.

1 december 2023 klockan 13:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg...

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig ...

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad ...

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Anders Persson (LPO), Tom Persson (SD), Tomas Klockars (M), Sanna Jansson (L) och Markus Lundin (KD). Foto: Camilla Lagerman

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

28 november 2023 klockan 15:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige ...
28 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...
27 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-26

2023-11-26

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-24

2023-11-24

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-21

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-11 17:38