För den oinvigde må champagne bara vara en La Garonne som haft ett kärleksfullt möte med en Sodastreamer, men oavsett hur det stod till med kunskaperna hos de 40-talet som satt sig till bords på lördagskvällens exklusiva champagneprovning, såg vinimportören Mats Barlow till att berika gästerna med såväl smak som fakta kring detta klassiska bubbel.- Jag älskar Champagne och mousserande viner och tycker precis som Winston Churchill att en Champagne skall vara kall, torr och gratis, skrattar Barlow.
Efter succén i vintras följde den grekiska restaurangen Gencos upp med ytterligare en vinprovningsafton arrangerad i lördags. Precis som tidigare fyllde man med lätthet lokalen när Champagne och mousserande vin stod på menyn. Även den här gången hade restaurangen bjudit in vinimportören Mats Barlow att hålla i smakresan.
– Det var riktigt trevligt och det verkade som att alla fann stort intresse i att höra vad jag hade att berätta om det som serverades i glasen, säger Mats Barlow.
Fyra sorters Champagne och ett mousserande vin från Toscana hade Mats med sig till gästerna.
– Som de flesta vet får Champagne bara kallas Champagne om det kommer från detta distrikt i Frankrike, allt annat kallas mousserande vin även då tillverkningen sker på exakt samma sätt. I korthet handlar det om att framställa ett vitt vin som sedan får genomgå en jäsningsprocess, säger Barlow.
En Champagne skall vara torr och serveras kall, cirka 10 grader är optimalt. Att det sedan inte riktigt stämmer överens med Winston Churchills klassiska citat om vad som gör det till en god Champagne, behöver inte betyda att smakupplevelsen blir uddlös.
– Jag tycker precis som Winston Churchill att en Champagne skall vara torr, kall och gratis även om det sällan händer att den är gratis. Men så länge den är riktigt torr och håller en temperatur på 10 grader eller i närheten så smakar det som allra bäst. Så mycket hade Churchill i alla fall rätt i, ler Barlow.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen – hela 154 stycken. Däremot upplevde utställare besöksantalet som något blygsammare.
– Det börjar komma lite mer folk nu när Vasaloppet har slutat, det skulle kunna vara en förklaring, menade Ute Brauer från Ladies of Art som trots detta haft en lyckad helg.
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga – 154 utställare att visa upp sina alster runtom i kommunen, från Ramshyttan i norr till Fellingsbro i söder.
– Det är så roligt att det tillkommer nya deltagare hela tiden, säger Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.
Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds Padelcenter på grund av ett oväntat hinder – det krävdes nämligen en ändring av detaljplanen för området. Efter en långdragen process har nu både detaljplan och bygglov blivit godkända till stor lättnad för Per, som återigen kunde slå upp dörrarna till padelhallen under måndagen.
– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan få öppna igen, förklarar han när LindeNytt kommer på besök.
I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Bengt Storbacka (S), samt Tomas Klockars (M) som tog över positionen efter årsskiftet. Breven innehöll uppgifter gällande moderaten Bertil Jansson, och de brister som framkommit under hans tidigare anställning vid Lindeskolan, uppgifter som bekräftas av handlingar från kommunens personalavdelning. Trots detta står Jansson nu nominerad till ordförandeposterna för de kommunala fastighetsbolagen FALAB/LIBO.
– Han är inte dömd för något, det är två varningar som är utdelade och som han har godtagit, och de anser vi är utagerade. Vi har fullt förtroende för Bertil, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M).
Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsförening att rädda huset, så har majoritetsstyret i Lindesbergs kommun nu fattat beslut om att Michelsonska huset på Kristinavägen skall tillåtas att rivas.
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet var 8,67 procent. Nu har Hyresmarknadskommittén beslutat om en höjning med 4,4 procent, en höjning som börjar gälla från och med 1 januari 2023.