När elnätet i Lindesberg byggdes upp för mer än hundra år sedan, gjordes så med luftburna ledningar på stolpar innehållande bekämpningsmedlet kreosot. Sedan dess har många ledningar grävts ner i marken istället – men på de platser där luftledningar ännu är i bruk, finns också de gamla kreosotpreparerade stolparna kvar – på lånad tid. Nu är nämligen det kommunala elbolaget i tagen med att radera dem från elnätkartan.
Linde energi har under senvintern och vårkanten arbetat med att ersätta gamla, giftiga stolpar längs luftledningen mellan Lindesberg och Pikaboda utanför Frövi. Det rör sig om en sträcka om totalt 11 kilometer, där man nu ersätter de gamla stolparna med ett alternativ som till större delen består av förnybart material. Åtgärden understryker elbolagets miljötänk.
– Vid uppgraderingen av 11 km 40 kV luftledning mellan Lindesberg och Pikaboda, och som en del av Linde energis miljö- och hållbarhetsmål, kändes det naturligt att bygga med WOPAS giftfria trästolpe 2.0, säger Joakim Johansson, Affärsområdeschef El, på Linde energi i ett pressmeddelande.
De nya stolparna lanserades så sent som 2017 av företaget WOPAS, som utvecklade produkten inom moderbolaget Hallingplast AS. Stolpen är enkelt beskrivet en trästolpe med ett hölje bestående av plastmaterialet polyeten, som skyddar stolpen från rötangrepp och andra skador som kan försvaga eller förkorta livslängden.
– För oss har det varit oerhört positivt att samarbeta med Linde energi som verkligen varit framsynta och verkligen vill leverera på sitt miljö- och hållbarhetsarbete. WOPAS består av ca 85% förnybart material, och av 15% polyeten så är 2/3 återvunnen, som dessutom går att återvinna på nytt. Det blir svårt att slå i en livscykelanalys, WOPAS levererar i den cirkulära ekonomin. Fler och fler kommer till denna insikt, säger Thomas Lindblad, WOPAS, i pressmeddelandet.
Att arbeta med giftfria alternativ är också något som Linde energis montörer uppskattar, berättar Ola Andersson, som är enhetschef för anläggning på Linde energi.
– Vi blev nyfikna på WOPAS stolpar, och det nya konceptet att uppnå giftfrihet och mycket lång livslängd genom att kapsla in trästolpen i återvinningsbar polyeten. Återkopplingen från våra erfarna montörer har varit positiv. Det är i princip samma byggmetoder som att bygga med traditionella trästolpar – fast giftfritt, vilket våra montörer är glada för, säger Ola Andersson.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.