När elnätet i Lindesberg byggdes upp för mer än hundra år sedan, gjordes så med luftburna ledningar på stolpar innehållande bekämpningsmedlet kreosot. Sedan dess har många ledningar grävts ner i marken istället – men på de platser där luftledningar ännu är i bruk, finns också de gamla kreosotpreparerade stolparna kvar – på lånad tid. Nu är nämligen det kommunala elbolaget i tagen med att radera dem från elnätkartan.
Linde energi har under senvintern och vårkanten arbetat med att ersätta gamla, giftiga stolpar längs luftledningen mellan Lindesberg och Pikaboda utanför Frövi. Det rör sig om en sträcka om totalt 11 kilometer, där man nu ersätter de gamla stolparna med ett alternativ som till större delen består av förnybart material. Åtgärden understryker elbolagets miljötänk.
– Vid uppgraderingen av 11 km 40 kV luftledning mellan Lindesberg och Pikaboda, och som en del av Linde energis miljö- och hållbarhetsmål, kändes det naturligt att bygga med WOPAS giftfria trästolpe 2.0, säger Joakim Johansson, Affärsområdeschef El, på Linde energi i ett pressmeddelande.
De nya stolparna lanserades så sent som 2017 av företaget WOPAS, som utvecklade produkten inom moderbolaget Hallingplast AS. Stolpen är enkelt beskrivet en trästolpe med ett hölje bestående av plastmaterialet polyeten, som skyddar stolpen från rötangrepp och andra skador som kan försvaga eller förkorta livslängden.
– För oss har det varit oerhört positivt att samarbeta med Linde energi som verkligen varit framsynta och verkligen vill leverera på sitt miljö- och hållbarhetsarbete. WOPAS består av ca 85% förnybart material, och av 15% polyeten så är 2/3 återvunnen, som dessutom går att återvinna på nytt. Det blir svårt att slå i en livscykelanalys, WOPAS levererar i den cirkulära ekonomin. Fler och fler kommer till denna insikt, säger Thomas Lindblad, WOPAS, i pressmeddelandet.
Att arbeta med giftfria alternativ är också något som Linde energis montörer uppskattar, berättar Ola Andersson, som är enhetschef för anläggning på Linde energi.
– Vi blev nyfikna på WOPAS stolpar, och det nya konceptet att uppnå giftfrihet och mycket lång livslängd genom att kapsla in trästolpen i återvinningsbar polyeten. Återkopplingen från våra erfarna montörer har varit positiv. Det är i princip samma byggmetoder som att bygga med traditionella trästolpar – fast giftfritt, vilket våra montörer är glada för, säger Ola Andersson.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.