Lindesberg har gott om uppfinningsrika handlare. Foto: Camilla Lagerman

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel

När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.

Julen är detaljhandelns viktigaste försäljningsperiod under året, och enligt Svensk Handel väntas vi även i år köpa julklappar för 21 miljarder kronor, vilket motsvarar omkring 3200 kronor per person. Årets jul och julhandel blir dock lite annorlunda. Coronapandemin påverkar inte bara människors hälsa, utan också våra möjligheter att handla och umgås med släkt och vänner som vi brukar.

Lindesbergs lokala handlare har dock med god uppfinningsrikedom och ett stort mått kreativitet kommit på smarta och smittsäkra lösningar för att deras värdefulla kunder ska kunna handla på ett tryggt sätt.

– Många av våra handlare är väldigt kreativa, och har kommit på bra lösningar för att kunna möta kunderna. Ofta kan man bara ringa och kolla av, så kan de lösa det mesta, berättar Linde Citys ordförande Johan Eriksson.

Olika leverans- och betalningsalternativ ordnar Elon Ljud & Bild. Foto: Camilla Lagerman

Ett flertal butiker erbjuder hemkörning av varor, ända fram till dörren, där man till exempel hos Elon Ljud & Bild även kan välja att betala via Klarna eller swish för att inte ens behöva gå in i butiken.

-Vi började med hemleverans redan i våras, det har varit bra för kunderna att veta att det finns ett alternativ. Sedan kan vi leverera ut varor både på framsidan och baksidan, om man bara vill komma och hämta upp. Men man kan även gå in på nätet och kika vilka varor vi har i lager, och sedan paxa dem i butik. Då går det till och med snabbare än att handla på nätet, säger Rosemarie Rudenvall och skrattar.

Förutom fler leveransalternativ och en maxgräns om 8 kunder i butiken, har de även arbetat med att få ut det viktiga budskapet om att hålla avstånd, men också att handla lokalt.

– Vi har munskydd med vår logga, och våra tröjor med olika budskap på, det är faktiskt en idé som vi har sett att fler har tagit efter. Även om det inte gör någon fysisk skillnad så är det ändå en bra påminnelse. Men jag tycker inte att vi märker någon nedgång i handeln, vi har faktiskt ökat med 10%! Många som annars åker till Marieberg och julhandlar har valt att komma hit istället, vilket är väldigt roligt, säger Rosemarie.

Lyckoklövers drive-through är nu igång. Foto: Camilla Lagerman

Lyckoklöver har i dagarna öppnat sin helt nya drive-through, där man helt enkelt ringer och beställer det man vill ha, swishar och sedan levereras varorna ut till kunden utanför butiken.

– Vi drog igång det i måndags, och det blev väldigt omtyckt. Vi försöker göra det så bra som möjligt. Om det blir för mycket kunder i butiken kan vi be dem göra en beställning där istället, och vill man inte ringa kan vi ta upp beställningar direkt utifrån också. Redan i våras startade vi vår blomsterkiosk, och hade det inte varit för att blommorna fryser så hade vi kört med den nu också, men den kommer tillbaka när vädret tillåter, säger Johanna Sethson.

På Lizas Parfym arbetar man bland annat med tjusiga visir. Foto: Camilla Lagerman

Hos Lizas Parfym började man redan tidigt i höstas med att erbjuda hemleverans av produkter, något man nu fortsätter med fram till jul.

– Det är bara att ringa så löser vi det mesta. Vi slår även in paketen åt våra kunder, och mycket har vi redan förberett så inte kunden behöver stå så länge inne i butiken. Sedan har vi utökat våra öppettider för att ge fler chansen att handla utan trängsel, och det har varit väldigt uppskattat, säger Erika Backteman och avslutar glatt:
– Vi har ju våra tjusiga visir också!

Hos Titt-in kan man boka hela butiken för sig själv. Foto: Camilla Lagerman

Utökade öppettider är något som även Titt-in erbjuder, då kunder kan boka hela butiken för sig själv en stund. Antingen på morgonen innan öppning, eller på kvällen efter stängning.

– Vi har försökt att tänka till så att kunderna kan känna sig trygga när de handlar. Bland annat har vi satt in en extra kassadisk så att man kan stå med bra avstånd till varandra, och vi har flera stationer med handsprit i butiken, säger Eva Andersson och fortsätter:
– Men vi upplever faktiskt ingen trängsel, kunderna är jätteduktiga på att hålla avstånd, och de är snabba på att handla. Det var så otroligt synd att statsministern avrådde från att besöka butiker och istället uppmanade till att handla på internet. Jag förstår, men när det går att lösa så bra ändå vill vi inte att kunderna ska känna att de gör något fel när de handlar.

– Nej, vi känner ju oss inte rädda på jobbet, säger Rose-Marie Hedin.

Men pandemin har inte bara fört med sig negativa saker enligt Eva, det finns lite ljusglimtar också.

– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin.

 

LindeNytt har tidigare under pandemin uppmärksammat fler kreativa idéer och initiativ från Lindesbergs lokala företagare, se tidigare artiklar:

Wajih öronmärker tid för äldre att klippa sig smittsäkert

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

Jul(mat)tomten levererar ända fram till dörren

Nu öppnar Hemköp ännu tidigare för riskgrupper

Ica Supermarket öppnar för riskgrupperna

ICA-handlaren: ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa till”

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer

Blomstrande överraskning till Lindesbergs äldreboenden

Folkfest när Martin Almgren intog Råsvalen

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning

Publicerad 18 december 2020 klockan 12:39

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.

29 november 2023 klockan 09:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons
Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.

22 november 2023 klockan 13:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Donera en julklapp och se på bio gratis. Foto: Lindesbergs Biograf

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider

I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte att sprida extra glädje i jultider. Målet är att samla in julklappar till de familjer som har det svårt, där alla besökare som donerar en julklapp bjuds på gratis adventsbio med popcorn som tack.
– Vi hoppas att det kommer mycket folk och att vi kanske kan göra det till en tradition, säger Daniel Wiklund på Lindesbergs Biograf.

21 november 2023 klockan 13:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd
Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya Snickerifabriken stod på spel. Trots den korta tä...
21 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler ...
20 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Beslutet: Stora besparingar inom sjukvården väntar
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare...
16 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Richard Järlstam, marknads- och försäljningschef på Linde energi. Foto: Linde energi.

Vem tycker du ska få årets Energiklapp?

Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmärksammat personer genom ”Energiklappen”. Nu vänder sig det lokala energibolaget åter till allmänheten med en uppmaning att nominera kandidater som man tycker är värda årets Energiklapp.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar, säger Joakim Johansson vd på Linde energi i ett pressmeddelande.

15 november 2023 klockan 14:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Pressbild

Björn Rosenström gästar Vårmönstringens Vårfest

Efter premiärsuccén för Vårmönstringens egen utomhusfestival, meddelar arrangören nu att Vårfesten återkommer även nästa år, den här gången med ett något större dragplåster på scenen.
– Vi levlar upp lite med nästa års stora headline, så där tar vi ett lite starkare namn med Björn Rosenström. Han har inte varit i trakterna på länge, så det känns som det kan bli ett slagkraftigt namn, berättar Johan Eriksson på JME Music.

15 november 2023 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pigg förening firar 125 år med öppet hus och fest

Lördag 11 november bjuder Lindesbergs äldsta idrottsförening, Lindesbergs Tennisklubb, in till ett ...

Futsaldamerna gör upp i helgens cup

I helgen stundar en andra omgång av Lindegym Futsal Cup 2023. Denna gång är det damerna som intar planen på ...

Nu skall ljus tändas för krigens offer – uppmanar invånarna att vara med

På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ...

Centrala Lindesberg. Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Delar av centrum utan fjärrvärme på grund av läcka

Delar av centrala Lindesberg kommer att vara utan fjärrvärme under onsdagseftermiddagen och kvällen. Anledningen är ett läckage som har upptäckts och skall åtgärdas med start kl. 16.00.

8 november 2023 klockan 15:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Elin och Lena riggar upp för snabbdejting på singlarnas dag

På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt ...

bildspel Rysligt mingel under helgens Halloweenfirande

Under den gångna helgen genomförde både Brasserie All In och Lindesbergs Stadshotell sina Halloweenfester, där ...

Gruppen bakom protestlistorna tackar för stöd – och bekymras över viss vägran

INSÄNDARE: Vi som ingår i gruppen och står bakom protestlistorna ...

Slöjdare firar 40 år med jubileumsmässa

I helgen bjuder Bergslagens Slöjdare in till sin årligen återkommande Hantverksmässa, som denna gång blir av ...

Rotarymöte kastade ljus över samhällets mörka sida

Rotarys sedvanliga måndagsmöte flyttades under gårdagen till Lindeskolans aula, då man hade bjudit in ...

Foto: Pressbild

Martin Almgren släpper ny låt efter pappans bortgång: ”Blev mitt andningshål”

Vid midnatt släpper Martin Almgren sin senaste singel ”Days with you”, en låt som kom att bli en form av sorgebearbetning för Martin, vars pappa gick bort i somras efter en kort tids sjukdom.
– Jag har verkligen fått släppa ut vad jag känner, det har jag mycket lättare för att göra genom musiken än när jag ska prata, så det blev mitt andningshål, berättar Martin för LindeNytt.

26 oktober 2023 klockan 18:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efter succén – nu blir Hälsomässan ännu större
Efter succépremiären för Hälsomässan i januari i år, som lockade flera hundra besökare, är man redan nu i startgroparna inför nästa mässa...
25 oktober 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rotary överraskade idrottsförening med välkommet tillskott
Under måndagens Rotarymöte gästades sällskapet av Ali Jamal Yassin, ordförande i den nystartade idrottsföreningen Bergslagens IF, som berättade...
23 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fonus förbereder för årets ljuständning: ”Varmt i hjärtat”
För femte året i rad hjälper Fonus i Lindesberg anhöriga att tända ljus vid deras nära och käras gravar inför Alla helgons dag. Intresset för...
18 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-10-17

2023-10-13

2023-10-12

2023-10-11

2023-10-10

2023-10-10

2023-10-09

2023-10-06

2023-10-06

2023-10-04

2023-09-29

2023-09-28

2023-09-28

2023-09-26

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-01 00:29