Lindesberg har gott om uppfinningsrika handlare. Foto: Camilla Lagerman

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel

När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.

Julen är detaljhandelns viktigaste försäljningsperiod under året, och enligt Svensk Handel väntas vi även i år köpa julklappar för 21 miljarder kronor, vilket motsvarar omkring 3200 kronor per person. Årets jul och julhandel blir dock lite annorlunda. Coronapandemin påverkar inte bara människors hälsa, utan också våra möjligheter att handla och umgås med släkt och vänner som vi brukar.

Lindesbergs lokala handlare har dock med god uppfinningsrikedom och ett stort mått kreativitet kommit på smarta och smittsäkra lösningar för att deras värdefulla kunder ska kunna handla på ett tryggt sätt.

– Många av våra handlare är väldigt kreativa, och har kommit på bra lösningar för att kunna möta kunderna. Ofta kan man bara ringa och kolla av, så kan de lösa det mesta, berättar Linde Citys ordförande Johan Eriksson.

Olika leverans- och betalningsalternativ ordnar Elon Ljud & Bild. Foto: Camilla Lagerman

Ett flertal butiker erbjuder hemkörning av varor, ända fram till dörren, där man till exempel hos Elon Ljud & Bild även kan välja att betala via Klarna eller swish för att inte ens behöva gå in i butiken.

-Vi började med hemleverans redan i våras, det har varit bra för kunderna att veta att det finns ett alternativ. Sedan kan vi leverera ut varor både på framsidan och baksidan, om man bara vill komma och hämta upp. Men man kan även gå in på nätet och kika vilka varor vi har i lager, och sedan paxa dem i butik. Då går det till och med snabbare än att handla på nätet, säger Rosemarie Rudenvall och skrattar.

Förutom fler leveransalternativ och en maxgräns om 8 kunder i butiken, har de även arbetat med att få ut det viktiga budskapet om att hålla avstånd, men också att handla lokalt.

– Vi har munskydd med vår logga, och våra tröjor med olika budskap på, det är faktiskt en idé som vi har sett att fler har tagit efter. Även om det inte gör någon fysisk skillnad så är det ändå en bra påminnelse. Men jag tycker inte att vi märker någon nedgång i handeln, vi har faktiskt ökat med 10%! Många som annars åker till Marieberg och julhandlar har valt att komma hit istället, vilket är väldigt roligt, säger Rosemarie.

Lyckoklövers drive-through är nu igång. Foto: Camilla Lagerman

Lyckoklöver har i dagarna öppnat sin helt nya drive-through, där man helt enkelt ringer och beställer det man vill ha, swishar och sedan levereras varorna ut till kunden utanför butiken.

– Vi drog igång det i måndags, och det blev väldigt omtyckt. Vi försöker göra det så bra som möjligt. Om det blir för mycket kunder i butiken kan vi be dem göra en beställning där istället, och vill man inte ringa kan vi ta upp beställningar direkt utifrån också. Redan i våras startade vi vår blomsterkiosk, och hade det inte varit för att blommorna fryser så hade vi kört med den nu också, men den kommer tillbaka när vädret tillåter, säger Johanna Sethson.

På Lizas Parfym arbetar man bland annat med tjusiga visir. Foto: Camilla Lagerman

Hos Lizas Parfym började man redan tidigt i höstas med att erbjuda hemleverans av produkter, något man nu fortsätter med fram till jul.

– Det är bara att ringa så löser vi det mesta. Vi slår även in paketen åt våra kunder, och mycket har vi redan förberett så inte kunden behöver stå så länge inne i butiken. Sedan har vi utökat våra öppettider för att ge fler chansen att handla utan trängsel, och det har varit väldigt uppskattat, säger Erika Backteman och avslutar glatt:
– Vi har ju våra tjusiga visir också!

Hos Titt-in kan man boka hela butiken för sig själv. Foto: Camilla Lagerman

Utökade öppettider är något som även Titt-in erbjuder, då kunder kan boka hela butiken för sig själv en stund. Antingen på morgonen innan öppning, eller på kvällen efter stängning.

– Vi har försökt att tänka till så att kunderna kan känna sig trygga när de handlar. Bland annat har vi satt in en extra kassadisk så att man kan stå med bra avstånd till varandra, och vi har flera stationer med handsprit i butiken, säger Eva Andersson och fortsätter:
– Men vi upplever faktiskt ingen trängsel, kunderna är jätteduktiga på att hålla avstånd, och de är snabba på att handla. Det var så otroligt synd att statsministern avrådde från att besöka butiker och istället uppmanade till att handla på internet. Jag förstår, men när det går att lösa så bra ändå vill vi inte att kunderna ska känna att de gör något fel när de handlar.

– Nej, vi känner ju oss inte rädda på jobbet, säger Rose-Marie Hedin.

Men pandemin har inte bara fört med sig negativa saker enligt Eva, det finns lite ljusglimtar också.

– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin.

 

LindeNytt har tidigare under pandemin uppmärksammat fler kreativa idéer och initiativ från Lindesbergs lokala företagare, se tidigare artiklar:

Wajih öronmärker tid för äldre att klippa sig smittsäkert

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

Jul(mat)tomten levererar ända fram till dörren

Nu öppnar Hemköp ännu tidigare för riskgrupper

Ica Supermarket öppnar för riskgrupperna

ICA-handlaren: ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa till”

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer

Blomstrande överraskning till Lindesbergs äldreboenden

Folkfest när Martin Almgren intog Råsvalen

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning

Publicerad 18 december 2020 klockan 12:39

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Linde energis huvudkontor med den upplysta ackumulatortanken. Foto: Linde energi

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.

19 januari 2021 klockan 08:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Lisa Östlund (tv) driver Frosths Konditori sedan slutet av 2018, men det är Monica Syrén som kommer möta gästerna på lasarettet. Foto: Camilla Lagerman

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den tidigare entreprenören bestämde sig för att sluta vid årsskiftet. Under måndagsmorgonen slogs dock dörrarna upp igen, med några välkända ansikten bakom disken, då Frosths Konditori nu tagit över verksamheten.
– Det är jätteroligt, alla har varit väldigt positiva, berättar Lisa Östlund.

18 januari 2021 klockan 13:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nya pandemilagen – så påverkas du

Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya fö...

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch

Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ...

bildspel Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik

Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar ...

Butiksägaren Daniel Larsson var på plats för att ta emot kunder i den nya lokalen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Elon slog upp portarna till den nya butiken

Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.

30 december 2020 klockan 14:53 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Fem får dela på Energiklappen

PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in till det kommunägda energibolaget – och nu har pristagarna utsetts. Totalt får fem lokala eldsjälar, initiativ och projekt dela på 25 000 kronor.
– När vi instiftade Energiklappen kunde vi inte drömma om ett sådant gensvar. Det har varit ett angenämt huvudbry att utse pristagare, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Det känns otroligt fint att det finns så mycket värme ute i stugorna, att så många vill lyfta fram och uppskatta sina medmänniskor, framhåller Isemo.

21 december 2020 klockan 09:13 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ersätter luftburna ledningar med jordkabel i drabbat område
Över en mil luftburna elledningar ersätts nu med jordkabel i ett område utanför Fellingsbro, som historiskt sett har varit hårt drabbat av strö...
17 december 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

74 lokala föreningar fick dela på en miljon
Pandemin har slagit hårt mot både föreningar och organisationer på flera olika sätt. I år bestämde sig därför Bergslagens Sparbank att dela ...
15 december 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Drömjobbaren Ismael får pitcha hos Creative Dragons
Under sommaren startade läkarstudenten Ismael Hamoudi upp sin affärsidé om att skapa en app för att kartlägga elevers psykiska hälsa i ...
9 december 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

På tisdag avsätter Salong Diem tid för pensionärer som vill klippa sig under säkra former. Foto: Privat

Wajih öronmärker tid för äldre att klippa sig smittsäkert

I våras, under början av pandemin, delade Wajih Daoud på Salong Diem ut skyddsutrustning till en del av Lindesbergs äldre befolkning när både munskydd och handsprit hade tagit slut i butikerna. Nu vill han satsa på att låta pensionärer klippa sig, under smittsäkra former, och viger större delen av den kommande tisdagen åt det ändamålet.

4 december 2020 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

I början av nästa år står det nya och större 37:an färdigt. Foto: Camilla Lagerman

37:an firar 30 år med att bygga ut och bredda verksamheten

Det har gått 30 år sedan 37:an slog upp portarna för allra första gången, men något firande är det inte tal om, åtminstone inte än. Istället är man i full färd med att bygga ut sina lokaler för att kunna utöka sitt utbud.

3 december 2020 klockan 08:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bröderna Nelzén säljer 164 år av handelshistoria

Lindesbergs i särklass äldsta och kvarvarande butik är nu till salu. Detta meddelar ägarduon Olle och ...

Julgåva till personalen ger klirr i lokalhandelns kassor

PRESSMEDDELANDE: Nu kompletterar Lindesbergs kommun den tidigare sommargåvan med en julgåva till ...

Linde energi levererar länets lägsta elnäts- och fjärrvärmepris

Prisbilden för elnät och fjärrvärme varierar kraftigt i landet. Inom vårt län ...

Annons


Makarna Jonasson knep dubbla brons för sina mustdrycker. Foto: Privat

Dubbla brons till Lindesbergs Musteri i Must-SM

I fredags avslöjades årets pristagare i Must-SM, som gick av stapeln i skånska Kivik. Vår lokala mustproducent Lindesbergs Musteri fanns anmälda i två kategorier, och lyckades kamma hem en bronsmedalj i båda klasserna.

23 november 2020 klockan 15:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu har handelsplatsen fått ett officiellt namn

Den nya handelsplatsen på industriområdet, där Lågprisvaruhuset Mejk och Team Sportia med flera huserar, har ...

Varslade får behålla sina jobb

Meritor i Lindesberg erbjuder nu tidigare varslade om uppsägning fortsatt anställning. Detta informerade fabriksledningen på ...

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

LindeGastro, som startade mitt under pandemin, har jobbat hårt för att finna nya lösningar i en tid som...

Vem tycker du skall få en ”energiklapp” i jul?

Linde energi instiftar nu Energiklappen som är tänkt att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ ...

Linde energi inför sponsringsfönster

PRESSMEDDELANDE: Linde energi brinner för ett levande Bergslagen och vill med sin lokala sponsring bidra till att alla ...

Elonbutiken såld: Larsson lämnar över till Larsson

Efter över 100 år i familjen Larssons ägo är det nu dags för en helt annan Larsson att ta över ...

Tomten kommer med ätbara klappar i år. Foto: Privat

Jul(mat)tomten levererar ända fram till dörren

Med nya, hårdare restriktioner och ett stadigt ökande antal fall av covid-smittade i länet, ser årets julfirande ut att bli ett mycket annorlunda sådant, och har tvingat många att tänka om. Redan förra året fick makarna Persson förfrågningar om att köra ut julmat till kunder, något man nu tagit fasta på och gör verklighet av.
– Vi kommer köra ända fram tills att Kalle Anka börjar på julafton, berättar Björn Persson.

5 november 2020 klockan 10:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stänger ner efter de nya råden kring coronasmittan
Nu stänger det kommunala bolaget, Besök Linde, flera anläggningar för allmänheten. Stängningen rör Lindesberg Arena, biografen, badhuset ...
4 november 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Hundratals miljoner bidrar till ett mer stabilt och hållbart Bergslagen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har mellan år 2010 och, hittills, 2020 investerat nästan 400 miljoner kronor i bland annat förnybar elproduktion, ett...
3 november 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindesberg näst bäst i landet på att hjälpa konsumenter
PRESSMEDDELANDE: I Lindesbergs kommun får du som konsument bäst hjälp i form av vägledning och budget- och skuldrådgivning. Det visar den unders...
2 november 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-30

2020-10-29

2020-10-23

2020-10-20

2020-10-16

2020-10-15

2020-10-13

2020-10-13

2020-10-07

2020-09-25

2020-09-25

2020-09-23

2020-09-16

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-01-21 14:48