Lindesberg har gott om uppfinningsrika handlare. Foto: Camilla Lagerman

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel

När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.

Julen är detaljhandelns viktigaste försäljningsperiod under året, och enligt Svensk Handel väntas vi även i år köpa julklappar för 21 miljarder kronor, vilket motsvarar omkring 3200 kronor per person. Årets jul och julhandel blir dock lite annorlunda. Coronapandemin påverkar inte bara människors hälsa, utan också våra möjligheter att handla och umgås med släkt och vänner som vi brukar.

Lindesbergs lokala handlare har dock med god uppfinningsrikedom och ett stort mått kreativitet kommit på smarta och smittsäkra lösningar för att deras värdefulla kunder ska kunna handla på ett tryggt sätt.

– Många av våra handlare är väldigt kreativa, och har kommit på bra lösningar för att kunna möta kunderna. Ofta kan man bara ringa och kolla av, så kan de lösa det mesta, berättar Linde Citys ordförande Johan Eriksson.

Olika leverans- och betalningsalternativ ordnar Elon Ljud & Bild. Foto: Camilla Lagerman

Ett flertal butiker erbjuder hemkörning av varor, ända fram till dörren, där man till exempel hos Elon Ljud & Bild även kan välja att betala via Klarna eller swish för att inte ens behöva gå in i butiken.

-Vi började med hemleverans redan i våras, det har varit bra för kunderna att veta att det finns ett alternativ. Sedan kan vi leverera ut varor både på framsidan och baksidan, om man bara vill komma och hämta upp. Men man kan även gå in på nätet och kika vilka varor vi har i lager, och sedan paxa dem i butik. Då går det till och med snabbare än att handla på nätet, säger Rosemarie Rudenvall och skrattar.

Förutom fler leveransalternativ och en maxgräns om 8 kunder i butiken, har de även arbetat med att få ut det viktiga budskapet om att hålla avstånd, men också att handla lokalt.

– Vi har munskydd med vår logga, och våra tröjor med olika budskap på, det är faktiskt en idé som vi har sett att fler har tagit efter. Även om det inte gör någon fysisk skillnad så är det ändå en bra påminnelse. Men jag tycker inte att vi märker någon nedgång i handeln, vi har faktiskt ökat med 10%! Många som annars åker till Marieberg och julhandlar har valt att komma hit istället, vilket är väldigt roligt, säger Rosemarie.

Lyckoklövers drive-through är nu igång. Foto: Camilla Lagerman

Lyckoklöver har i dagarna öppnat sin helt nya drive-through, där man helt enkelt ringer och beställer det man vill ha, swishar och sedan levereras varorna ut till kunden utanför butiken.

– Vi drog igång det i måndags, och det blev väldigt omtyckt. Vi försöker göra det så bra som möjligt. Om det blir för mycket kunder i butiken kan vi be dem göra en beställning där istället, och vill man inte ringa kan vi ta upp beställningar direkt utifrån också. Redan i våras startade vi vår blomsterkiosk, och hade det inte varit för att blommorna fryser så hade vi kört med den nu också, men den kommer tillbaka när vädret tillåter, säger Johanna Sethson.

På Lizas Parfym arbetar man bland annat med tjusiga visir. Foto: Camilla Lagerman

Hos Lizas Parfym började man redan tidigt i höstas med att erbjuda hemleverans av produkter, något man nu fortsätter med fram till jul.

– Det är bara att ringa så löser vi det mesta. Vi slår även in paketen åt våra kunder, och mycket har vi redan förberett så inte kunden behöver stå så länge inne i butiken. Sedan har vi utökat våra öppettider för att ge fler chansen att handla utan trängsel, och det har varit väldigt uppskattat, säger Erika Backteman och avslutar glatt:
– Vi har ju våra tjusiga visir också!

Hos Titt-in kan man boka hela butiken för sig själv. Foto: Camilla Lagerman

Utökade öppettider är något som även Titt-in erbjuder, då kunder kan boka hela butiken för sig själv en stund. Antingen på morgonen innan öppning, eller på kvällen efter stängning.

– Vi har försökt att tänka till så att kunderna kan känna sig trygga när de handlar. Bland annat har vi satt in en extra kassadisk så att man kan stå med bra avstånd till varandra, och vi har flera stationer med handsprit i butiken, säger Eva Andersson och fortsätter:
– Men vi upplever faktiskt ingen trängsel, kunderna är jätteduktiga på att hålla avstånd, och de är snabba på att handla. Det var så otroligt synd att statsministern avrådde från att besöka butiker och istället uppmanade till att handla på internet. Jag förstår, men när det går att lösa så bra ändå vill vi inte att kunderna ska känna att de gör något fel när de handlar.

– Nej, vi känner ju oss inte rädda på jobbet, säger Rose-Marie Hedin.

Men pandemin har inte bara fört med sig negativa saker enligt Eva, det finns lite ljusglimtar också.

– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin.

 

LindeNytt har tidigare under pandemin uppmärksammat fler kreativa idéer och initiativ från Lindesbergs lokala företagare, se tidigare artiklar:

Wajih öronmärker tid för äldre att klippa sig smittsäkert

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

Jul(mat)tomten levererar ända fram till dörren

Nu öppnar Hemköp ännu tidigare för riskgrupper

Ica Supermarket öppnar för riskgrupperna

ICA-handlaren: ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa till”

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer

Blomstrande överraskning till Lindesbergs äldreboenden

Folkfest när Martin Almgren intog Råsvalen

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning

Publicerad 18 december 2020 klockan 12:39

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Stefan Jansson, Björn Eremo, Linnea Wilhelmson, Martin Almgren och Jesper Hugosson utgör ensemblen i årets julfest. Foto: Privat

Tävling: Vinn biljetter till Almgren och Hugossons julfest

För några veckor sedan kunde LindeNytt avslöja att den stora julfesten, signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson, skulle göra comeback efter ett ofrivilligt pandemiuppehåll. Den efterlängtade showen får två föreställningar, fredagen den 17 december samt lördagen den 18 december, i Lindeskolans aula. Biljetterna till julfesten släpptes för bara ett par dagar sedan, men LindeNytt kan nu i samarbete med festfixarna Almgren och Hugosson ge två lyckliga vinnare chansen att ta med sig en varsin vän på föreställningen, det man behöver göra är att svara rätt på vår tävlingsfråga.

20 oktober 2021 klockan 15:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 p...

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det ...

Vännerna Jesper Hugosson och Martin Almgren planerar julfest. Foto: Camilla Lagerman

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som skulle blivit showens femårsjubileum blev istället ett långt uppehåll då pandemin drog in med tillhörande restriktioner. I vinter är det dock dags att ta fram finkavajen ur garderoben igen, då julfesten kommer tillbaka till Lindeskolans aula.
– Det ska bli så roligt att få göra någonting på riktigt igen, och extra roligt att det är på hemmaplan, säger Martin.

15 september 2021 klockan 15:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fastighetsbyrån Lindesberg och Nora såg uppmaningen från Wassbergs Åkeri, nu samlar de båda företagen in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora, under månaden är nämligen varje mil extra värdefull, då man donerar 1 krona per körd sådan till Barncancerfonden.
– Inget barn ska behöva lida, säger Erik Wassberg.

9 september 2021 klockan 13:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista månaden för viktig hästregistrering
Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, ...
7 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Makarna Persson firar ett år med Lindegården
Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i Lindesberg. Som för många andra blev det...
31 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Entreprenören Samuel Karlsson framför den nya lokalen på Tennisgatan 5. Foto: Jennie Einarsson

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning

Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på Tennisgatan 5 i Lindesberg. I den stora lokalen på 1700 kvadratmeter huserar bolaget Samuel Karlsson Motor och Fritid tillsammans med samtliga företagsverksamheter som tidigare har varit utspridda på olika platser i Lindesberg. 
– Det känns väldigt bra att alla 18 medarbetare som arbetar i både fastighetsbolagen och med husbilsförsäljningen är samlade på ett och samma ställe, berättar Samuel Karlsson.

27 augusti 2021 klockan 16:06 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

- Familjen är viktigast, berättar Wajih Daoud. Foto: Camilla Lagerman

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse

För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa för första gången. Trots det är livet allt annat än en dans på rosor för Wajih Daoud, hans gravida fru befinner sig nämligen i Syrien och migrationsverket har avslagit parets ansökningar hittills. För att kunna närvara vid sonens födelse stänger han sin salong i Lindesberg under sju veckor, för att bege sig till det krigshärjade Syrien.
– Jag vill bara att folk ska förstå varför jag stänger, förklarar han.

25 augusti 2021 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Snart dags för premiäröppning av Lindesberg Ölhall

Det råder minst sagt febril aktivitet inne på Lindesberg Ölhall, om bara några dagar är det premiär...

Linde energi satsar i Örebro: ”Vår största enskilda investering på 20 år”

Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets stö...

Nya Lindbackaskolan öppnar för skolstart!

Det är skolstart på den nya och färdigställda Lindbackaskolan. I samband med att eleverna gör sina första ...

Annons

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt ...

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro
I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där besökarna kan avnjuta en stunds yoga, en ...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-01

2021-06-28

2021-06-24

2021-06-22

2021-06-18

2021-06-17

2021-06-16

2021-06-15

2021-06-14

2021-06-08

2021-06-04

2021-06-03

2021-05-28

2021-05-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-21 22:26