Lindesberg har gott om uppfinningsrika handlare. Foto: Camilla Lagerman

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel

När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.

Julen är detaljhandelns viktigaste försäljningsperiod under året, och enligt Svensk Handel väntas vi även i år köpa julklappar för 21 miljarder kronor, vilket motsvarar omkring 3200 kronor per person. Årets jul och julhandel blir dock lite annorlunda. Coronapandemin påverkar inte bara människors hälsa, utan också våra möjligheter att handla och umgås med släkt och vänner som vi brukar.

Lindesbergs lokala handlare har dock med god uppfinningsrikedom och ett stort mått kreativitet kommit på smarta och smittsäkra lösningar för att deras värdefulla kunder ska kunna handla på ett tryggt sätt.

– Många av våra handlare är väldigt kreativa, och har kommit på bra lösningar för att kunna möta kunderna. Ofta kan man bara ringa och kolla av, så kan de lösa det mesta, berättar Linde Citys ordförande Johan Eriksson.

Olika leverans- och betalningsalternativ ordnar Elon Ljud & Bild. Foto: Camilla Lagerman

Ett flertal butiker erbjuder hemkörning av varor, ända fram till dörren, där man till exempel hos Elon Ljud & Bild även kan välja att betala via Klarna eller swish för att inte ens behöva gå in i butiken.

-Vi började med hemleverans redan i våras, det har varit bra för kunderna att veta att det finns ett alternativ. Sedan kan vi leverera ut varor både på framsidan och baksidan, om man bara vill komma och hämta upp. Men man kan även gå in på nätet och kika vilka varor vi har i lager, och sedan paxa dem i butik. Då går det till och med snabbare än att handla på nätet, säger Rosemarie Rudenvall och skrattar.

Förutom fler leveransalternativ och en maxgräns om 8 kunder i butiken, har de även arbetat med att få ut det viktiga budskapet om att hålla avstånd, men också att handla lokalt.

– Vi har munskydd med vår logga, och våra tröjor med olika budskap på, det är faktiskt en idé som vi har sett att fler har tagit efter. Även om det inte gör någon fysisk skillnad så är det ändå en bra påminnelse. Men jag tycker inte att vi märker någon nedgång i handeln, vi har faktiskt ökat med 10%! Många som annars åker till Marieberg och julhandlar har valt att komma hit istället, vilket är väldigt roligt, säger Rosemarie.

Lyckoklövers drive-through är nu igång. Foto: Camilla Lagerman

Lyckoklöver har i dagarna öppnat sin helt nya drive-through, där man helt enkelt ringer och beställer det man vill ha, swishar och sedan levereras varorna ut till kunden utanför butiken.

– Vi drog igång det i måndags, och det blev väldigt omtyckt. Vi försöker göra det så bra som möjligt. Om det blir för mycket kunder i butiken kan vi be dem göra en beställning där istället, och vill man inte ringa kan vi ta upp beställningar direkt utifrån också. Redan i våras startade vi vår blomsterkiosk, och hade det inte varit för att blommorna fryser så hade vi kört med den nu också, men den kommer tillbaka när vädret tillåter, säger Johanna Sethson.

På Lizas Parfym arbetar man bland annat med tjusiga visir. Foto: Camilla Lagerman

Hos Lizas Parfym började man redan tidigt i höstas med att erbjuda hemleverans av produkter, något man nu fortsätter med fram till jul.

– Det är bara att ringa så löser vi det mesta. Vi slår även in paketen åt våra kunder, och mycket har vi redan förberett så inte kunden behöver stå så länge inne i butiken. Sedan har vi utökat våra öppettider för att ge fler chansen att handla utan trängsel, och det har varit väldigt uppskattat, säger Erika Backteman och avslutar glatt:
– Vi har ju våra tjusiga visir också!

Hos Titt-in kan man boka hela butiken för sig själv. Foto: Camilla Lagerman

Utökade öppettider är något som även Titt-in erbjuder, då kunder kan boka hela butiken för sig själv en stund. Antingen på morgonen innan öppning, eller på kvällen efter stängning.

– Vi har försökt att tänka till så att kunderna kan känna sig trygga när de handlar. Bland annat har vi satt in en extra kassadisk så att man kan stå med bra avstånd till varandra, och vi har flera stationer med handsprit i butiken, säger Eva Andersson och fortsätter:
– Men vi upplever faktiskt ingen trängsel, kunderna är jätteduktiga på att hålla avstånd, och de är snabba på att handla. Det var så otroligt synd att statsministern avrådde från att besöka butiker och istället uppmanade till att handla på internet. Jag förstår, men när det går att lösa så bra ändå vill vi inte att kunderna ska känna att de gör något fel när de handlar.

– Nej, vi känner ju oss inte rädda på jobbet, säger Rose-Marie Hedin.

Men pandemin har inte bara fört med sig negativa saker enligt Eva, det finns lite ljusglimtar också.

– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin.

 

LindeNytt har tidigare under pandemin uppmärksammat fler kreativa idéer och initiativ från Lindesbergs lokala företagare, se tidigare artiklar:

Wajih öronmärker tid för äldre att klippa sig smittsäkert

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

Jul(mat)tomten levererar ända fram till dörren

Nu öppnar Hemköp ännu tidigare för riskgrupper

Ica Supermarket öppnar för riskgrupperna

ICA-handlaren: ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa till”

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer

Blomstrande överraskning till Lindesbergs äldreboenden

Folkfest när Martin Almgren intog Råsvalen

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning

Publicerad 18 december 2020 klockan 12:39

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kent Blom, platschef och VD på Meritor. Foto: Camilla Lagerman

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ser Meritor i Lindesberg en markant orderminskning i närtid. Företaget och de fackliga klubbarna har därför enats om ett avtal om korttidspermittering under april månad, informerar Meritors VD, Kent Blom, i ett pressmeddelande på torsdagen.

25 mars 2021 klockan 09:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kia Katarina Löwenbrink, Enver Ahmeti och Lena Ernstsson. Foto: Röda Korset

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i lokalerna. Nu är det klart, Röda Korset i Lindesberg är de nya hyresgästerna som planerar att utöka sin verksamhet rejält.
-Vi är otroligt glada över vårt nyfunna samarbete, det här innebär att vi syns på ett helt nytt sätt då lokalen enligt vår mening har ett perfekt centralt läge såväl nära stationen som vid genomfarten av staden. Sedan är den handikappanpassad och det finns gott om parkeringar i anslutning vilket är ytterligare en stor bonus, meddelar Kia Löwenbrink, ordförande för Lindesbergs Kommunkrets i ett pressmeddelande.

9 mars 2021 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Annons


Osman och Dalal Agrali välkomnar sina första matgäster under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang Jalla Jalla. Efter att den sistnämnda stängde för gott i september 2017 arbetade han en period i Nora på Maria Langs Krog, men längtan efter Lindesberg och sina kunder blev för stor, och under fredagen öppnar hans nya restaurang Steak & Burgers i Bellas gamla lokal på Bytesgatan.

5 mars 2021 klockan 09:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

Kicki Seton är tillbaka i Lindesberg, där hon nu driver sitt egna Bed & Breakfast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den spanska östkusten är hon nu tillbaka i Lindesberg, och har startat ett nytt företag, ett eget Bed & Breakfast.
– Jag trodde inte att det skulle bli företag igen, men det är väl något fel på en, skrattar Kicki.

16 februari 2021 klockan 14:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-01-08

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-14 03:06