Lindesberg har gott om uppfinningsrika handlare. Foto: Camilla Lagerman

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel

När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.

Julen är detaljhandelns viktigaste försäljningsperiod under året, och enligt Svensk Handel väntas vi även i år köpa julklappar för 21 miljarder kronor, vilket motsvarar omkring 3200 kronor per person. Årets jul och julhandel blir dock lite annorlunda. Coronapandemin påverkar inte bara människors hälsa, utan också våra möjligheter att handla och umgås med släkt och vänner som vi brukar.

Lindesbergs lokala handlare har dock med god uppfinningsrikedom och ett stort mått kreativitet kommit på smarta och smittsäkra lösningar för att deras värdefulla kunder ska kunna handla på ett tryggt sätt.

– Många av våra handlare är väldigt kreativa, och har kommit på bra lösningar för att kunna möta kunderna. Ofta kan man bara ringa och kolla av, så kan de lösa det mesta, berättar Linde Citys ordförande Johan Eriksson.

Olika leverans- och betalningsalternativ ordnar Elon Ljud & Bild. Foto: Camilla Lagerman

Ett flertal butiker erbjuder hemkörning av varor, ända fram till dörren, där man till exempel hos Elon Ljud & Bild även kan välja att betala via Klarna eller swish för att inte ens behöva gå in i butiken.

-Vi började med hemleverans redan i våras, det har varit bra för kunderna att veta att det finns ett alternativ. Sedan kan vi leverera ut varor både på framsidan och baksidan, om man bara vill komma och hämta upp. Men man kan även gå in på nätet och kika vilka varor vi har i lager, och sedan paxa dem i butik. Då går det till och med snabbare än att handla på nätet, säger Rosemarie Rudenvall och skrattar.

Förutom fler leveransalternativ och en maxgräns om 8 kunder i butiken, har de även arbetat med att få ut det viktiga budskapet om att hålla avstånd, men också att handla lokalt.

– Vi har munskydd med vår logga, och våra tröjor med olika budskap på, det är faktiskt en idé som vi har sett att fler har tagit efter. Även om det inte gör någon fysisk skillnad så är det ändå en bra påminnelse. Men jag tycker inte att vi märker någon nedgång i handeln, vi har faktiskt ökat med 10%! Många som annars åker till Marieberg och julhandlar har valt att komma hit istället, vilket är väldigt roligt, säger Rosemarie.

Lyckoklövers drive-through är nu igång. Foto: Camilla Lagerman

Lyckoklöver har i dagarna öppnat sin helt nya drive-through, där man helt enkelt ringer och beställer det man vill ha, swishar och sedan levereras varorna ut till kunden utanför butiken.

– Vi drog igång det i måndags, och det blev väldigt omtyckt. Vi försöker göra det så bra som möjligt. Om det blir för mycket kunder i butiken kan vi be dem göra en beställning där istället, och vill man inte ringa kan vi ta upp beställningar direkt utifrån också. Redan i våras startade vi vår blomsterkiosk, och hade det inte varit för att blommorna fryser så hade vi kört med den nu också, men den kommer tillbaka när vädret tillåter, säger Johanna Sethson.

På Lizas Parfym arbetar man bland annat med tjusiga visir. Foto: Camilla Lagerman

Hos Lizas Parfym började man redan tidigt i höstas med att erbjuda hemleverans av produkter, något man nu fortsätter med fram till jul.

– Det är bara att ringa så löser vi det mesta. Vi slår även in paketen åt våra kunder, och mycket har vi redan förberett så inte kunden behöver stå så länge inne i butiken. Sedan har vi utökat våra öppettider för att ge fler chansen att handla utan trängsel, och det har varit väldigt uppskattat, säger Erika Backteman och avslutar glatt:
– Vi har ju våra tjusiga visir också!

Hos Titt-in kan man boka hela butiken för sig själv. Foto: Camilla Lagerman

Utökade öppettider är något som även Titt-in erbjuder, då kunder kan boka hela butiken för sig själv en stund. Antingen på morgonen innan öppning, eller på kvällen efter stängning.

– Vi har försökt att tänka till så att kunderna kan känna sig trygga när de handlar. Bland annat har vi satt in en extra kassadisk så att man kan stå med bra avstånd till varandra, och vi har flera stationer med handsprit i butiken, säger Eva Andersson och fortsätter:
– Men vi upplever faktiskt ingen trängsel, kunderna är jätteduktiga på att hålla avstånd, och de är snabba på att handla. Det var så otroligt synd att statsministern avrådde från att besöka butiker och istället uppmanade till att handla på internet. Jag förstår, men när det går att lösa så bra ändå vill vi inte att kunderna ska känna att de gör något fel när de handlar.

– Nej, vi känner ju oss inte rädda på jobbet, säger Rose-Marie Hedin.

Men pandemin har inte bara fört med sig negativa saker enligt Eva, det finns lite ljusglimtar också.

– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin.

 

LindeNytt har tidigare under pandemin uppmärksammat fler kreativa idéer och initiativ från Lindesbergs lokala företagare, se tidigare artiklar:

Wajih öronmärker tid för äldre att klippa sig smittsäkert

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

Jul(mat)tomten levererar ända fram till dörren

Nu öppnar Hemköp ännu tidigare för riskgrupper

Ica Supermarket öppnar för riskgrupperna

ICA-handlaren: ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa till”

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer

Blomstrande överraskning till Lindesbergs äldreboenden

Folkfest när Martin Almgren intog Råsvalen

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning

Publicerad 18 december 2020 klockan 12:39

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Från vänster: Ingela Björkman, Daniel Flodström, Hampus Bergman, Remy Envik Claesson, Elsa Ehn, Myra Eknor, Bernice Mwisenza och Janis Lancereau. Foto: Camilla Lagerman

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”

För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år var antalet sökande rekordhögt och man har valt ut totalt sex blivande entreprenörer, möt dem här.
– Det är en fantastisk möjlighet vi har fått av banken, säger Daniel Flodström.

25 juni 2024 klockan 16:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Hugo Öhman, digital specialist på Tormek hoppas på en succé för andra upplagan av Sharp Makers. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bland Harry Potter-kvastar och andra vassa konstverk

Efter fjolårets succé har slipmaskintillverkaren Tormek åter slagit upp portarna för att visa besökare vad man kan göra med en vass egg. 25 nya konstnärer installerar nu sina kreationer i Sharp Makers 2024 och variationen är stor även i år – allt från en flygande Harry Potter-kvast till handgjorda musikinstrument och en mekanisk val finns att beskåda.
– Vi vill inspirera folk och visa upp våra duktiga användare och vad de kan åstadkomma, så vi kör i år igen, säger Hugo Öhman, digital specialist på Tormek.

18 juni 2024 klockan 12:11 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Karzan gjorde verklighet av sin dröm – nu är Mama Rosa öppet

Redan för 15 år sedan föddes drömmen hos Karzan Kader om att en dag öppna en ...

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett trettiotal modiga lådbilsförare begav sig ner för banan i jakten om att bli den snabbaste föraren.
– Det känns som att barnen tycker det är roligt och att de uppskattar det, konstaterar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.

6 juni 2024 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten med Martin Almgren att göra comeback. Datumet är satt till lördagen den 3 augusti, klockan 18:00, och precis som tidigare kommer man hålla till ute på Råsvalens vatten i höjd med Lövåsen.

5 juni 2024 klockan 08:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
1 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning
Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till Brasserie All In på Kungsgatan i ...
31 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Festligt när Trivselköp i Guldsmedshyttan firar 45 år
Under fredagen firar ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan sitt 45-årsjubileum med ett ordentligt kalas. Butiksbakad jordgubbstårta dukades ...
31 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Den gamla Kristinaskolan står nu färdig för sina första hyresgäster. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildextra: Gamla Kristinaskolan färdig för inflytt

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. Redan under torsdagskvällen får de nya hyresgästerna hämta sina nycklar, och dagen efter är byggnaden redo för inflyttning. LindeNytt fick en rundtur i de nybyggda lägenheterna, med sina enorma fönster och fantastiska utsikt.
– Det är jätteroligt att det är färdigt, men det känns samtidigt lite konstigt, säger Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter.

30 maj 2024 klockan 09:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

Både stora och små maskiner visades upp. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer visade upp sina produktnyheter samtidigt som man kunde utmana proffsen från Örebro Hockey i speedshooting.

8 maj 2024 klockan 17:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en stor överraskning, när det visade sig att man inte hade en, utan två hemliga gästartister. Det blev en kväll med mycket glädje, vänskap och musik i världsklass.

6 april 2024 klockan 21:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Harmoni informerar inför helgens Caprice
Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig...
4 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-27

2024-03-26

2024-03-22

2024-03-21

2024-03-19

2024-03-18

2024-03-15

2024-03-12

2024-03-08

2024-03-06

2024-03-05

2024-03-05

2024-02-28

2024-02-28

2024-06-25 22:59