Solcellsparken Solvallen är belägen invid väg 249 utanför Fellingsbro. Foto: Linde Energi
Här byggs Nordens största solcellspark
På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra Solvallen vilken blir den största solcellsparken i sitt slag. Här används en ny teknik som gör det möjligt att odla marken samtidigt som man producerar förnybar solel, vilket löser den konflikt som uppstått i samband med att allt fler solcellsparker anläggs på jordbruksmark.
– Vi ser en jättepotential i det här. Blir det lyckat så öppnar vi en mångmiljardmarknad för solcellsbranchen, förklarar Bengt Stridh från Mälardalens universitet, som bedriver ett flerårigt forskningsprojekt i Solvallen.
Under ett par veckors tid har arbetet pågått med att uppföra Solvallen som blir det kommunägda bolaget Linde Energis andra solpark. Med hjälp av en pålningsmaskin slår man ner pålar i rader som man sedan ska montera 1300 dubbelsidiga vertikala solpaneler på med agrivoltaisk teknik. Detta gör det möjligt för markägaren att även i fortsättningen kunna odla vall som sedan kan skördas genom att köra maskinen mellan raderna. Mälardalens Universitet ska därför i ett fyra år långt forskningsprojekt med finansiering från KK-stiftelsen utvärdera solelproduktionen, vallskörden och ekonomin vid Solvallen, tillsammans med Linde Energi och Solkompaniet.
Bengt Stridh från Mälardalens universitet besökte Solvallen. Foto: Jennie Einarsson
Bengt Stridh från Mälardalens universitet förklarar att en av de större frågorna handlar om energiomställningen för klimatet.
– Om man ser 30 år framåt i tiden så tror Svenska Kraftnät att vår elanvändning kan fördubblas när industrin och transporterna ska elektrifieras. Solen producerar idag ungefär en procent av Sveriges elproduktion men potentialen är jättestor. Sedan uppstår en konflikt när man använder jordbruksmark, ska man använda marken till att odla eller elproduktion. Det här ska då kunna vara en lösning till att lösa den konflikten så att vi kan utnyttja marken effektivare, förklarar han och fortsätter:
Här monteras en av de 1300 solpaneler som kommer fylla solcellsparken. Foto: Jennie Einarsson
– Vi ser en jättepotential i det här. Jag har gjort en preliminär beräkning om man tar de 4,9% av jordbruksmarken som gick i träda i fjol. Om vi bygger på det här sättet så skulle vi kunna producera motsvarande 31% av Sveriges elanvändning antaget ett årligt utbyte på 30 kWh per kvadratmeter, och då har vi ändå bara använt några procent av jordbruksmarken. Det ska bli väldigt spännande att se utfallet av det här. Blir det lyckat så öppnar vi en mångmiljardmarknad för solcellsbranchen.
Peter Ström, chef för elproduktion på Linde Energi tillsammans med Karin Ekh från Solkompaniet. Foto: Jennie Einarsson
Bakom byggnationen och installationen av parken står Solkompaniet, samma entreprenör som byggde Linde Energis första solcellspark i Torphyttan. Ett samarbete som man beskriver som väldigt positivt.
– Vi har ett väldigt bra samarbete, man kan säga att vi kompletterar varandra. Det är mycket gräva och praktiskt arbete innan vi ska installera Solvallen och det har Linde Energi gjort väldigt bra, förklarar Karin Ekh från Solkompaniet.
Greger Nilsson, ordförande i Linde Energis styrelse. Foto: Jennie Einarsson
På Linde Energi är man väldigt entusiastisk över projektet som beräknas generera 650 000 kilowattimmar per år vilket skulle kunna förse 130 typhushåll med hushållsel varje år.
– Ambitionen är att lösa målkonflikten mellan elproduktion och jordbruksodling så att vi nyttjar marken dubbelt upp. Därför är det spännande att vi har ett forskningsprojekt i samarbete med Mälardalens universitet och att vi även får stöttning från Bergslagens Sparbank. Vi måste veta att det ger den eleffekt som är det är utlovat och vad händer med odlingen. I vår första solcellspark i Torphyttan så växer gräset faktiskt bättre under panelerna, det hade vi inte trott. Vi får se om vi kommer till oanade resultat när vi undersöker det här fortsättningsvis, det är jättespännande, menar Greger Nilsson, ordförande i Linde Energis styrelse.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
LIBO växer i Frövi – köpte 49 lägenheter
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från f...