S:t Mary, caféet med det perfekta läget utemot sjön, har slagit upp portarna för den här säsongen och kör nu på under hela sommaren. Det är hembakat för hela slanten, ekologiskt och Fairtrade är något som prioriteras, och tjejerna bakom disken, Fia Lindstedt och Matilda Asserholt, berättar om nyheterna för i år.
Bakom flera sorters glass, hembakade pajer, kladdkaka och chokladbollar står tjugoettåriga Matilda Asserholt med förklädet på. Hon har varit med sedan starten, första gången för fyra år sedan, och det är hon tillsammans med tre andra tjejer som kommer vara ansvariga för S:t Mary under sommaren, däribland Fia Lindstedt som gör sin tredje säsong.
– Det är Anna Andersson som driver S:t Mary, hon är diakon i församlingen. S:t Mary ger många möjlighet att få jobb, berättar Matilda och fortsätter:
– Det började i Café Oscar och var där i två år, när Egeryds sedan köpte det så testade vi att ha det här. Det är ett gammalt ungdomsrum som vi gjorde om, det används fortfarande för ungdomar men när det bli sommar kickar vi ut de och in med vårt istället, ler Matilda.
I sortimentet vill man ha så mycket Fairtrade och ekologiskt som möjligt, därför har man bland annat tagit in Fairtrade-märkta läskedrycker. De drivande tjejerna har också gått in för att förbättra sådant som de uppmärksammat inte varit helt bra, och också utvecklat konceptet med exempelvis ett roligare salladsutbud.
– Vi försöker förändra och förbättra bakverken också. Vi har funderat hur vi ska kunna locka alla målgrupper för det är ändå så att det är ganska hög medelålder. I år ska vi också försöka baka allt laktosfritt, allt kan inte bli laktosfritt men i alla fall så mycket som möjligt. Vi ska försöka att ha något alternativ utan gluten också, det blir ju inte 100% eftersom vi bakar allt därinne, säger Fia.
– Vi ska försöka ha något att erbjuda de som äter LCHF också, senast idag fick vi ett recept på chokladmousse som vi ska testa. Alla ska kunna komma hit och fika, konstaterar Matilda.

Storfavoriten ananaspaj tillsammans med Fairtradeläsk.
Inför öppningen har tjejerna förberett, bakat och stått i. I disken finns det allt möjligt att välja på så det är ingenting man åstadkommer i en handvändning.
– Vi bakar allt själva, allt är hembakat. Vi har ingen utbildning inom sådant så det blir en hemma- och myskänsla, säger Matilda.
– Alla bakar, det gör inte något om man bränner en plåt, det är okej att göra fel. Alla kanske kan baka en kladdkaka eller chokladboll, medan andra kan tänka sig att göra marängpaj och biskvier, tillägger Fia.
Det kommer under sommaren vara 14 olika ungdomar som arbetar i caféet uppdelat i olika perioder, från niondeklassare till dryga tjugoåringar.
– Vi försöker blanda upp. Det brukar vara dominerat av tjejer men i år är det en kille som ska vara med, han kommer tillbaka för andra året. Förra året jobbade en döv tjej här också, berättar Fia.
Matilda och Fia är överens om att det finns en anledning till att de finns här varje sommar, de stortrivs verkligen.
– Vi tycker att det här är jätteroligt. Man blir ett kul gäng och man trivs ihop, summerar Fia.
S:t Mary har öppet vardagar 10-17.30 och under helgen 11-17.
Under sommarlovet håller man öppet en timme extra på vardagskvällarna och stänger då istället 18.30.
Då SHRA anordnar Motorträffar några torsdagskvällar under sommaren vid Lindessjön, kommer caféet vara extraöppet till 21.30.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.