Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman
Pias må bra-källare finns på Sveavägen 1 i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
Pia hälsar sina kunder välkomna. Foto: Camilla Lagerman
Pia säljer förutom kosttillskott även produkter för hud och hår. Foto: Camilla Lagerman
Även håret behöver sin tid. Foto: Camilla Lagerman
Pia har en lugn och behaglig atmosfär i sin källare. Foto: Camilla Lagerman
I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman
Pias må bra-källare finns på Sveavägen 1 i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
Pia hälsar sina kunder välkomna. Foto: Camilla Lagerman
Pia säljer förutom kosttillskott även produkter för hud och hår. Foto: Camilla Lagerman
Även håret behöver sin tid. Foto: Camilla Lagerman
Pia har en lugn och behaglig atmosfär i sin källare. Foto: Camilla Lagerman
I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Pia Gyllby hade varit idrottslärare i stort sett hela sitt vuxna liv när hon blev sjukskriven för utmattning. Därefter upptäcktes ett diskbråck i ryggen, något som medförde en kronisk huvudvärk och enorma spänningar i nacken.
– Jag gick på rehab på USÖ och fick tipset om att testa floating för första gången. Då fanns det inget sådant i Lindesberg, utan Örebro var det närmaste. Jag kände bara wow, vilken grej! berättar Pia entusiastiskt.
Det var där, i floatingtanken, som det första fröet om att starta eget föddes hos Pia, och nu är den drömmen verklighet.
– Hon som hade floatingen drev sitt företag hemma hos sig, och då började jag fundera på om inte jag också skulle kunna göra det. Fyra mil kanske inte är så långt att åka, men när man har ont, är stressad och lider av utmattning, kan fyra mil vara otroligt långt att åka, berättar Pia.
Floating uppfanns på 1950-talet i USA av neurofysiologen John C. Lilly. NASA utvecklade tekniken vidare för att kunna studera astronauter i ett tyngdlöst tillstånd. Foto: Camilla Lagerman
Efter mycket funderande bestämde hon sig för att testa, och ägnade mycket tid åt att bygga om källaren hemma på Sveavägen i Lindesberg, och i december förra året välkomnade hon sina första kunder.
Det första Pia satsade på var en egen floatingtank, som nu har ett helt eget rum i må bra-källaren, där kunden får vara helt ensam utan några störningsmoment.
– Tanken är fylld med 1000 liter hudtempererat vatten och 450 kilo salt, som ger ett viktlöst tillstånd. Salthalten är högre än i Döda havet, så alla flyter! Floating är den optimala atmosfären för total avslappning och du kommer känna en läkande, rogivande och muskelavslappnande effekt, säger Pia.
Sedan dess har Pia fortsatt att utveckla sin verksamhet, som idag också erbjuder IR-bastu som likt floatingen genererar en mängd olika hälsofrämjande effekter.
– Infrarött ljus har alltså förmågan att direkt tränga igenom kroppens vävnader och det till ett djup av 4,5 centimeter. Man svettas upp till 2-3 gånger mer än i traditionell bastu trots lägre temperaturer. Det blir inte den där värmen som man i en vanlig bastu ibland kan uppleva som lite obehaglig, berättar Pia.
I en IR bastu sitter paneler i väggarna som sänder ut infrarött ljus och din kropp värms upp direkt istället för, som i en traditionell bastu, först luften och sen din kropp. Foto: Camilla Lagerman
Förutom de två olika behandlingsformerna med floating och IR-bastu säljer Pia även kosttillskott, något som framförallt främjar immunförsvaret.
– Mycket av vårt immunförsvar sitter i magen, och många andra kroppsliga problem kommer egentligen därifrån när magen är i obalans. Vi har en fantastisk sjukvård, men vi behöver ta hand om oss på naturlig väg också, inifrån. Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet. Motion, bra kost och naturupplevelser är exempel på andra viktiga hälsoaspekter.
Pia har fortfarande tankar och idéer på hur hon kan vidareutveckla företaget med ännu fler hälsofrämjande delar, men hon har lärt sig att saker får ta tid.
– Det finns planer på att bygga ut, och det vore jättehärligt att kunna erbjuda någon form av spamassage. Sedan vore det roligt att kunna utveckla någon form av coachingsamtal och det har jag till viss del redan idag, lite spontant, för de kunder som vill. Det kan bli riktigt fina samtal. Drömmar måste man få ha, det här började ju som en dröm, som nu är verklighet, avslutar Pia.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...