Sveriges Olympiska Kommitté utökar nu sitt framgångsrika stödprogram Topp och Talang med fem nya namn, däribland Frövi Judos Ida Eriksson. Stödet från SOK gör det nu möjligt för Ida att kunna lägga fullt fokus på sin satsning mot OS i Paris 2024.
– Det känns förstås väldigt bra! Det är ett viktigt steg på vägen och samtidigt väldigt motiverande att lägga i en växel till, säger hon till LindeNytt.
Efter ett mycket framgångsrikt tävlingsår, där hon bland annat lyckades knipa ett brons vid Prague European Open, togs Ida Eriksson ut till det svenska judolandslaget i slutet av april. Nu fortsätter framgångarna för 23-åringen, som nu blivit uttagen till SOK:s framgångsrika stödprogram Topp och Talang, tillsammans med fyra andra idrottare.
– De är alla lovande idrottare i sina respektive grenar. Vi hoppas att de nu kan få rätt stöd för att nå världstoppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.
Sveriges Olympiska Kommitté startade stödprogrammet Topp och Talang 1998 och utfallet av stödet har en dokumenterat hög nivå. Närmare 30 procent av talangerna i Topp och Talang har lyckats ta steget till medaljkapacitet vid VM eller OS efter fyra till sex år.
Ida Eriksson tävlar i 70-kilosklassen i judo och har, förutom sin bronsmedalj vid Prague European Open, varit EM-sjua och vunnit Europacupen.
Söndagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får även i år ett celebert inslag. Fotografen, konstnären och realitystjärnan Bingo Rimér donerar nämligen ett mycket speciellt pris till cupens lotteri, där samtliga intäkter går till Barncancerfonden Mellansverige.
Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av en målstark andra halvlek, där IFK Lindesberg slutade starkast. De tre poängen var ett måste för hemmalaget som ännu har en chans att ta kvalplatsen till Division 4, även om det blir en tung uppgift efter att både SMÅ och Örebro segrat sina matcher.
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas upp med det mesta man kan tänka sig på en skördemarknad, men utöver detta även försäljning och utställning av tavlor skapade av skådespelaren Mikael Persbrandt.
– De flesta vet vem Persbrandt är, så det kan vara intressant att se honom från en annan sida, menar Kerstin Birath, initiativtagare till evenemanget.
Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK Lindesberg sin sista hemmamatch för säsongen inom grundspelet, där en seger är extremt viktig för att öka chanserna för att kvala sig uppåt. Med fin sol i luften så lär även stödet finnas, då lördagen även bjuder på IFK-Dagen.
I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Detta innebär ett ypperligt tillfälle att förnya höstgarderoben på ett plånboksvänligt sätt. Mängder av jackor, byxor, skor och mössor har redan lämnats in och håller just nu på att förberedas för att byta hem på lördag.
– Det är så kul att se att plagg som någon tröttnat på kommer till glädje för någon annan, förklarar initiativtagaren Elin Olofsson.
På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.
På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i nästa månad.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar medelåldern. Andelen invånare 65 år och äldre är i Örebro län 18,6, Lindesberg 25,7, Nora 28,0, Hällefors 29,5 och Ljusnarsberg 32,5 procent. Vi var därför många som tyckte att det lät bra med nära vård som regionen började med 2022. Nära vård är ett invecklat begrepp men sammanfattningsvis flyttar man både vård, hälsa och omsorg närmare invånarna.