På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet med den nya fossilfria sodapannan fortskrider. Ett år efter att ”det första stålet” sattes på plats är den 87 meter höga byggnationen så gott som klar och nu kliver man in i en ny fas av projektet.
– Vi är omkring 90 procent inne i projektet och i dagarna passerar vi en miljon arbetstimmar här på site. Nu håller vi på och lämnar över montaget och går in i en drifttagningsfas, förklarar projektets programledare Jan-Erik Eriksson.
För blott två år sedan stod en bergsknalle på platsen där den massiva nya sodapannan tornar upp sig på Billerud. Loggan sattes på plats under förra veckan och nu närmar man sig slutskedet av projektet där man trots en hel del utmaningar lyckats hålla både budget och tidplan.

– Vi följer tidplan och vi följer den budget vi har på 2,6 miljarder kronor, trots att vi haft en del utmaningar under resans gång. Dels initialt när vi hade en cementkris, sedan kom Covid och efter det kriget i Ukraina så vi har sett både problem med råmaterial och priser. Vi fattade tidigt ett strategiskt beslut att ha en mer öppen attityd mot våra leverantörer för att inte fastna i låsningar och det har fungerat bra på det stora hela, menar Jan-Erik.

Nu har man påbörjat överlämningen till linjen och går in i en ny fas där man utför drifttagningar och förbereder organisationen för att kunna köra den nya pannan på ett så optimalt och bra sätt som möjligt.
– Avgörande för att lyckas med det här det är att vår personal får en bra kompetensutveckling och har kunskap gällande hur den nya pannan fungerar. Vi utbildar både drift- och underhållspersonal teoretiskt och praktiskt, operatörerna kommer också få en träning i en simulatormiljö för att få kunskap om hur man hanterar olika situationer och driftlägen. Den är stor skillnad på den nya moderna pannan och den gamla som är från 1969, så det blir ett stort steg in i framtiden och en viktig viktig resa som är väldigt avgörande för hela verksamheten, förklarar Peter Juntti, avdelningschef för massabruket.

En stor skillnad som kommer märkas i både närområdet och även områden en bit bort som Lindesberg och Lillån är att det nya svavelgassystemet som installeras kommer att samla in gaser som ibland gör att det luktar illa.
– När vi har driftproblem eller störningar så kommer det ut svavelföroreningar som luktar litegrann, det är inga stora mängder och de är inte farliga, men de luktar väldigt skarpt. Det kommer bli en stor skillnad nu med det nya svavelgassystemet, det kommer att samla in gaserna och förbränna dessa i den nya sodapannan. Vi vill ju inte att Frövi ska lukta illa, vi vill visa att vi tar ett ansvar och gör förbättringar och åtgärder där vi kan, förklarar Peter Juntti.

Efter sommaren är det dags att påbörja driftsättningen av den nya sodapannan, och under hösten beräknas den vara i fullt bruk.
– Under vecka 40 kommer pannan vara i operationell drift, det betyder att den kommer gå till hundra procent som den gamla pannan, sedan är det full fart frammåt. Det känns tryggt att vi har en ny fullt funktionell panna utan driftstörningar. Det kommer att bli en stabilare drift på hela massabruket, avslutar Richard Morén, fabrikschef på Billerud.