Inte heller i år finns några planer på att rusta badet på Loppholmarna. Det är väldigt mycket arbete och pengar som krävs för att iordningställa badet, och därför tycks inte heller motivationen vara särskilt hög från kommunens sida.
På Bergslagens Kommunalteknik har man tittat lite på vad som behövs göras för att få ordning på Loppholmsbadet. Enligt Tommy Karlqvist finns två alternativ, men endast ett som håller i längden och något värt att satsa på.
På grund av dålig vattencirkulation är badplatsen ofta klassad som ett gränsfall, nära ett underkännande gällande vattenkvaliteten. Mängden bakterier i vattnet är helt enkelt för hög. Tommy Karlqvist på BKT uppger att det krävs ordentliga tag om det ska lyckas få ett bra bad.
-Man skulle behöva muddra en hel del och sedan gräva bort en del av udden för att få ett bättre flöde från ån och därmed förbättra vattenkvaliteten. Det finns dock inga garantier. Lindesjön är mycket grund och egentligen ingen lämplig badsjö, så det är ju inte säkert att man lyckas ordna en bra badplats för det, säger Tommy reserverat.
Men några pengar finns inte avsatt eller öronmärkt för ”holmen”. Och eftersom kostnaden tros bli väldigt hög, så kan tänkas att motivationen är låg från kommunens sida. I runda tal räknar BKT med en kostnad om cirka 1 miljon kronor om det ska göras en omfattande insats med muddring, bygge av omklädningsplats med mera.
Debatt: Här går Lindesberg miste om Örebroarna
Lindesbergs kommun har som målsättning att uppnå 25 000 invånare. När siffrorna nu istället går åt det motsatta hållet, så är det dags att sätta sig ner och tänka efter vad man gör fel. Hur lockar man storebror till den lilla dammen i norr? Svaret finns i sjön.
Det är en mindre skandal att en stad med inslag av sjö- och å-system bara låter fanken i att använda det till något positivt, något som bidrar till utveckling, föryngring och en stad som sprudlar av liv. Lindesjön är fortfarande en outnyttjad resurs och verkar så förbli, åtminstone som läget är idag. Visst är det vackert med en blank och orörd sjöspegel, men det klirrar mer i kassan när badande människor bryter spegeln.
Så sakteliga har dock exploateringsplanerna av sjön tagit fart. Lindesby växer upp som ett nytt inslag och erbjuder boende med ”lantlig touch” i sjönära läge. Helt rätt väg. Men det är knappast tillräckligt.
Det är sedan länge känt att Örebroarna saknar det Lindesberg har. Närheten till vattnet och ett riktigt utomhusbad, allt endast ett stenkast från centrum. En väl fungerande badplats är ytterligare en bäck i ordspråket ”många bäckar små” som torde hjälpa Lindesberg att locka folk att flytta hit från just Örebro.
Är det dags att låta en privat entreprenör med nya, friska idéer ta över Loppholmarna?
Tidigare artiklar
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
Vid lunchtid på fredagen hade polisen en större insats i Storå med anledning av uppgifter från allmänheten som sade att en man gick omkring i samhället beväpnad med vad som liknade ett gevär.
– Vi har haft mycket resurser på plats för det här. Mannen är lokaliserad och omhändertagen och vi utreder det här just nu som ett brott mot vapenlagen, vilket är en rubricering som kan komma att ändras beroende på vad utredningen kommer fram till och om det verkligen rör sig om ett skjutvapen eller bara en attrapp, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.
Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.
Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan. Dessutom har man för närvarande brist på vaccin, detta meddelar regionen i ett pressmeddelande under tisdagen.