Under gårdagskvällen arrangerades en tjejkväll på Meritor, i samarbete med Teknikcollege, där kommunens åttonde- och niondeklassare fick komma på besök. Nästan 30 stycken av de 400 inbjudna tjejerna nappade på inbjudan, vilket var betydligt fler än förväntat. Kvällen bjöd på information, rundvandring, pizza och avslutningsvis en teknikaktivitet: att bygga en lastbil.
Det är 28 tjejer som anlänt till Meritor för att vara med under torsdagskvällens aktiviteter. Tjejerna kommer från olika skolor runtom i trakterna, vilket innefattar elever ända uppifrån Storåskolan, ner mot Stadsskogsskolan, förbi Karlsängskolan och ner till Fröviskolan. Anledningen till den här kvällen är att man vill att ännu fler tjejer ska få upp ögonen för teknik och att därmed välja teknikinriktade program till gymnasietiden. I dagsläget är 22% av de som jobbar på Meritor kvinnor, och även om man tycker att det är bra siffror, vill man gärna se att de ökar.
Man inleder tjejträffen med att samlas i en lokal för en sammanfattad presentation av Meritor, samtidigt som det uppstår riktig tjejkvällskänsla när det bjuds på pizza och kallskuret. Det är ett härligt, varmt och skojfriskt gäng kvinnor, som jobbar här, som tar hand om tjejerna. De berättar om sina olika roller i företaget, och hur länge de varit här och hur lätt det är att bli kvar. Någon tänkte jobba några månader för att tjäna ihop pengar till en Australienresa, men har fortfarande, många år senare, inte kommit iväg på den resan… Anledningen var enkel, hon trivdes för bra här.
Ann-Louise Johansson, personalchef, ger tjejerna lite grundläggande information om när fabriken fick sin start, och när den gick från att ägas av Volvo till att bli Meritor, och berättar därtill bland annat om alla olika arbetsroller som faktiskt existerar här.
– Det finns 80 stycken olika vägval hos oss. Tjänstemännen har 45 olika typer av yrke, och bland de som jobbar ute i
fabriken finns det 35 olika, förklarar Ann-Louise.
– Snittåldern här är 42 år, men vi har faktiskt ganska många yngre och flera tjejer. Det är många här som har jobbat i 40 år. Många skulle bara ha sommarjobbat, men sedan blivit kvar, tillägger Ann-Louise.
Maria Hellsten, som kan det här med produktionsteknik, tar över och förklarar om sin roll här på Meritor. Maria berättar om de fram- och bakaxlar som produceras, pinjonger, kronhjul och hur det fungerar och hur allt sedan sätts samman.
– Vi har utvecklat mycket och vi är väldigt bra på det vi gör, konstaterar Maria.
Flera av tjejerna har anknytning till Meritor; någons pappa jobbar här, liksom bästa kompisens förälder och ytterligare någon har en morförälder som är anställd vid fabriken. Ann-Louise kan nöjt konstatera att det blev en riktigt lyckad uppslutning.
– Vi tänkte att det kanske skulle komma 10-15 stycken, så det här är ju kanon, jätteroligt! Om det här fungerar skulle vi absolut vilja ha det fler gånger, då även för killar, säger Ann-Louise avslutningsvis.