Under gårdagskvällen arrangerades en tjejkväll på Meritor, i samarbete med Teknikcollege, där kommunens åttonde- och niondeklassare fick komma på besök. Nästan 30 stycken av de 400 inbjudna tjejerna nappade på inbjudan, vilket var betydligt fler än förväntat. Kvällen bjöd på information, rundvandring, pizza och avslutningsvis en teknikaktivitet: att bygga en lastbil.
Det är 28 tjejer som anlänt till Meritor för att vara med under torsdagskvällens aktiviteter. Tjejerna kommer från olika skolor runtom i trakterna, vilket innefattar elever ända uppifrån Storåskolan, ner mot Stadsskogsskolan, förbi Karlsängskolan och ner till Fröviskolan. Anledningen till den här kvällen är att man vill att ännu fler tjejer ska få upp ögonen för teknik och att därmed välja teknikinriktade program till gymnasietiden. I dagsläget är 22% av de som jobbar på Meritor kvinnor, och även om man tycker att det är bra siffror, vill man gärna se att de ökar.
Man inleder tjejträffen med att samlas i en lokal för en sammanfattad presentation av Meritor, samtidigt som det uppstår riktig tjejkvällskänsla när det bjuds på pizza och kallskuret. Det är ett härligt, varmt och skojfriskt gäng kvinnor, som jobbar här, som tar hand om tjejerna. De berättar om sina olika roller i företaget, och hur länge de varit här och hur lätt det är att bli kvar. Någon tänkte jobba några månader för att tjäna ihop pengar till en Australienresa, men har fortfarande, många år senare, inte kommit iväg på den resan… Anledningen var enkel, hon trivdes för bra här.
Foto: Ida Lindkvist
Ann-Louise Johansson, personalchef, ger tjejerna lite grundläggande information om när fabriken fick sin start, och när den gick från att ägas av Volvo till att bli Meritor, och berättar därtill bland annat om alla olika arbetsroller som faktiskt existerar här.
– Det finns 80 stycken olika vägval hos oss. Tjänstemännen har 45 olika typer av yrke, och bland de som jobbar ute i
Maria Hellsten förklarar. Foto: Ida Lindkvist
fabriken finns det 35 olika, förklarar Ann-Louise.
– Snittåldern här är 42 år, men vi har faktiskt ganska många yngre och flera tjejer. Det är många här som har jobbat i 40 år. Många skulle bara ha sommarjobbat, men sedan blivit kvar, tillägger Ann-Louise.
Maria Hellsten, som kan det här med produktionsteknik, tar över och förklarar om sin roll här på Meritor. Maria berättar om de fram- och bakaxlar som produceras, pinjonger, kronhjul och hur det fungerar och hur allt sedan sätts samman.
– Vi har utvecklat mycket och vi är väldigt bra på det vi gör, konstaterar Maria.
Flera av tjejerna har anknytning till Meritor; någons pappa jobbar här, liksom bästa kompisens förälder och ytterligare någon har en morförälder som är anställd vid fabriken. Ann-Louise kan nöjt konstatera att det blev en riktigt lyckad uppslutning.
– Vi tänkte att det kanske skulle komma 10-15 stycken, så det här är ju kanon, jätteroligt! Om det här fungerar skulle vi absolut vilja ha det fler gånger, då även för killar, säger Ann-Louise avslutningsvis.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
LIBO växer i Frövi – köpte 49 lägenheter
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från f...