– Vi har ett starkt politiskt samarbete och nu ska vi börja leverera. Det räcker inte att bara prata och prata. Vi ställer upp med näringslivsavdelningen och företagen ska få den hjälp de behöver. Det deklarerade kommunalrådet Irja Gustavsson (S), när hon mötte företagare på dagens Rotary-lunch.
Hon förstod nog att här gäller det att ”missionera” eftersom kommunen brukar komma långt ner i rankingen, när det gäller näringslivsklimatet.
– Vi är bättre än de betyg vi får, men det verkar som att det fattas en pusselbit här, sade hon och nämnde att kommunen prövar olika modeller för företagare till ”en väg in” till kommunen.
Det var Irja Gustavsson som stod på programmet, men hon sekonderades av koalitionspartnern Jonas Kleber ( C). ”Jonas och jag har varandras almanackor”, sade hon för att understryka det nära samarbetet. Hon sade att politiska klimatet är gott när det gäller i stort sett alla partierna, men att ”SD inte riktigt kommit på banan än” och vad som ska hända där återstår att se.
Politisk leverans? Irja Gustavsson berättade arbetet med att forma olika servicepunkter i kommunen, med början i Vedevåg. Hon försäkrade att det är mycket på gång, när det gäller byggandet – med bostäder vid Ålkilsplan först ut.
– Det är när man ser grävskoporna, som man inser att det händer saker och att Lindesberg utvecklas, sade Irja Gustavsson, som också visade en kommunal självkritik, som att kommunen måste bli en bättre arbetsgivare och att alla lindesbergare – politiker, kommunanställda och medborgare måste hjälpas åt att sprida en positiv bild av Lindesberg.
Här fick hon en fråga från Ingvar Jogenius ( pensionär men tidigare chef för Volvo Lindesbergsfabriken – det som idag är Meritor. ”Hur ska budskapet om Lindesberg
bäras ut till omvärlden?”. Irja Gustavsson svarade med att det pågår ett arbete med en varumärkesplattform.

Joakim Wessman undrade vid Lindesberg gör för att ta tillvara de resurser som kommer i form av nyanlända. Foto: Hans Andersson
– Du har inte talat något om den viktiga frågan om integration, sade Joakim Wessman, advokat och styrelseordförande i Bergslagens Sparbank. Hur tar vi hand om dem som kommer hit och som har otroliga resurser?
Irja Gustavsson instämde i att det är en viktig fråga som kommunen jobbar med och parhästen Jonas Kleber instämde med tillägget att ”pengarna måste komma uppifrån”.
Åter till näringslivsfrågorna. Irja Gustavsson säger att kommunen jobbar med upphandlingsfrågorna, för att se om man kan förändra upphandlingsreglementet, för att se om det går att upphandla mer lokalt.
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.