På fredagseftermiddagen avgjordes det vem som köpte Palmgrenska Huset (gamla nämndhuset) i Lindesberg. Den intressent som tidigare var ensam om att lägga bud på huset fick i förra veckan konkurrens från ett företag i Västervik. Företagets representant fick nys om huset genom en artikel på LindeNytt. På plats i Lindesberg var han mycket angelägen om att köpa huset och bjöd genast över det tidigare lagda budet. Redan då började man spekulera i renoveringskostnader och ombyggnad som kan komma att få en slutnota på runt 5 miljoner kronor. Man hade alltså redan vid visningen stora planer för fastigheten.
Den nye ägaren är en man vid namn Bruno Bengtsson. För många är han mera känd som >”Päls-Bruno” efter sitt kända företag med samma namn. Förutom pälsaffärerna arbetar Bruno numera med hästar. I Västervik bedriver han ett av Sveriges främsta stuterier med sitt Stuteri Hornline.
Bli lägenheter
Byggföretaget heter Westervik Kompaniet AB och ingår i Hornline koncernen. Företaget har idag ca 400 fastigheter i Västervik och i Stockholm. Och nu vill man göra Palmgrenska till bostadshus. Några större problem att genomföra detta är det inte, enligt representanten Börje Björk. –Några direkt stora ingrepp behöver man inte göra för att ordna med lägenheter. Det är ju trots allt redan anpassat för kontor och därför blir ingreppet minimalt. Och det är mycket viktigt tycker jag, vi vill ju behålla huset i samma stil eftersom det har ett kulturhistoriskt värde. Sammanlagt kommer det att bli ett 15-tal lägenheter i varierande storlekar, med fyror mot sjösidan. Inflyttning beräknas ske om ett år.
Läs mer om Hornline här>>
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fredag 6 juni firas nationaldagen med festligheter på flera håll i Lindesbergs kommun. Det blir en dag fylld med aktiviteter och högtidliga tal av flera intressanta personer som bland annat journalisten James Savage och radiojournalisten Martin Dyfverman.