Byggvaruhuset AB Karl Hedin finns på trettiotre platser i Sverige, från Ljusdal i norr till Laxå i söder. Förutom byggvaruhus ingår det i moderbolaget också sågverk, emballageproduktion och industrihandel. Företaget är ett familjeföretag och ägs till hundra procent av Karl Hedin.- Att företaget är familjeägt ger bara en positiv känsla. Allt vi gör bygger på eget ansvar och varje anläggning styrs lokalt, säger Johan Persson, platschef i Lindesberg.
Johan Person har ännu inte jobbat ett helt år som platschef vid enheten i Lindesberg och håller fortfarande på med att sätta sin personliga prägel på verksamheten. Tidigare har Johan jobbat som snickare och arbetsledare på olika byggen. För Johan är det viktigt med det lokala styret och att man på varje enhet själva sätter sina mål och lägger sin budget.
– Vi styrs inte uppifrån av någon järnhand. Vi får heller inte en massa direktiv, utan bara hjälp om det behövs, säger Johan.
Omsättningen vid anläggningen i Lindesberg ligger mellan fyrtio till fyrtiofem miljoner kronor om året. Konjunkturkänsligheten i byggbranschen gör att omsättningen från år till år kan slå ordentligt. Den senaste konjunktursvackan har man klarat hyfsat även om omsättningen sjunkit något det senaste året.
Verksamheten är starkt säsongsbetonat. Mest aktivitet är det under vårmånaderna och augusti – september då byggfirmorna återkommer efter semestern. Under våren står privatpersonerna för en större del av försäljningen än andra delar av året. Och det är impregnerade trätrall som är absolut störst. Ingen privatbilist åker ut från brädgården under april – maj utan någon impregnerad detalj på biltaket eller på släpkärran. Annars är det byggfirmorna som står för den största andelen av försäljningen, upp emot åttio till nittio procent handlas av Lindesbergs lokala byggfirmor.
Totalt arbetar här nio personer och Johan är noga med att poängterar hur viktigt det är med rätt personal.
– Vår personal har hög kompetens och bra kunskaper om det vi säljer. Vintern, när det är lite lugnare, ägnar vi alltid åt kompetensutveckling. Och att lära oss allt om de nyheter som kommer fram på marknaden.
Träet i centrum
Alla olika träprodukter är kärnan i verksamheten. Och för Karl Hedin är det Bergslagspanelen som man framhåller mest. Bergslagspanelen är en målad panel som används för att täcka hus och andra byggnader. Johan berättar att tillverkningsprocessen är olika hur andra målade paneler tas fram. Här sågas panelen direkt inne i måleriet och direkt efter sågningen grundmålas panelen. Efter torkning görs ytterligare en målning, en så kallad mellanstrykning. Kvar för kunden återstår att färdigmåla ytan när panelen väl är på plats.
– Andra produkter vi är duktiga på här i Lindesberg, och har stor erfarenhet och kunskap om är fönster och dörrar, säger Johan Persson.
Okänd verksamhetsgren?
Industrihandel är en relativt ny verksamhetsinriktning för AB Karl Hedin. En verksamhetsgren som också finns på Lindesbergsenheten. Här handlar det om att sälja allt från maskiner och verktyg till skyddskläder och skyddsutrustning. I sortimentet av industriförnödenheter ingår också städ- och hygienartiklar. Industrihandeln växer stadigt och idag finns det i Lindesberg en säljare som på heltid ägnar sig åt industrin.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.