Byggvaruhuset AB Karl Hedin finns på trettiotre platser i Sverige, från Ljusdal i norr till Laxå i söder. Förutom byggvaruhus ingår det i moderbolaget också sågverk, emballageproduktion och industrihandel. Företaget är ett familjeföretag och ägs till hundra procent av Karl Hedin.- Att företaget är familjeägt ger bara en positiv känsla. Allt vi gör bygger på eget ansvar och varje anläggning styrs lokalt, säger Johan Persson, platschef i Lindesberg.
Johan Person har ännu inte jobbat ett helt år som platschef vid enheten i Lindesberg och håller fortfarande på med att sätta sin personliga prägel på verksamheten. Tidigare har Johan jobbat som snickare och arbetsledare på olika byggen. För Johan är det viktigt med det lokala styret och att man på varje enhet själva sätter sina mål och lägger sin budget.
– Vi styrs inte uppifrån av någon järnhand. Vi får heller inte en massa direktiv, utan bara hjälp om det behövs, säger Johan.
Omsättningen vid anläggningen i Lindesberg ligger mellan fyrtio till fyrtiofem miljoner kronor om året. Konjunkturkänsligheten i byggbranschen gör att omsättningen från år till år kan slå ordentligt. Den senaste konjunktursvackan har man klarat hyfsat även om omsättningen sjunkit något det senaste året.
Verksamheten är starkt säsongsbetonat. Mest aktivitet är det under vårmånaderna och augusti – september då byggfirmorna återkommer efter semestern. Under våren står privatpersonerna för en större del av försäljningen än andra delar av året. Och det är impregnerade trätrall som är absolut störst. Ingen privatbilist åker ut från brädgården under april – maj utan någon impregnerad detalj på biltaket eller på släpkärran. Annars är det byggfirmorna som står för den största andelen av försäljningen, upp emot åttio till nittio procent handlas av Lindesbergs lokala byggfirmor.
Totalt arbetar här nio personer och Johan är noga med att poängterar hur viktigt det är med rätt personal.
– Vår personal har hög kompetens och bra kunskaper om det vi säljer. Vintern, när det är lite lugnare, ägnar vi alltid åt kompetensutveckling. Och att lära oss allt om de nyheter som kommer fram på marknaden.
Träet i centrum
Alla olika träprodukter är kärnan i verksamheten. Och för Karl Hedin är det Bergslagspanelen som man framhåller mest. Bergslagspanelen är en målad panel som används för att täcka hus och andra byggnader. Johan berättar att tillverkningsprocessen är olika hur andra målade paneler tas fram. Här sågas panelen direkt inne i måleriet och direkt efter sågningen grundmålas panelen. Efter torkning görs ytterligare en målning, en så kallad mellanstrykning. Kvar för kunden återstår att färdigmåla ytan när panelen väl är på plats.
– Andra produkter vi är duktiga på här i Lindesberg, och har stor erfarenhet och kunskap om är fönster och dörrar, säger Johan Persson.
Okänd verksamhetsgren?
Industrihandel är en relativt ny verksamhetsinriktning för AB Karl Hedin. En verksamhetsgren som också finns på Lindesbergsenheten. Här handlar det om att sälja allt från maskiner och verktyg till skyddskläder och skyddsutrustning. I sortimentet av industriförnödenheter ingår också städ- och hygienartiklar. Industrihandeln växer stadigt och idag finns det i Lindesberg en säljare som på heltid ägnar sig åt industrin.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.