Byggvaruhuset AB Karl Hedin finns på trettiotre platser i Sverige, från Ljusdal i norr till Laxå i söder. Förutom byggvaruhus ingår det i moderbolaget också sågverk, emballageproduktion och industrihandel. Företaget är ett familjeföretag och ägs till hundra procent av Karl Hedin.- Att företaget är familjeägt ger bara en positiv känsla. Allt vi gör bygger på eget ansvar och varje anläggning styrs lokalt, säger Johan Persson, platschef i Lindesberg.
Johan Person har ännu inte jobbat ett helt år som platschef vid enheten i Lindesberg och håller fortfarande på med att sätta sin personliga prägel på verksamheten. Tidigare har Johan jobbat som snickare och arbetsledare på olika byggen. För Johan är det viktigt med det lokala styret och att man på varje enhet själva sätter sina mål och lägger sin budget.
– Vi styrs inte uppifrån av någon järnhand. Vi får heller inte en massa direktiv, utan bara hjälp om det behövs, säger Johan.
Omsättningen vid anläggningen i Lindesberg ligger mellan fyrtio till fyrtiofem miljoner kronor om året. Konjunkturkänsligheten i byggbranschen gör att omsättningen från år till år kan slå ordentligt. Den senaste konjunktursvackan har man klarat hyfsat även om omsättningen sjunkit något det senaste året.
Verksamheten är starkt säsongsbetonat. Mest aktivitet är det under vårmånaderna och augusti – september då byggfirmorna återkommer efter semestern. Under våren står privatpersonerna för en större del av försäljningen än andra delar av året. Och det är impregnerade trätrall som är absolut störst. Ingen privatbilist åker ut från brädgården under april – maj utan någon impregnerad detalj på biltaket eller på släpkärran. Annars är det byggfirmorna som står för den största andelen av försäljningen, upp emot åttio till nittio procent handlas av Lindesbergs lokala byggfirmor.
Totalt arbetar här nio personer och Johan är noga med att poängterar hur viktigt det är med rätt personal.
– Vår personal har hög kompetens och bra kunskaper om det vi säljer. Vintern, när det är lite lugnare, ägnar vi alltid åt kompetensutveckling. Och att lära oss allt om de nyheter som kommer fram på marknaden.
Träet i centrum
Alla olika träprodukter är kärnan i verksamheten. Och för Karl Hedin är det Bergslagspanelen som man framhåller mest. Bergslagspanelen är en målad panel som används för att täcka hus och andra byggnader. Johan berättar att tillverkningsprocessen är olika hur andra målade paneler tas fram. Här sågas panelen direkt inne i måleriet och direkt efter sågningen grundmålas panelen. Efter torkning görs ytterligare en målning, en så kallad mellanstrykning. Kvar för kunden återstår att färdigmåla ytan när panelen väl är på plats.
– Andra produkter vi är duktiga på här i Lindesberg, och har stor erfarenhet och kunskap om är fönster och dörrar, säger Johan Persson.
Okänd verksamhetsgren?
Industrihandel är en relativt ny verksamhetsinriktning för AB Karl Hedin. En verksamhetsgren som också finns på Lindesbergsenheten. Här handlar det om att sälja allt från maskiner och verktyg till skyddskläder och skyddsutrustning. I sortimentet av industriförnödenheter ingår också städ- och hygienartiklar. Industrihandeln växer stadigt och idag finns det i Lindesberg en säljare som på heltid ägnar sig åt industrin.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.