Nu ska Lindesbergs kommun bli bättre på att bemöta företagen när det gäller olika former av tillståndsgivning eller handläggning av beslut. Till hösten planeras inrättandet av en företagslots-funktion, som ger företagen en dörr in till kommunen där man får information om alla regler och tillstånd som behövs, på en och samma gång. Satsningen ligger inom ramen för ett tvåårigt projekt där de fyra norra kommunerna i Örebro län samverkar.- Vi har tagit till oss av kritik och mätningar som gjorts vilka visar att vår service kan bli mycket bättre, förklarar näringslivschef Merit Israelsson. Nu ska vi tillsammans med BMB och BKT utveckla information och bemötande, vår tillgänglighet och bli effektivare.
Ska man starta företag i Lindesbergs kommun och behöver tillstånd, bygglov eller andra myndighetsbeslut kan det ibland upplevas trögt och byråkratiskt från kommunens eller BMB:s sida. Den slutsatsen bekräftas av en stor undersökning som Sveriges kommuner- och Landsting gjort som jämfört hur nöjda företagen i landet är med kommunernas service.
Jämförelsen som gjordes under 2013 tar fram ett Nöjd-Kund-Index hos varje kommun där värdet 100 är högst. Genomsnittsvärdet bland Sveriges kommuner är 67. I norra länsdelen verkar företagarna i Hällefors mest nöjda där man ligger över genomsnittet med värdet 72. I Ljusnarsbergs kommun är värdet 67 och i botten Lindesberg och Nora kommuner som ligger på 58 respektive 57. Den kommun som hamnar sämst i landet har värdet 51 på skalan.
– Denna undersökning tar fasta på hur effektiv kommunen upplevs av företagen, säger Merit Israelsson. Dessutom får företagen ge sin syn på hur de upplever bemötandet, kompetensen hos kommunen och hur lätt eller svårt det var att få tag på information.
– Lindesbergs blygsamma Nöjd-Kund-Index på 58 tyder på att vi har en del att utveckla. Företagen är inte helt nöjda med vår service och därför ska vi tillsammans med BMB och BKT nu jobba hårt för att hamna på en bättre placering om några år.
Ett konkret exempel på hur information och tillgängligheten kan förbättras är beslutet att inrätta en funktion som ska lotsa företagen genom lagar, regler och tillstånd.
– Man ska inte, som företagare i Lindesberg, behöva ringa hit och dit och leta efter vilka lagar och villkor som finns för en egen affärsidé, menar Merit Israelsson. Från i höst planeras att de som behöver ska kunna få all information på en och samma gång oavsett om det handlar om serveringstillstånd, bygglov, regler för restaurangkök eller vad det kan vara. Vi vill också inom ramen för projektet utveckla kommunens e-tjänster via hemsidan.
Merit Israelsson, som är projektledare för det kommungemensamma projektet, påpekar att kvalitetsarbetet som nu påbörjats kommer att behöva några år på sig innan kommunens NKI-värde märkbart har höjts.
– Vi har nu lagt grunden men förändringsarbete tar tid. Vi är dock glada för näringslivets synpunkter kring vår service och hoppas att den dialogen fortsatt ska kunna vara en plattform för vårt utvecklingsarbete.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.