Vid måndagens öppna Rotarylunch presenterade Arena för Tillväxt sina slutsatser över vad som är nödvändigt för tillväxten i Lindesberg. Absolut viktigast blir att hitta en lösning på den framtida kompetensförsörjningen menar Per Sandgren från Arena för tillväxt. Enligt tillgängliga prognoser försvinner fyrtio procent av arbetsstyrkan inom kommunen fram till år 2025. Av dessa kommer enligt prognosen endast sextio procent ersättas.
Arena för Tillväxt är ett samarbete mellan Swedbank, ICA och Sveriges kommuner och landsting. Syftet med samarbetet är att hjälpa till i det lokala arbetet med att främja lokal och regional tillväxt. Till måndagens Rotarylunch var Per Sandgren inbjuden att berätta om viktiga framgångsfaktorer för en framtida lokal tillväxt.
Efter Rotarypresentationen bad LindeNytt Per Sandgren sammanfatta det viktigaste genom att peka på de tre viktigaste framgångsfaktorerna för en lyckad framtida tillväxt för Lindesbergs kommun.
Kompetensförsörjningsfrågan
Under sin föredragning redogjorde Per Sandgren för en prognos från Arbetsförmedlingen som sammanfattar hur det är ställt med Sveriges kommuners kompetensförsörjning femton år framåt. För Lindesberg del kommer ungefär fyratusen avgångar ske de närmaste femton åren. Av dessa kommer enligt prognosen enbart sextio procent kunna ersättas, utan att särskilda åtgärder genomförs. Enligt Sandgren är det därför nödvändigt att det jobbas aktivt med frågan om Lindesberg ska få behålla ett livligt näringsliv över tid. Han menar samtidigt att detta är en alldeles utmärkt fråga för kommunen och näringslivet att lösa tillsammans.
Attraktionskraften.
Sandgren pekade på flera punkter som tillsammans skulle öka Lindesbergs attraktionskraft. Bland annat nämnde han ett aktivt samarbete och gemensamma riktlinjer för kommunen, näringslivet, regionen och civilsamhället. En nödvändighet är det dessutom med en bra skola och att det finns kopplingar mellan skolan och arbetsmarknaden. Han pekade också på tre grupper för vilka attraktionskraften är viktig, de boende, besökarna och företagarna. Det är angeläget att bemöta besökarna på ett sätt som får dem att känna sig välkommen till Lindesberg. Det är också viktigt med ett attraktivt företagsklimat för företagarna. Men påpekar Sandgren, man får inte glömma de boende i Lindesberg. Den lokala attraktionskraften är viktig för att få medborgarna i Lindesberg engagerade och aktiva, och nämner här Upplev Lindesberg som ett bra exempel.
Närheten till Örebro.
Hur känsligt det än kan vara så ser Per Sandgren många fördelar med ett känslomässigt och pragmatiskt närmande till Örebro. Inte minst ur den så viktiga kompetensförsörjningsfrågan. En växande trend är, till skillnad från förr, att det numer blir allt vanligare att välja att bo i en större stad och att arbeta på en mindre ort, på lämpligt resavstånd. Kommungränserna är inte längre viktiga för individen, därför är det angeläget att sätta Lindesberg i ett större perspektiv.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.