Ett lån på totalt 350 miljoner kronor skall upptas av moderbolaget, MoLAB. Av denna summa är 200 miljoner gamla lån tagna av Lindesbergs kommun, som nu skall övertas av moderbolaget. Samtidigt vill man ta ett nytt lån på MoLAB för att finansiera bygget av arenahallen.-Det blir billigare i längden att göra på det här sättet, kommenterar kommunchef Lennart Jansson.
För bara några veckor sedan var det helt uteslutet att ens tänka i banorna om nya lån. Nu har man ändå lagt just ett sådant förslag till kommunfullmäktige att ta ställning till. Säger fullmäktige ja till låneförslaget, som skall vara tidsbegränsat till två år innan en annan finansiär övertar det, så kan bygget påbörjas enligt tidigare planer.
Denna lösning ser kommunchef Lennart Jansson som en betydligt säkrare och mindre kostsam lösning.
-Alternativet var att låna i finansiärens valuta – euro. Det hade kostat oss flera miljoner extra, säger han och tillägger kort efter att räntan hade blivit hela två procent högre om man hade gjort så.
Men det fanns betydligt större risker att hålla Lindesberg borta ifrån, påpekar Lennart.
-Ja, risken är ju ganska stor att kronan inte står sig så bra mot euron framöver och då hade den här affären kunnat bli ödesdiger för oss. Sådana risker kan man helt enkelt inte ta och därför drog jag öronen åt mig direkt när detta krav kom att ställas på oss.
Förslaget bygger alltså fortfarande på att någon finansiär tar på sig lånet för arenahallen i framtiden. Dock finns en liten risk att intresset från tidigare finansiär RL-Nordic AB svalnar. Men dörren står öppen för andra intressenter, förklarar kommunchefen.
Vad händer om ingen finansiär kan hittas?
-Då måste vi ta från vår egna investeringsbudget och samtidigt hoppas att det inte kommer att behövas några andra större investeringar på andra områden just då.
Det talas om ”rea på hantverkare”. Är lågkonjunkturen till er fördel i den här frågan?
-Det är rätt tid att bygga ur det perspektivet, trots att det är väldigt osäkert på den ekonomiska marknaden idag. Men det här kommer ändå att innebära att byggkostnaden blir lägre jämfört med om vi väntar ut krisen och sätter spaden i marken senare istället. Hur man än vrider och vänder på det så blir det billigast så här, konstaterar kommunchef Lennart Jansson.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
INSÄNDARE/DEBATT: Den som söker sjukvård måste kunna lita på att vårdgivaren använder väl beprövade metoder för diagnos och behandling. Men till en god vård hör också korta väntetider och ett rimligt pris. Vården ska sammanfattningsvis ha en god evidens.
INSÄNDARE/DEBATT: Politikerna gömmer sig bakom inflation och krig för att slippa ta ansvar. Istället för att göra något åt situationen, gräver de ner sig i tabeller och statistik. Barn reduceras bara till framtida arbetsfoder, äldre till bördor, och de som är sjuka eller har ett handikapp betraktas som problem som helst borde försvinna. Man lyssnar inte och verkar helt obrydd för människors irritation och otrygghet.
INSÄNDARE/DEBATT: Det är med rädsla och skräck vi läser om hur styret i Lindesbergs kommun på allvar tänker utreda möjligheterna att stänga ner Storåskolan. På nyheterna uttryckte sig Lillemor Bodman (M) tydligt, vi har inte råd att ha kvar skolan. Detta på grund av lågt barnafödande. Men hur kunde det bli så här? När kommunen står inför historiska underskott och pekar på inflation, höga räntor och en orolig omvärld som orsaken till underskottet blir vi att undra.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag tänkte att jag skulle måla fan på väggen nu. Det är oroliga tider, krig har aldrig varit så nära Sverige som nu på väldigt länge. Varje dag läser vi om det hemska som händer i Ukraina, varje dag får vi rapporter om hur oskyldiga dödas i mellanöstern och alla politiker vill att man skall välja sida, ingen vill att man skall välja fred.
På grund av kommunens sviktande ekonomi valde man tidigare under hösten att avsluta samarbetet mellan Lindbackaskolan och företaget Drogfri Miljö. Istället skulle man fortsätta sitt samarbete med bland annat socialtjänsten och polisen för att verka förebyggande. Nu tvärvänder man på beslutet, och återinför narkotikasök på skolan.
– Vi tycker att det är ett viktigt förebyggande arbete, och Lindbackaskolan ska inte vara en miljö där droger förekommer, säger verksamhetschef Åsa Jönsson.
REPLIK: Som rubriken på min insändare signalerade så var syftet att reflektera och problematisera kring några av de utmaningar jag upplever inom politiken. Jag ville också tydliggöra partiets ståndpunkt i sakfrågan då den avvek från beslutet som nämnden fattade i ett aktuellt ärende. Jag tycker det är relevant och tror också att det finns väljare som tycker det är relevant.