Låt inte Vedevågs skola offras på effektiviseringens altare
INSÄNDARE: Lillemor Bodman (M) säger i P4 Örebro (17/3-25); ”Om man måste välja mellan undervisning och tegel, så måste ju undervisning vara det som är bäst för våra barn.” Vid första anblick kan det låta som en rimlig prioritering – att fokusera på undervisning snarare än skolbyggnader. Men Bodmans resonemang haltar rejält när det enda perspektiv man bör fokusera på är barnen, det som betonar individens känslomässiga och sociala utveckling.
Psykodynamiska teorier betonar vikten av trygga miljöer för barns utveckling. Skolan är inte bara en plats för kunskapsinhämtning – den är en del av barnets psykosociala miljö och en avgörande faktor för identitetsskapande, anknytning och känslomässig trygghet. Att flytta elever från en trygg, småskalig skolmiljö till en större och mer anonym enhet kan skapa osäkerhet och stress, vilket i sin tur påverkar inlärning och välmående negativt.
Den engelska barnläkaren Daniel Winnicott talade om ”den tillräckligt goda miljön” där barnet känner sig tryggt nog att utforska och utvecklas. För många elever är Vedevågsskolan just en sådan miljö – en plats där de känner sig sedda och bekräftade av vuxna de har nära relationer med. Att rycka upp dem och placera dem i en ny, större skola riskerar att skapa otrygghet och försämrad självkänsla, särskilt för de elever som redan har en sårbarhet för
psykisk ohälsa.
Martin Henriksson. Arkivfoto: Camilla Lagerman
Barndomen består av olika utvecklingsstadier där känslan av trygghet och kompetens byggs upp gradvis. I en liten skola där relationerna mellan elever och lärare är starka, stärks denna känsla. Om eleverna tvingas in i en ny och större skolmiljö utan att själva ha valt det, kan det skapa känslor av hjälplöshet och identitetsförvirring – vilket i längden kan påverka både skolresultat och psykisk hälsa.
Så när Bodman hävdar att undervisningen är viktigare än ”tegel”, missar hon att själva skolmiljön – det fysiska rummet, de sociala relationerna och känslan av kontinuitet – är en grundläggande del av undervisningen. En skolbyggnad är inte bara en byggnad, utan en trygg bas där elever kan utvecklas både teoretiskt och emotionellt. Att rasera denna trygghet med centraliseringsbeslut i effektiviseringens namn är att bortse från barns verkliga behov.
Om vi verkligen vill prioritera barnens bästa, borde vi värna den skolmiljö som ger dem trygghet, kontinuitet och välmående – inte tvinga in dem i en anonym storskalighet där de riskerar att försvinna i mängden.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Björn Johansson gör segergest efter bronset. Foto: privat
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Därför lyser det rött
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken ...
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Gräsbrand med snabb spridning i norr
En gräsbrand har blossat upp i området Torrbråten, Ramsberg. Larmet inkom strax före lunchtid på onsdagen.
- Vi har personal från fyra ...
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...