Låt inte Vedevågs skola offras på effektiviseringens altare
INSÄNDARE: Lillemor Bodman (M) säger i P4 Örebro (17/3-25); ”Om man måste välja mellan undervisning och tegel, så måste ju undervisning vara det som är bäst för våra barn.” Vid första anblick kan det låta som en rimlig prioritering – att fokusera på undervisning snarare än skolbyggnader. Men Bodmans resonemang haltar rejält när det enda perspektiv man bör fokusera på är barnen, det som betonar individens känslomässiga och sociala utveckling.
Psykodynamiska teorier betonar vikten av trygga miljöer för barns utveckling. Skolan är inte bara en plats för kunskapsinhämtning – den är en del av barnets psykosociala miljö och en avgörande faktor för identitetsskapande, anknytning och känslomässig trygghet. Att flytta elever från en trygg, småskalig skolmiljö till en större och mer anonym enhet kan skapa osäkerhet och stress, vilket i sin tur påverkar inlärning och välmående negativt.
Den engelska barnläkaren Daniel Winnicott talade om ”den tillräckligt goda miljön” där barnet känner sig tryggt nog att utforska och utvecklas. För många elever är Vedevågsskolan just en sådan miljö – en plats där de känner sig sedda och bekräftade av vuxna de har nära relationer med. Att rycka upp dem och placera dem i en ny, större skola riskerar att skapa otrygghet och försämrad självkänsla, särskilt för de elever som redan har en sårbarhet för
psykisk ohälsa.
Martin Henriksson. Arkivfoto: Camilla Lagerman
Barndomen består av olika utvecklingsstadier där känslan av trygghet och kompetens byggs upp gradvis. I en liten skola där relationerna mellan elever och lärare är starka, stärks denna känsla. Om eleverna tvingas in i en ny och större skolmiljö utan att själva ha valt det, kan det skapa känslor av hjälplöshet och identitetsförvirring – vilket i längden kan påverka både skolresultat och psykisk hälsa.
Så när Bodman hävdar att undervisningen är viktigare än ”tegel”, missar hon att själva skolmiljön – det fysiska rummet, de sociala relationerna och känslan av kontinuitet – är en grundläggande del av undervisningen. En skolbyggnad är inte bara en byggnad, utan en trygg bas där elever kan utvecklas både teoretiskt och emotionellt. Att rasera denna trygghet med centraliseringsbeslut i effektiviseringens namn är att bortse från barns verkliga behov.
Om vi verkligen vill prioritera barnens bästa, borde vi värna den skolmiljö som ger dem trygghet, kontinuitet och välmående – inte tvinga in dem i en anonym storskalighet där de riskerar att försvinna i mängden.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...