Mikael Enström och Kenneth Holgersson är säljare och delägare för Linde Bildelar/BDS. Foto: Hans Andersson

Linde Bildelar – från amerikanare till plogstål

Du kan inte missa den stora röda skylten vid infarten till Lindesbergs absoluta centrum. Linde Bildelar BDS. Nästa år firar de 45 år.
– Det som är vår styrka är bredden, servicen och ett bra sätt att möta kunderna, säger Kenneth Holgersson, VD och delägare.

”Vi tar hand om bilen” är deras devis. D.v.s. de ser till att rätt verkstad tar hand om just din bil, får rätt reservdel och gör det till ett bra pris. Servicen fixar BDS samarbetspartners.
– Vi ser till att bilen – oavsett märke – får den service den behöver och vi har samarbete med  Ledin Bil, Kallernäs Bil & Maskin, Samuel Karlsson Bil och Storå Bil & Maskin Service AB, men vi kan också se till att någon annan verkstad anlitas om det skulle behövas.

Kenneth Holgersson är en av delägarna till Linde Bildelar AB som ingår i BDS-kedjan. Foto: Hans Andersson
Kenneth Holgersson är en av delägarna till Linde Bildelar AB som ingår i BDS-kedjan. Foto: Hans Andersson

Linde Bildelar är alltså en lots. Här på Kristinavägen finns ingen verkstad, men gott om parkering om du vill lämna din bil. De sju som arbetar här – inklusive ägarna VD Kenneth Holgersson och vice VD Mikael Enström – är säljare. Idag är de dubbelt så många anställda, som när det startade för över 40 år sedan. Och huvuddelen av omsättningen gäller försäljning av bildelar, reservdelar, tillbehör, verktyg, maskiner mm.

– Vår styrka är att möta kunderna på ett bra sätt och ta fram precis det de behöver. Om vi inte har det på hyllan eller inte vet exakt vad de behöver , så tar vi reda på det, säger Kenneth Holgersson.

Det är privatkunder, verkstäder, företag och kommuner som handlar här.  ”Vi är litet av en järnhandel/diversehandel” ( någon sådan finns ju inte i Lindesberg) och här kan man köpa t.ex. verktyg, plogstål, kullager, kilrep eller arbetsbelysning och de erbjuder också lågprisalternativ. En tredjedel av omsättningen gäller privatkunder – den större delen av omsättningen gäller verkstäder, företag eller kommuner.

Och de behöver inte komma hit för att få grejerna, utan en tur-bil går runt och levererar direkt – Lindesberg, Storå, Nora, Kopparberg, Hällefors… Leveranserna sker varje dag och bilen går nästan hela dagen.  Företaget har ett 50-tal regelbundna kunder men det aktiva kundregistret ligger runt tusen kunder. Linde Bildelar ingår i den rikstäckande kedjan BDS som finns på runt 200 platser, men ägs sedan tio år tillbaka till 100 procent av Kenneth Holgersson och Mikael Enström.

– Fördelen med att vara med i en kedja är att vi får stöttning när det gäller marknadsföringen, som t ex kläder och radioreklam, säger Kenneth Holgersson och pekar på den röda BDS-tröjan. Och vi kan få bättre pris av leverantörerna.

Kristinavägen 46 är det tredje stället för Linde Bildelar sedan starten 1971. Butik och reservdelslager har alltid legat centralt och dagens läge kan ingen missa. Foto: Hans Andersson
Kristinavägen 46 är det tredje stället för Linde Bildelar sedan starten 1971. Butik och reservdelslager har alltid legat centralt och dagens läge kan ingen missa. Foto: Hans Andersson

Hur är då utvecklingen i branschen? Nu när nybilsförsäljningen går bra är det ingenting som märks så mycket hos Linde Bildelar. När det gäller verktyg, så behövs de gamla klassikerna fortfarande, men det kommer löpande olika specialverktyg. Samtidigt utvecklas bilarna allt mer med integrerade elektriska eller elektroniska system, som gör det svårare att fixa bilen själv. Felsöknings- eller diagnossystem blir allt vanligare och en verkstad som vill gå över helt kan behöva betala kanske  en halv miljon för att bli komplett i den delen.

Den som är i Lindesberg under t.ex. Vårmönstringen kan inte undgå det stora intresset för amerikanska bilar.

– I Lindesberg finns ett starkt intresse för de här bilarna och vi har sedan några år tillbaka en ganska stor kundkrets för våra USA-bildelar, säger Kenneth Holgersson.

Har han då funderat på en utveckling liknande den som skett på bensinmackarna, där bensin och prylar till bilen verkar ta allt mindre plats vid sidan om snabbmatsmenyer, godis och dricka ? Varför inte en americana-hörna kopplad till USA-bildelarna? Nja, säger en fundersam Kenneth Holgersson, men kanske blir det något evenemang för kunderna under våren. Country – kanske, för att fira 45 år?

Publicerad 5 november 2015 klockan 08:37

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Kvällens gladaste spelare, Tina Gustavsson, hade längtat efter premiären. Foto: Jennie Larsson

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder för att fylla Råsshallens parkering närmast till bristningsgränsen, och det var tydligt att bingon har varit saknad under uppehållet.
– Sketkul är det, som vi säger i Vänersborg, säger Tina Gustavsson som är en av de mest inbitna spelarna.

8 juli 2021 klockan 11:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gunilla Pöchhacker, ordförande i Företagarna, var med och överraskade Victoria. Foto: Lindesbergs kommun

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat det. På grund av restriktionerna blev ingen sådan festlighet aktuell under våren, men frisören Victoria Sander blev dock firad ändå när Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna överraskade henne under förra veckan.

7 juli 2021 klockan 15:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret
48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro
I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där besökarna kan avnjuta en stunds yoga, en ...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsföreningar. Nu öppnas möjligheter för restauranger och serveringsställen att hålla öppet längre, och dessutom kan idrottsföreningar släppa in sin efterlängtade publik på matcherna igen.

2 juli 2021 klockan 09:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Urban Lindqvist kan nu även titulera sig som ägare till sin egen herrklädesbutik. Foto: Camilla Lagerman

Premiär för Urbans Herrkläder: ”Jag hoppas på det här”

De flesta i Lindesberg känner igen honom som glasmästare, men nu utökar Urban Lindqvist med ytterligare en sträng på sin lyra när han öppnar sin egen klädbutik.
– Det här är en helt ny bransch för mig, men går det så går det, säger Urban och ler.

1 juli 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mejkbutiken i Lindesberg byter ägare efter 24 år

Efter 24 framgångsrika år väljer nuvarande ägare Magnus Krantz och Johan Eriksson att sälja verksamheten...

Lokal saluhall kan bli verklighet i Nya Snickerifabriken

När Lindesbergs Fastigheter köpte Nya Snickerifabriken i slutet av förra året var det en fastighet ...

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten ...

Annons

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och ...

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år

Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten ...

Lindqvist & Son Glasmästeri blir Glaskedjan

Precis innan årsskiftet blev det klart att Lindqvist & Son Glasmästeri kommer att bli en, av de över 80 ...

Hos Kerstin Birath är förberedelserna inför helgens loppis i full gång. Foto: Privat

Upplagt för solig loppisfest i Gusselby på nationaldagen

Med start klockan 11.00 på nationaldagen bjuder Gusselby Hembygdsförening in till byaloppis i Gusselby. Ett 15-tal olika säljare kommer finnas på plats, utspridda på ett flertal ställen runt om i byn, dessutom finns chans att kamma hem fina priser i lotteriet som hålls till förmån för Barncancerfonden.
– Vi hoppas att det ska bli en riktigt trevlig dag, med strålande sol och mycket folk, säger hembygdsföreningens ordförande Kerstin Birath.

3 juni 2021 klockan 13:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Premiär för Stadshotellets Bubbelbar
Efter ett tufft coronaår öppnar nu Lindesbergs Stadshotell sitt nya koncept, Bubbelbaren, där både hotellgäster och flanerande Lindesbergare kan ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hur låter Linde energi: ”ett soundtrack för Bergslagen”
Den som trodde att Linde energi endast arbetar med att leverera el och värme får nog tänka om, för numera kan de även titulera sig som ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Produktionen når sitt max – nu anställer Meritor personal
2020 var ett år som präglades av korttidspermitteringar och storvarsel i spåren av coronapandemin. Nu - ett år senare - är situationen raka ...
24 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-15

2021-05-06

2021-05-05

2021-05-05

2021-05-03

2021-04-30

2021-04-27

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-14

2021-04-13

2021-04-13

2021-04-09

2021-03-31

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-06 05:22