Mikael Enström och Kenneth Holgersson är säljare och delägare för Linde Bildelar/BDS. Foto: Hans Andersson

Linde Bildelar – från amerikanare till plogstål

Du kan inte missa den stora röda skylten vid infarten till Lindesbergs absoluta centrum. Linde Bildelar BDS. Nästa år firar de 45 år.
– Det som är vår styrka är bredden, servicen och ett bra sätt att möta kunderna, säger Kenneth Holgersson, VD och delägare.

”Vi tar hand om bilen” är deras devis. D.v.s. de ser till att rätt verkstad tar hand om just din bil, får rätt reservdel och gör det till ett bra pris. Servicen fixar BDS samarbetspartners.
– Vi ser till att bilen – oavsett märke – får den service den behöver och vi har samarbete med  Ledin Bil, Kallernäs Bil & Maskin, Samuel Karlsson Bil och Storå Bil & Maskin Service AB, men vi kan också se till att någon annan verkstad anlitas om det skulle behövas.

Kenneth Holgersson är en av delägarna till Linde Bildelar AB som ingår i BDS-kedjan. Foto: Hans Andersson
Kenneth Holgersson är en av delägarna till Linde Bildelar AB som ingår i BDS-kedjan. Foto: Hans Andersson

Linde Bildelar är alltså en lots. Här på Kristinavägen finns ingen verkstad, men gott om parkering om du vill lämna din bil. De sju som arbetar här – inklusive ägarna VD Kenneth Holgersson och vice VD Mikael Enström – är säljare. Idag är de dubbelt så många anställda, som när det startade för över 40 år sedan. Och huvuddelen av omsättningen gäller försäljning av bildelar, reservdelar, tillbehör, verktyg, maskiner mm.

– Vår styrka är att möta kunderna på ett bra sätt och ta fram precis det de behöver. Om vi inte har det på hyllan eller inte vet exakt vad de behöver , så tar vi reda på det, säger Kenneth Holgersson.

Det är privatkunder, verkstäder, företag och kommuner som handlar här.  ”Vi är litet av en järnhandel/diversehandel” ( någon sådan finns ju inte i Lindesberg) och här kan man köpa t.ex. verktyg, plogstål, kullager, kilrep eller arbetsbelysning och de erbjuder också lågprisalternativ. En tredjedel av omsättningen gäller privatkunder – den större delen av omsättningen gäller verkstäder, företag eller kommuner.

Och de behöver inte komma hit för att få grejerna, utan en tur-bil går runt och levererar direkt – Lindesberg, Storå, Nora, Kopparberg, Hällefors… Leveranserna sker varje dag och bilen går nästan hela dagen.  Företaget har ett 50-tal regelbundna kunder men det aktiva kundregistret ligger runt tusen kunder. Linde Bildelar ingår i den rikstäckande kedjan BDS som finns på runt 200 platser, men ägs sedan tio år tillbaka till 100 procent av Kenneth Holgersson och Mikael Enström.

– Fördelen med att vara med i en kedja är att vi får stöttning när det gäller marknadsföringen, som t ex kläder och radioreklam, säger Kenneth Holgersson och pekar på den röda BDS-tröjan. Och vi kan få bättre pris av leverantörerna.

Kristinavägen 46 är det tredje stället för Linde Bildelar sedan starten 1971. Butik och reservdelslager har alltid legat centralt och dagens läge kan ingen missa. Foto: Hans Andersson
Kristinavägen 46 är det tredje stället för Linde Bildelar sedan starten 1971. Butik och reservdelslager har alltid legat centralt och dagens läge kan ingen missa. Foto: Hans Andersson

Hur är då utvecklingen i branschen? Nu när nybilsförsäljningen går bra är det ingenting som märks så mycket hos Linde Bildelar. När det gäller verktyg, så behövs de gamla klassikerna fortfarande, men det kommer löpande olika specialverktyg. Samtidigt utvecklas bilarna allt mer med integrerade elektriska eller elektroniska system, som gör det svårare att fixa bilen själv. Felsöknings- eller diagnossystem blir allt vanligare och en verkstad som vill gå över helt kan behöva betala kanske  en halv miljon för att bli komplett i den delen.

Den som är i Lindesberg under t.ex. Vårmönstringen kan inte undgå det stora intresset för amerikanska bilar.

– I Lindesberg finns ett starkt intresse för de här bilarna och vi har sedan några år tillbaka en ganska stor kundkrets för våra USA-bildelar, säger Kenneth Holgersson.

Har han då funderat på en utveckling liknande den som skett på bensinmackarna, där bensin och prylar till bilen verkar ta allt mindre plats vid sidan om snabbmatsmenyer, godis och dricka ? Varför inte en americana-hörna kopplad till USA-bildelarna? Nja, säger en fundersam Kenneth Holgersson, men kanske blir det något evenemang för kunderna under våren. Country – kanske, för att fira 45 år?

Publicerad 5 november 2015 klockan 08:37

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons


Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 19:41