Linde Energi har ambitioner att växa, men utan att ta stora risker. Här satsar man på kompetens, småskalighet och personlig närhet istället. Linde Energi är inte intresserade av att göra jätteinvesteringar i riskfyllda energiprojekt, lika lite som att man är intresserade av att spekulera på den nordiska elbörsen, Nord Pool. ”Vi har inga tankar på att riskera kommuninvånarnas pengar”, säger Linde Energis VD Anders Anté.
Linde Energi är ett välskött bolag med låg riskprofil. Det är också viktigt med kompetens och en nära relation till kunderna betonar bolagets VD Anders Anté.
– Vi får mycket uppskattning från industrin för vår kompetens, säger Anders Anté.
Som exempel berättar han om det industriella samarbete man inlett med Por-Pac om att leverera processånga. Samarbetet innebär att Por-Pac ersätter sin egen oljeproducerade processånga med miljövänlig leverans av processånga från Linde Energi. Leverans av processånga är nytt för Linde Energi men kunskapen finns i bolaget, menar Anders Anté.
– Sedan många år har vi en omfattande fjärrvärmeverksamhet och vi jobbar tätt inpå större industriföretag. Det här bevisar att vi är rätt leverantör till konsumenter och till industrin, säger han.
I sina interna prognoser beräknar man med att fjärrvärmen kommer fortsätta att öka och att den under nästa år kommer bidra med drygt en tredjedel av bolagets resultat.
– Vi prognostiserar med att sälja mer fjärrvärme nästkommande år säger Anté.
Av den el Linde Energi levererar till sina kunder producerar man själv lite drygt trettio procent vid sina fem vattenkraftverk i Dalkarlshyttan, Östra Bohr, Vedevåg, Ringaby och i Oppboga. Resterande el köper man på den nordiska elbörsen Nord Pool.
Elhandelsmarknaden är idag starkt konkurrensutsatt och för att kunna växa på kort sikt måste man välja en strategi som innebär lägre marginaler eller en ökad risk. Att öka risken är inte aktuellt även om spekulationer på elbörsen skulle kunna ge ett lägre elpris. På den punkten är Anders Anté tydlig.
– Det är inte aktuellt. Vi har inga tankar på att riskera kommuninvånarnas pengar. Riskerna är för stora, säger han.
Eftersom elhandeln inte är den primära verksamheten för Linde Energi kan man heller inte acceptera för låga marginaler. Det krävs hela tiden en vettig avkastning för att kunna upprätthålla nödvändiga investeringar på elnätet och inom fjärrvärmen.
– Vi vill växa genom att öka vår kompetens inom andra områden som kan generera el, till exempel solenergi, säger Anders Anté.
LindeNytt har tidigare rapporterat kring Linde Energis satsning på solenergi, läs mer här.
Anders Anté berättar vidare om fjärrkyla som är ett annat område som kan komma växa i framtiden. Det första projektet hoppas Anders Ante ska starta under våren 2014. Läs mer nedan.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.