I början av 2018 tilldelades Lindesbergs kommun en summa pengar, för att gynna de flerspråkiga och nyanlända barnen som kommunen tagit emot. I samband med detta skapades en projekttjänst som Stina Karlkvist och Ingela Johansson fick tillsammans, med syftet att kartlägga kommunens förskolor när det gäller språk hos både barnen och pedagogerna, samt att utbilda de flerspråkiga vikarierna. LindeNytt fick vara med under det sista utbildningstillfället som ägde rum under onsdagsmorgonen.
Runt det stora ovala bordet i den gula villan på Kristinavägen sitter de 19 förväntansfulla kursdeltagarna. Detta är det sista utbildningstillfället av totalt fyra som de deltagit vid, och många känner sig lite vemodiga över att det är slut. Som läxa till dagens kurs har deltagarna fått ta med sig något som man tycker om att äta, och det är ett minst sagt dignande gottebord som dukas upp. Bakverk och plockmat från totalt 11 olika länder, alla med en egen historia, blir dagens fika.

Sedan får deltagarna en efter en berätta hur de har upplevt utbildningen, och framförallt vad de har fått ut av den. Många känner att de tidigare varit väldigt tystlåtna, eftersom de upplevt och i vissa fall fått berättat för sig att det inte har varit accepterat att prata något annat språk än svenska med barnen, men att de efter kursen har fått nya verktyg för att bemöta barnen i vardagen.
– Det pratas totalt 43 olika språk på våra förskolor idag, och med våra 11 språk vi talar bara här inne kan vi åtminstone kommunicera med en stor del av barnen, berättar Stina och fortsätter:
– Språk är viktigt och ni är viktiga!
– Jag är väldigt tacksam för att jag fick gå den här kursen, och jag vill gärna fortsätta med utbildningen! säger Zukhra Mukadamova.
– Vi har lärt oss att vi är viktiga och att det är bra för barnen att veta att det finns andra språk och andra kulturer. Jag har fått mycket bättre självförtroende, berättar Nargiz Rasulova.
Flera berättar också att de känner att de lättare kan skapa en trygghet för de nyanlända barnen genom att kunna prata med dem på sitt modersmål, och att även på så sätt kunna lära dem svenska.
– Ni ska veta att era kollegor har märkt en stor skillnad under den här tiden, de har lagt märke till att ni är mycket mer öppna och att ni sjunger och pratar mycket mer med barnen, berättar Stina stolt för sina kursdeltagare.
– Det känns så skönt att få veta att vi har stöd bakom oss, att vi faktiskt får prata andra språk med barnen, vi tar ju inte bara hand om barnen, vi lär dem faktiskt saker också! säger en kvinna och får stora applåder runt bordet.