Marina Jacob målar med bland annat en kalkaktig beläggning som Baetter använder till formarna vid gjutning. Ett helt annat sätt att använda produkten på. Arkivfoto: Jennie Einarsson
Marina skapade konst i gruvmiljö – nu ställs hennes alster ut
För ett år sedan fick LindeNytt tillfälle att besöka den tyska konstnären Marina Jacobs i hennes tillfälliga ateljé i Stripa då hon arbetade som gästkonstnär i Lindesbergs kommun. Detta som en del av ett nytt internationellt program för konst – Artist in Residens. Marina förälskade sig snabbt i den unika gruvmiljön, dess historia och kontakten mellan människorna och de ickemänskliga elementen, vilket resulterade i flera konstverk som nu kommer att ställas ut i Galleri Konstrummet i Lindesberg.
Under fem sommarveckor 2022 arbetade Marina Jacobs i de stora ekande industrisalarna vid Stripa Gruva med många olika varierande projekt, allt från svetsade skulpturer av järn med inslag av Bergslagssten till målningar på utskrifter av inskannade negativ från gamla foton tagna i gruvområdet.
I Stripa gruva finns en välbevarad gruvmiljö från 1900-talet. Foto: Jennie Einarsson
– Jag är väldigt intresserad av gruvbrytning, mineraler och interaktionen med människor. Historiken, järnrötterna och kontakten mellan människorna och de ickemänskliga elementen är väldigt stark här. Jag känner att andarna från Stripa finns här med mig när jag svetsar, de kanske gillar lukten av smält metall. Kanske är det därför jag kan förnimma dem, de litar nog på mig för att de tycker att vi är av samma sort, sade Marina till LindeNytt i fjol, under arbetets gång.
Marina formade skulpturen genom att svetsa ihop järnstavar. Arkivfoto: Jennie Einarsson
Under sommaren kommer Marina nu att visa upp sina konstverk på Mötesplats Grenverket med utsållningen IroNautics som handlar om alla de historiska och sociala rötter som har format vårt område under årtusenden. Marina har sökt efter spår som är långt bortom de mänskliga: järnets egen kraft, djur och varelser som lever i invånarnas språk och fantasi.
Så här beskriver hon det själv:
“Inspired by the works by French philosopher Gaston Bachelard on material imagination and secret poetic life of the substances, the artist worked on hybrid objects in diverse materials and techniques. The exhibition presents sculptural objects constituting an installation and large format drawings. Making of these objects in steel, iron, textile and other materials pays homage to the fragility of the balance and the complexity of the bonds connecting everything and everyone in the region.”
Vernissaget går av stapeln 17 juni klockan 12.00 i Galleri Konstrummet, Mötesplats Grenverket (biblioteket).
Utöver detta kommer även utställningen om Märtha Gahn invigas samma dag, lördag 17 juni klockan 11 och pågå parallellt.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Politiker och tjänsteman närvarade när kommunens nya vision presenterades. Foto: Camilla Lagerman
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
FotoFredag: Fåglar högt & lågt
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga ...
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.
Lokal Vindbruksplan i Lindesbergs kommun!
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. ...