Drömmen om ett bageri har funnits länge och till slut bestämde sig Gunilla Viberg för att helt enkelt bygga sig ett på hemmaplan. Ritningarna skickades in och precis i samma stund lades Ulf Pikkarainens Wiener Konditori ut till försäljning. – Jag ringde direkt till honom, jag tänkte att jag kan lika bra försöka där istället för det tar sådant tid att bygga nytt, säger Gunilla som nu är konditoriets nya ägarinna.
Ulf Pikkarainen tackade för sin tid som ägare till Wiener Konditori den 15 april, dagen efter tog Café Kingsgårdens ägare Gunilla Viberg över. I sex års tid har Gunilla drivit Kingsgården och det har varit fullt upp sedan första stund. Hon säger:
– Det är mitt liv det här. Det är inte några 12-timmars arbetsdagar, det är ännu mer. På semmeldagen började jag baka klockan tolv på natten, och fortsatte till sex på kvällen. Och då bakade jag hela tiden och gjorde mandelmassa.
Men just nu är det extra mycket för Gunilla. Samtidigt som Kingsgården hålls öppen ska Wiener renoveras.
– Det är kaos! Kaos i huvudet och i alltihopa, säger hon med ett skratt och fortsätter: det ska vara bra att jobba där, rationellt. Den ytan är så bra som det kan vara, här är det ju jättelitet och jag bakar ju allt själv. Meningen är att det ska bli bättre för personalen, kunderna och mig. Det kommer bli mer yta att baka på, och så ugnarna framförallt.
Även gästdelen ska få sig en omgång:
– Alla kommer känna igen sig, men lite kommer att göras. Jag vill ha det lite ljusare, så det ska ordnas. Sedan ska även möblerna kläs om så jag har beställt mer tyg, jag klär om själv. Jag tycker det är kul och jag har gått möbeltapetserarkurs, berättar Gunilla.

Gunilla planerar att fortsätta Wiener på liknande sätt som innan, men lite mer klämmackor och något lättare lunchalternativ kommer att finnas. Då Gunilla brinner för skapandet av matbröd, kommer således ett större fokus läggas på det.
– Jag bakar utan tillsatser och gör allt från grunden. Till exempel kommer musten från Lindesbergs Musteri, kött från Bergslagsdelikatesser och ekologiskt mjöl från Fellingsbro, säger Gunilla.
Tanken på att överge Kingsgården finns i dagsläget inte på världskartan för Gunilla.
– Jag har mitt hjärta här och jag har lagt ner hela min kropp och själ här. Så jag kan inte släppa det, annars skulle man kanske bara satsa därnere. Men jag har rustat allt här också, klätt stolar, satt upp lister, ja, och vi gjorde allt själva. Det var mycket med det här, konstaterar Gunilla och ser sig om i caféet.
Wieners fönster kläs just nu av brunt papper där öppningsdagen symboliseras av ett frågetecken, för Gunilla är ännu inte helt säker på när pappret kommer plockas ner.
– Jag har ett datum som jag vill öppna, men det verkar som att det kan bli tvunget att dröja lite längre.
Att Gunilla har ork att fortsätta sin verksamhet, och nu dessutom fördubbla den hänger på en enda sak:
– Att jag har fortsatt såhär länge är tack vare kunderna. Det är absolut bara kunderna! Jag har fått så mycket feedback.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.