Många kom för att lyssna till planerna om vindkraftverk. Foto: Ida Lindkvist
Missnöje över planer på vindkraft: ”det känns käpprätt åt skogen!”
20 vindkraftsverk vill Eolus Vind AB ställa upp i områden i Siggebohyttan och Munkhyttan. Det här förslaget föll dock inte i god jord hos invånarna som under torsdagskvällen var inbjudna till ett samrådsmöte, och kritiken mot företaget var ett faktum.
Företaget Eolus Vind AB har förslag på att förse områden i både Siggebohyttan och Munkhyttan med vindkraftverk. Ikväll samlades berörda och intresserade för ett samrådsmöte i Vretens kursgård. Ett möte som, det efter en god stund framkommer, måste genomföras enligt lagstadga. Mikael Henriksson, från Eolus kontor i Vårgårda, var på plats för att informera tillsammans med konsulten Mattias Hammarsjö. De flesta av de framställda stolarna är upptagna, och man kan förstå att det här är något som verkligen är viktigt för de som i framtiden kan bli att påverkas. Till en början lyssnar man noga när Mikael berättar om Eolus som företag. Idag finns det omkring 3000 vindkraftverk här i landet, och Eolus har medverkat vid etablering av drygt 470 stycken.
Mattias Hammarsjö, konsult AB, svarar på åhörarnas frågor. Foto: Ida LindkvistSåhär ser planerna ut för Siggebohyttan och Munkhyttan. Foto: Ida Lindkvist
– Det finns riksdagsbeslut om utökad vindkraftverk, och man vill komma upp i 6000 stycken i Sverige. Det finns 5000 i Danmark, så plats förstår man att det finns, säger Mattias.
Men det är inte bara att smälla upp 20 stycken vindkraftverk som man känner för det. Bland annat måste företaget ta hänsyn till den ljudpåverkan det kan få på de som bor i närområdet, och ljudet får inte överstiga 40 decibel. Mattias påminner om att man i beräkningarna inte får ta hänsyn till någon som helst form av ljuddämpande. Skuggspår är också något som ska skötas, liksom de boendes synpunkter och naturens levande varelser.
– Vi har ju faktiskt gäss, tranor, smålom, orre och tjäder där, säger någon i publiken.
– Vi ska alltså stå ut med 40 decibel och en eventuell värdesänkning på våra fastigheter? Det är ju svårt att jubla, det känns käpprätt åt skogen! Om det fanns något skäl kunde man ju stå ut med det, men det finns ju inget skäl för oss att vilja vara med på det här, säger någon annan.
– Vi bor ju på landet av en anledning, vi vill ha tyst och lugn och ro runtomkring oss, annars skulle vi ju bo i stan, konstaterar Per-Anton Olsson.
Kritiken haglar, skepsisen är enorm, det finns ingen i skaran som uttrycker några som helst positiva känslor för en park med vindkraftverk.
– Ingen är positiv, vi är ju drabbade av det här!, konstaterar en man.
– Vad händer om ni går i konkurs?, undrar någon.
– Det ska finnas pengar för nedmontering som ligger hos tillsynsmonteringen, som konkursbolaget inte kommer åt, försäkrar Mattias.
Skulle vindkraftsprojektet få fortgå har man planer på en byggstart år 2019. Men dessförinnan är det både det ena och det andra som ska klaffa. Först och främst har privatpersoner möjlighet att lämna in sina synpunkter till och med den 22 oktober. Sedan ska en tillståndsansökan samt MKB inlämnas till Länsstyrelsen i Örebro län. Den 30/9 år 2018 ska vindmätning ske, och detta pågår i ungefär ett år.
– Det hänger även på överklaganden, sådant kan dra ut på tiden, säger Mattias.
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.
På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter, där man nu på sociala medier flitigt postar bilder på fenomenet man fick beskåda. Är du en av de som fångade norrskenet med kameran? Skicka då gärna bilderna till oss och skriv på vilken plats bilden är tagen. Samtliga läsarbilder kommer att publiceras. Skicka till info@lindenytt.com
26 november 2023 klockan 11:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit att de generella statsbidragen förstärks med 10 miljarder kronor. Dessutom ytterligare 6 miljarder kronor i riktade bidrag. Likväl fattas det pengar.
26 november 2023 klockan 11:49 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Redovisa arbetsgivaravgifter
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än...
UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om Lindesberg. Olyckan skall ha skett i samband med avverkning av skog, då en man blev fastklämd under ett träd.
– Personen är avliden efter att ha blivit fastklämd. Just nu rubriceras detta som en misstänkt arbetsplatsolycka, kommenterar Anders Dahlman, polisen i region Bergslagen.
Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del tidtabellsförändringar i sitt trafiksystem. Syftet med förändringarna är att förbättra trafiken och erbjuda mer och bättre trafik på sträckor där flest resenärer reser. För resenärer som pendlar från Lindesberg innebär det fler avgångar, med möjlighet att komma fram till både Örebro och Hallsberg vid en tidigare tidpunkt på vardagsmorgnarna.
I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushållen i de fyra kommunerna i norra länsdelen har det upptäckts något som kanske har skapat viss huvudbry hos invånarna. Tryckfelsnisse har nämligen varit lite för ivrig med att starta igång julfirandet i år och har märkt 26 november som första advent – alltså en vecka för tidigt.
– Det är väldigt olyckligt, men tyvärr inget som går att göra något åt i efterhand, säger Eddie Andersson på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Serieledaren Mariestad var svårslagna även i Lindehov. Söndagen bjöd på Lindlövens andra förlust mot laget som nu står med elva segrar på tolv matcher. Foto: Hasse Persson
Efter en förlust mot Mariestad under hösten, så blev utgången den samma när lagen möttes i Lindehov. Trots en kvittering till 2-2 med sju ordinarie minuter kvar, så blev HockeyEttans serieledare svårslaget inom matchens slutminuter. Goda försök gjordes från hemmalaget att hämta poäng där Mariestad visade sig starkast för säsongen.