Albert Einstein påstås ha sagt, att om världens alla bin dör, är mänskligheten utplånad inom fyra år. En tredjedel av all mat vi äter världen över, är helt beroende av pollinering och honungsbiet står för cirka 85% av denna pollinering, enligt Jordbruksverket. Biet är därför så väldigt mycket mer än bara en honungsproducent. Att man på senare år rapporterat om massdöd bland bin, är därför något som oroar många. Nu kan dock många av världens bisamhällens räddning vara kommen – från Lindesberg.
– Den här tjänsten innebär att man kan upptäcka hot mot bisamhällen i tid och vidta åtgärder för att rädda det, menar Björn Lagerman, som nu lanserar mobilapplikationen BeeScanning, en nyligen dubbelt prisad innovation som kan komma att rädda hotade bisamhällen – och därmed livsviktiga skördar – världen över.
Bin. Detta vår- och sommarsurr i våra trädgårdar må hända vara mest kända för sin förmåga att producera honung. Men honungen är bara en ”bi-produkt” sett ur ett mycket större perspektiv. Det är biets flitiga pollineringsarbete som människor världen över är beroende av. Utan pollinerande insekter – ingen skörd. Och biet är som de flesta vet en mästare på just pollinering, men är samtidigt en mästare på fall. De senaste åren har oroväckande rapporter pekat på massdöd av bin.
Björn Lagerman är en av många i världen, som har oroats av att antalet bisamhällen minskat kraftigt de senaste åren. Han är dock ensam om att ha funnit en briljant metod, att bromsa den negativa utvecklingen, att upptäcka sjukdomar i bisamhällen innan det utplånas av farsoten i fråga.
Allt började hemma vid Björns egna bisamhällen för ungefär två år sedan. Han tog då stillbilder, närbilder, på sina bin för att sedan granska bilderna och leta efter hot i form av parasiter eller andra avvikelser som kan skada samhället. En mycket krävande metod med tanke på att man bör kontrollera tusentals bin för att få en klar bild av hur samhället mår.

– Under en promenad diskuterade min fru och jag hur man skulle kunna fotografera blommor och få veta direkt i mobilen vad det var för sort. Att låta mobilen analysera bilder av bina kom som nästa tanke, säger Björn.
Ett program som helt enkelt kan analysera tusentals bins hälsotillstånd – och ”larma” om avvikelser upptäckts, t. ex. att samhället är angripet av det fruktade Varroakvalstret. Varroa är en parasit som kan slå ut hela bisamhället inom loppet av ett par år om invasionen inte upptäcks i tid och bekämpas.
– Jag tog kontakt med flera företag som utvecklar appar innan jag slutligen hittade ett, här i Sverige faktiskt, som hade kompetensen som krävdes för att med egen forskning utveckla den här typen av programvara, anpassad för mobiltelefoner, säger Björn Lagerman.
Projektet består av en grupp av experter inom biodling och artificiell intelligens från flera universitet i Sverige och USA.

Björns innovation har fått stor uppmärksamhet och nyligen prisades han också för detta på Örebrogalan i två (!) kategorier: Årets Innovation samt Årets Digitala Innovation. Björns produkt BeeScanning är visserligen framtaget i syfte att rädda bisamhällen – men han menar att det kan bli ett hjälpmedel inom andra områden också.
– Man kan ju använda samma metod i exempelvis industriell miljö. Det kan exempelvis bli ett hjälpmedel vid felsökning, där programmet kan analysera avvikelser gällande t. ex. fuktighet eller värme som indikerar på att något är fel, säger Lagerman.
Måndagen 12 mars lanseras BeeScanning och kommer då finnas tillgänglig för nedladdning på Google Play och App Store. Appen är gratis att ladda hem, men om man vill använda den fullt ut kostar det användaren 20 kronor att analysera ett bisamhälle – och det är troligtvis inget biodlaren surrar ilsket över med tanke på att kostnaden för ett utplånat bisamhälle är mycket, mycket större.