På söndagen vankades det höstmarknad på Nyberget, Storå, och marknaden blev välbesökt. Bland stånden fanns ett härligt utbud av bland annat hemlagad sylt och vackra kransar som bundits av flinka fingrar. Det gavs också möjlighet att prova på smide samt se motorsågskonstnären Tommy Andersson skapa Nybergets alldeles egna trägubbe.
Vädret var denna söndag inte mycket att hurra för. Grått, lerigt och med regndropparna
hotfullt hängandes i luften. Detta var dock ingenting som hindrade besökarna till Nybergets traditionsenliga höstmarknad. Tjugofyra stycken knallar var på plats med ett utbud av hög kvalité och skapat med omsorg och noggrannhet.
– I år har vi femårsjubileum och här finns olika försäljare. Det finns ingenting sådant där modernt eller plastigt, utan allt är hemgjort och hemlagat. Man kan även få prova på att smida sig en egen krok som man får ta med sig hem. Och så kan man rida på en ardenner där borta och så har vi Tommy här som är motorsågsskulptör och har gjort en Nybergsgubbe, berättar Eva Syk, Nybergs Byalags sekreterare.
Det är en slingrig grusväg att färdas på för att ta sig upp till Nyberget och marknaden.
Man passerar vacker natur och efter en stunds åkande hinner man bli lite lätt osäker om man verkligen är på rätt väg. Men då plötsligt dyker ett par gårdar med marknadsstånd runtomkring upp från ingenstans och idag var det många som hittade till marknaden.
– Det brukar komma ungefär 250-300 stycken, men idag har det varit över 400 besökare och det trots vädret. Så det är kul, det känns verkligen jätteroligt, säger Eva glatt.
Det finns där bara två hus vars ägare är fastboende, varav Eva är en av dem. Hon förestår ett vandrarhem som ligger perfekt placerat då Bergslagsleden passerar där. Eva är dessutom med i Nybergs Byalag, en förening som startades för tretton år sedan.
– Och vi funderade på vad vi skulle göra för något och kom på att vi skulle ha en marknad! Men ingen julmarknad så det fick bli nu, lite före jul men ändå lite efter de andra. Och det fungerar så det är jättekul. Vi har väldigt bra sommargäster här uppe, alla trivs väldigt bra och samarbete är ju a och o för att det ska kunna fungera.
En ung begåvning som binder kransar med fina, små detaljer, är på plats. Sofie
Eklöv
har fått in snitsen och får ihop en krans på ungefär en timme.
– Jag håller bara på lite på fritiden, men jag har aldrig sålt såhär tidigare. Men jag hade med mig femton totalt och har bara tre kvar, så det är roligt, säger Sofie som blivit medlurad av Ingrid.

Den 3,5-åriga unghästardennern är på plats med ägarna Mats och Anna Andersson, som kommer från sin gård Vinkällan där de bedriver verksamhet. Ardennerkillen har skött sig alldeles utmärkt, trots sin ringa ålder.
– Det är många som kommit fram och klappat och några barn som ridit. Det är nyttig träning det här, både folk och så var det någon presenning som låg och slog förut, berättar en nöjd Mats.
I smideshörnan hittar vi unge Sebastian som bestämt sig för att han ska minsann bli smed. Med Pelle Holm som guidar har Sebastian hunnit med en hel del idag.
– Jag har hållit på i te timmar och det här är min femte krok.

Stora orangea dukar guppar på vattnet vid Sjövallen i Frövi. Här testas en ny metod för att bekämpa den invasiva arten sjögull – en flytbladsväxt som kan bilda så omfattande bestånd att det skapar problem för båttrafiken och hotar den biologiska mångfalden. David Kvarnsudde, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län, är tillsammans med sina kollegor på plats för att flytta sektioner av dukarna och inleda bekämpning även från norr.
– Vi vill få bort sjögull helt från båthamnarna, så att man inte omedvetet sprider det vidare med båtarna, förklarar David.
En man i 35-årsåldern greps på söndagen misstänkt för grov misshandel och olaga hot. Brottsoffret är den misstänktes fru.
– Mannen lämnade bostaden och tog sig ut i skogen. Vi fick snart kännedom om att han hade hotat med att ta sitt eget liv. Då inleder vi en stor sökinsats i området runt Stadsskogen i Lindesberg för att hitta honom, berättar polisens vakthavande befäl, Jens auf der Heide.
Bolaget Landinfra Energy planerar att söka tillstånd för en vindkraftpark vid Morskoga i Lindesberg. Totalt planeras som mest 20 vindkraftverk, med en maximal totalhöjd på 300 meter. Moderaterna i Lindesberg kommer dock att säga nej till fler vindkraftsetableringar i kommunen.
– Med de godkända etableringarna anser vi att Lindesbergs kommun tagit sitt ansvar i energiförsörjningsfrågan från vindkraft, säger man i ett pressmeddelande.
Det närmar sig Valborgsmässoafton 30 april och på flera platser runt om i kommunen laddas det nu för ett traditionsenligt firande. LindeNytt har sammanställt en lista med platser där vårens intåg firas.
Den polis som på lördagen blev påkörd av en motocross i Guldsmedshyttan, vårdas fortfarande på sjukhus. Även den misstänkte, som körde MC:n, är kvar på sjukhuset. Detta uppgav polisen vid 14-tiden.
En polis har under lördagsförmiddagen förts till sjukhus med ännu oklara skador efter att ha blivit påkörd av en motocross. Även föraren skall ha avförts till sjukhus med ambulans, uppger polisens presstalesperson, Gabriel Henning.
– Skadeläget är fortfarande okänt för mig, säger han.
Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt bedrägeri där målsäganden, en äldre kvinna, ska ha blivit övertalad att överföra en större summa pengar till bedragaren.
– I nuläget kan vi inte kommentera ärendet i detalj, säger Anders Dahlman som är presstalesperson vid polisen i region Bergslagen. Dahlman bekräftar dock att det skall röra sig om en större summa pengar.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.