Det är bråda dagar för filialchef Fredrik Eriksson på NEA Installation AB i Lindesberg. Att Fredrik nu plockar ner NEA-skylten som har prytt fasaden sedan 60-talet innebär inte alls att företaget försvinner, utan en fortsättning på ett vinnande koncept men nu under ett nytt namn. Imtech Elteknik AB är det nya namnet och Imtech är en del av koncernen Royal Imtech N.V, ett stort holländskt teknik- och serviceföretag med 29 000 anställda och en omsättning på svindlande 5,1 miljarder euro.
– Den andra april så byter vi officiellt namn till Imtech och får på så sätt en igenkänningsfaktor och resurser från ett stort företag som vill växa och bli marknadsledande, säger Fredrik Eriksson.
Att NEA nu ingår i Imtech-koncernen ser Fredrik flera fördelar med.
– Inom NEA Installation så var det elinstallation som vi kunde erbjuda våra kunder. I Imtech så finns även Imtech VS-teknik AB (tidigare NVS) och Imtech Ventilation AB (tidigare Sydtotal), vilket ger våra kunder en enkelhet i att de fortsättningsvis bara behöver en kontakt och ett företag att vända sig till, menar Fredrik.

När en stor koncern kommer in som ägare brukar det vanligtvis innebära stora förändringar och en toppstyrning som kan kännas negativ för de mindre filialerna långt från huvudkontoret, men den bilden känner inte Fredrik igen.
– Här är det ingen som har kommit och pekat med hela handen utan vi har stor frihet att påverka vår vardag själva. Självklart så får vi lite stolpar och mål som ska nås men hur vi når dit får vi själva jobba fram, berättar Fredrik.
En annan positiv sak i den nya koncernen är samarbetet över gränserna.
– Det ger en trygghet att vi från olika filialer kan hjälpa varandra med större jobb där inte vi har tillräckligt med montörer själva. Vilket även ger en styrka att orka med om en lågkonjunktur slår till i en stad. Exempelvis kommer vi i Lindesberg att låna montörer från Borlänge för att på så sätt ha full bemanning under ett planerat driftstopp på en industri, säger Fredrik.
Det är faktiskt så att NEA blev förvärvade av Imtech redan 2010 men trots att det nu blir nytt namn så tror Fredrik att kunderna ska känna igen sig.
– Det tar väl ett tag att jobba in ett nytt namn men våra kunder kommer känna igen samma montörer trots att det är nya kläder och ny logga på bilarna. En del har trott att vi bara kommer att göra stora jobb när vi tillhör en stor koncern, men ”faster Gerda” är fortfarande välkommen, inget jobb är för litet, avslutar Fredrik Eriksson.
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.
PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.