I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
Gratisbutiken Gåvoboden slog upp portarna i september 2022. Det som började småskaligt med några påsar kläder på golvet och sporadiska öppettider har två och ett halvt år senare vuxit till en hållbar verksamhet med sju volontärer. Butiken vänder sig till alla som känner att de inte har råd – här kan man hitta allt från kläder, leksaker och skor till husgeråd och möbler, helt gratis.
– Det har vuxit stadigt hela tiden. I september förra året fick jag in min första volontär, och sedan dess har verksamheten utvecklats otroligt mycket. Vi ser nu att det verkligen fungerar i större skala, och det tycker jag är det häftigaste av allt. Många har ifrågasatt konceptet att allt är gratis, men vi får faktiskt in mer än vad vi hinner hantera. Folk kommer in och är helt överväldigade över att det här finns, berättar Elin.
Statistiken som Gåvoboden fört sedan början av 2024 visar tydligt att verksamheten fyller ett stort behov. Under lördagarna, då butiken är öppen, kommer omkring 50–70 personer, både barn och vuxna, för att få hjälp med kläder och andra nödvändigheter.
– Bara genom att räkna antalet julklappar vi delar ut varje år, ser vi att flera hundra personer fått stöd. Vi har fått höra från många att det verkligen har förändrat deras vardag, deras liv – och deras julafton. För vissa har detta varit skillnaden mellan att ha mat på bordet eller kläder till barnen. Jag tycker det är förfärligt att vi lever i ett samhälle med överflöd av både mat, saker och kläder – och ändå går folk hungriga och i trasiga byxor, säger Elin.
Nyligen kom beskedet att verksamheten inte längre kan vara kvar i lokalen på Kristinavägen. Trots det är Elin optimistisk inför framtiden och tror på en fortsatt utveckling:
– Jag är imponerad över att vi faktiskt har fått ha den här lokalen så länge som vi haft. Det är jag väldigt tacksam för. Egentligen har vi vuxit ur lokalen, vi får in mer än vi kan hantera – så jag väljer att se detta som en möjlighet. Det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, förklarar Elin.
Bland annat vill Gåvoboden satsa ännu mer på miljöarbete, bland annat genom att återvinna textilier på ett hållbart sätt.
– Hittar vi en större lokal skulle vi kunna återvinna mer material. Vi har planer på att skapa återbruksstationer där vi syr nya plagg av sådant som annars skulle ha slängts. I och med den nya textillagen som trädde i kraft den 1 januari, ser vi att många inte vet vad de ska göra med sitt textilavfall. Det här borde också vara av intresse för kommunen – att vi faktiskt både vill och kan ta hand om det, menar Elin.
Just nu arbetar Gåvoboden med att bilda en förening för att kunna söka ekonomiskt stöd och letar aktivt efter en ny lokal. Allt är av intresse, förklarar Elin.
– Ju större lokal, desto bättre. Men en plats där vi åtminstone kan förvara våra saker vore guld värt till en början, så att vi kan fortsätta hålla öppet. Vår ambition är att i framtiden kunna driva en cirkulär plats för arbete och gemenskap, avslutar Elin hoppfullt.
Har du tips på en lokal till Gåvoboden?
Du hittar kontaktuppgifter här.