PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och reservkraft, när spillvärmen från BillerudKorsnäs inte räcker till i fjärrvärmesystemet. En klimatåtgärd som innebär att fossil eldningsolja nu ersätts med förnybar bioolja och som tar det kommunägda bolagets värmeproduktion ytterligare ett steg mot att vara helt fossilfri till år 2025.
Under kalla vinterdagar och vid driftstörningar i leveransen av spillvärme från BillerudKorsnäs använder Linde energi spets- och reservkraft, vid huvudanläggningen i Lindesberg bland annat genom eldning av fossil olja. Men de dagarna är förbi.
Lagom till vintern har den fossila eldningsoljan ersatts med en förnybar bioolja, vilket är resultatet av ett långsiktigt medvetet arbete mot att bli helt fossilfria år 2025.
– Spillvärmen står för 90-95 procent av vår värmeproduktion. Att nu kunna justera ytterligare några procent mot en helt fossilfri värmeproduktion känns helt fantastiskt, säger Fredrik Jansson, chef Värme på Linde energi.
Samtliga fyra oljepannor vid Linde energis huvudanläggning ska på sikt konverteras till fossilfria eldningsalternativ. Den nyinvigda biooljepannan prioriteras i spetsproduktionen och företagets förhoppning är att man inte behöver starta övriga oljepannor mer än i yttersta nödfall.
– Vår beräknade årsförbrukning är cirka 100 kubikmeter eldningsolja. Omställningen från fossil till biobaserad olja ger 270 ton minskade koldioxidutsläpp varje år, säger Ylva Gjetrang, EHS-ansvarig på Linde energi.
Den förnybara biooljan framställs av restprodukter och är 100 procent fri från palmolja. Den transporteras dessutom till Linde energi med en lastbil som går på HVO-bränsle.
Spets- och reservkraft i Linde energis värmeproduktion i Frövi, Lindesberg och Vedevåg:
• Skrinnargatan, Lindesberg – förnybar bioolja, ackumulatortank, elpanna och vid behov fossil eldningsolja
• Hagaberg, Lindesberg – pellets
• Vedevåg – RME-olja
• Frövi – fossil eldningsolja
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.