Igår, måndag, hade kommunstyrelsens arbetsutskott (PU) sammanträde och en av punkterna var projektet ”Lindessjön”, tidigare känt som Lindessjön Runt. Utfallet i ärendet blev positivt i den meningen att kommunstyrelsen med största sannolikhet kommer att ge projektet strax över en och en halv miljon kronor i årets budget.
I förra veckan kunde vi visa en illustration av en framtidsvision för Loppholmsbadet. Responsen från invånarna har varit positiv och så verkar även fallet från makthavarna vara. Dock är helhetskonceptet Loppholmsbadet fortfarande i sin vagga och behöver stöd för en större och bredare satsning enligt den illustration som publicerades på LindeNytt. Kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, poängterar att man inte får kasta pengarna i sjön, bokstavligen.
-Vi måste först lösa det här med vattenkvaliteten, sedan kan man börja titta på övriga investeringar i det här med badet och Loppholmarna i sig, förklarar han.
I PU fattades beslut om att avsätta 300 000 kr omedelbart för den vattendom som krävs i ett första skede, dvs det första spadtaget för att överhuvudtaget kunna bygga den s k LOD-dammen som Mats Larsson tidigare lagt fram som förslag . LOD står för lokalt omhändertagande av dagvatten. Kortfattat samlas dagvattnet upp i denna, renas från smuts och skickas sedan vidare ut i sjön. För ändamålet har man siktat på att använda den östra åfåran bredvid Loppholmarna.
Vattendomen var dock rent kostnadsmässigt lättviktaren bland ärendena beträffande Lindessjön-projektet. Den betydligt tyngre investeringen på totalt 1,6 miljoner kronor, fördelat på en rad nya inslag runt sjön, kommer upp för beslut i nästa kommunstyrelsemöte. Enligt KS-ordföranden själv är det dock inget som direkt pekar åt att pengarna inte skulle beviljas projektet och de förslag som ligger.
Större delen av den potten är öronmärkt för en ny kyrkbrygga som beräknas till 1,2 miljoner kronor. Resterande summa fördelas enligt nedan:
En lång solbänk längs stenkajen söder om Kyrkbryggan: 75 000 kr
Amfiteater på andra sidan sjön (läs tidigare artikel): 150 000 kr
Vattenträdgård nedanför kyrkan enligt tidigare förslag: 150 000 kr
Utvecklingsprogram för hela Strandpromenaden: 50 000 kr
I SVT:s nya morddokumentärserie, Skrik från förr, kastas nytt ljus över svenska mord i det förgångna. Författaren och journalisten David Lagercrantz tar med hjälp av historiker, forensiker och utredare reda på vad som egentligen skedde under den fasansfulla natten då flera människor miste livet. I avsnitt 8 av serien djupdyker man i fallet om morden i Munkhyttan, som begicks under hösten 1928.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill skapa trygghet genom hela livet för både ung och gammal. Att kunna styra över sitt eget boende är en väsentlig trygghet. Bristen på bostäder och lämpliga boendeformer lyfts ofta i sammanhang med unga i fokus. För oss i Miljöpartiet är det självklart att alla människor oavsett ålder ska ha rätt till att välja boendeform.
Leja gruvfält har en mycket gammal historia och är känd redan så långt tillbaka i tiden som från 1500-talet. Här finns fantastiska ruiner väl bevarade trots att det gått över 100 år sedan gruvan lades ner.
– Troligen beror det på att man direkt monterade ner allt maskineri och rev byggnaderna när gruvan lades ner. Det är inga byggnader som har stått kvar och rasat och rivit omkull något, därför står betongfundamenten ganska intakta, förklarar Magnus Jerlström från Kultur- och fritidsenheten som håller sin allra första visning av det spektakulära området. LindeNytt var med på plats för att ta del av de historiska berättelserna om gruvan och dess arbetare.
För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. Under torsdagen hade gänget sin sista dag tillsammans med Startcentrums Janis Lancereau, innan det är dags att stå på egna ben.
– Det finns inget krav på att man ska driva företaget vidare efter sommaren, men många har valt att göra det och det är ju jätteroligt, säger Janis.
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show ”Puss & Kram” till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som blir ett av de allra första stoppen på den kommande turnén, hålls på Riff Musik Bar i Lindesberg, som är mycket glada över att välkomna duon på sin scen.
– Vi är superglada att lyckas få hit såhär stora namn med tanke på våran lilla lokal, säger Johan Eriksson.
En arbetsplatsolycka har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg. Enligt polisuppgifter skall en byggnadsarbetare ha fallit från en byggställning.
– Mannen föll från tre meters höjd och har förts till sjukhus, uppger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Fri entré, väl använda gratisbussar och trettio plusgrader. Det var travfest på Fornaboda när banan arrangerade sina årliga midsommartävlingar, där publiken fyllde gräset med sin närvaro. Midsommarloppet stod som varje år i fokus, där kuskande Per Lennartsson tog sin fjärde dagsseger när han körde in Nora-hästen Lord Horse till en bekväm seger.
Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns det fortfarande många valmöjligheter för den som vill uppleva det traditionella firandet. LindeNytt har listat de platser som just nu har kommit till vår kännedom.