– Så fördelaktiga som reglerna varit kommer det aldrig att bli. Hur det blir får vi se. Men sämre blir det – så är det bara. Det sade skattekonsulten Peder Larsson, när
revisions-och konsultföretaget Grant Thornton i Lindesberg bjöd in till adventsfika.
Det var fullt vid borden när Peder Larsson pratade om bl a nya skatteregler som företagare måste känna till. Tillsammans med morgonkaffe, lussebullar och juice fick intresserade banktjänstemän och företagare också ta in en ordentlig dos skattelagstiftning. Det började redan kl 7 på morgonen.
Det handlade både om kända saker – som förändringar när det gäller ROT- och RUT-avdragen, slopad avdragsrätt för förvaltningsavgifter eller för gåvor till ideella organisationer och litet mer krångliga och kanske inte så kända förändringar – t ex ett nytt krav som gäller från 1 januari. Det är att den nu ska finnas personalliggare på byggarbetsplatser.

– Jag förstår varför man inför det här, men hur ska man lösa det praktiskt när det krävs att byggherren och varje underentreprenör ska ha personalliggare elektroniskt och tillgängligt ifall skattemyndigheterna kommer till byggarbetsplatsen, sade Peder Larsson. Det kan bli en del jobb i början.
Det här är regler som införts – precis tidigare gjorts för restauranger och frisörer – för att motverka svartarbete och för att det ska vara en sund konkurrens inom byggbranschen. Alla byggen ska ha personalliggare från och med den 1 januari 2016. Det här är den största skatteförändringen som hänt inom byggindustrin på många år, men gäller inte de allra minsta byggena. En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen och när de har börjat och slutat varje arbetspass.
Peder Larsson talade också om 3:12 -reglerna som en gång infördes för att underlätta att driva företag. De bestämmer hur en företagare kan fördela skatten mellan inkomst och kapital. Det fanns ett förslag som sågades av många kritiker och finansminister Magdalena Andersson gav utredningen nytt utredningsuppdrag att se hur man kan begränsa möjligheterna att inkomstomvandla – det ska leda till ökade skatteintäkter. Regeringen vill begränsa möjligheterna att omvandla inkomst till lägre beskattad utdelning
– Det är alltså ingen jättepanik, men det är bra att fundera på hur man ska ta utdelningen, sade Peder Larsson och han visade en OH-bild med uppmaningen att planera.