Naturpedagog Lotta Sörman visar eleverna var blommans frön sitter. Foto: Camilla Lagerman
Lotta visar skillnaden mellan en han- och en honblomma. Foto: Camilla Lagerman
Att studera frön under lupp var väldigt intressant. Foto: Camilla Lagerman
Malek visar biträdande rektor Maria Fredriksson vad han har hittat. Foto: Camilla Lagerman
Amino tyckte att hennes frön såg helt annorlunda ut när de blev förstorade. Foto: Camilla Lagerman
Squash eller zucchini, kär grönsak har många namn. Foto: Camilla Lagerman
Blommor i olika form och färg trängs i barnens trädgårdsland. Foto: Camilla Lagerman
Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan
Naturpedagog Lotta Sörman visar eleverna var blommans frön sitter. Foto: Camilla Lagerman
Lotta visar skillnaden mellan en han- och en honblomma. Foto: Camilla Lagerman
Att studera frön under lupp var väldigt intressant. Foto: Camilla Lagerman
Malek visar biträdande rektor Maria Fredriksson vad han har hittat. Foto: Camilla Lagerman
Amino tyckte att hennes frön såg helt annorlunda ut när de blev förstorade. Foto: Camilla Lagerman
Squash eller zucchini, kär grönsak har många namn. Foto: Camilla Lagerman
Blommor i olika form och färg trängs i barnens trädgårdsland. Foto: Camilla Lagerman
Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan
Sedan i våras genomför Björkhagaskolan i Lindesberg projektet Blomstrande skolgård, som syftar till att barnen får lära sig om blommor, insekter, frön, pollinering och odling genom att själva anlägga och skörda. Under måndagens lektion samlade eleverna in frön från sina växter för att kunna så nya plantor.
– Det bästa med det här är ju att se barnens engagemang och intresse, det är verkligen jätteroligt, säger naturpedagog Lotta Sörman.
Med bidrag från Lona, Hopajola, Naturskyddsföreningen, Region Örebro län och SBB genomför Björkhagaskolan ett projekt som heter ”Blomstrande skolgård”. Med hjälp av naturpedagogen Lotta Sörman från Nora Naturskola involveras såväl elever, pedagoger som förvaltare i skolgårdsprojektet vars syfte är att öka kunskapen och engagemanget kring biologisk mångfald och pollinering.
– Vi började i våras med att göra en ritning över odlingslandet, så de har jobbat med skala bland annat. Sedan grävde vi och byggde en sarg, innan vi till sist satte ner våra frön och potatisar, berättar Lotta Sörman.
Sedan i våras har Lotta besökt årskurs tre på Björkhagaskolan en gång i veckan för att följa upp odlingsarbetet och lära eleverna om blommor, insekter, frön och pollinering. Allt eftersom har ett lummigt trädgårdsland på nästan 30 kvadratmeter vuxit fram där bland annat squash, potatis, krasse och vallmo har blommat i full prakt.
– Det är många som har gått förbi och sagt att vi har gjort så fint och undrat vad vi odlar för något, berättar Lotta glatt.
Under måndagens lektion pratar Lotta om pollinering och skillnaden mellan han- och honblommor, dessutom får eleverna prova att äta squashblommor.
Eleven Malek testar att äta en squashblomma. Foto: Camilla Lagerman
– Den smakar jättegott! Som sallad nästan, säger Malek och gör tummen upp.
Sedan delar Lotta ut luppar till eleverna för att de ska kunna studera blommornas frön på riktigt nära håll, något som visar sig vara mycket intressant.
– Titta, fröna ser helt annorlunda ut, säger Amino och sträcker fram sin lupp.
När barnen kom tillbaka till skolan efter sommarlovet var det dags att skörda en del av sådden, något man gjorde under festliga former.
– Vi stekte potatisen tillsammans med några av kryddorna i en muurikka här ute på gården så att barnen fick smaka. Det var inte många av eleverna som visste att potatis faktiskt växer under jorden, berättar Sonia Norling som varit en av de drivande pedagogerna i projektet.
Odlingsarbetet fortsätter nu en stund till för eleverna, som nu börjat årskurs fyra. Lite längre fram tar dock yngre förmågor vid, då årskurs ett får styra odlingen under de kommande tre åren.
– När de här barnen började fyran hamnade de i andra änden av skolan, men ettorna har sina klassrum precis intill så det blir lite närmre för dem. Sedan är tanken att de ska sköta om detta i tills de i sin tur börjar fyran, säger Lotta och avslutar:
– Det bästa med det här är ju att se barnens engagemang och intresse, det är verkligen jätteroligt.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Politiker och tjänsteman närvarade när kommunens nya vision presenterades. Foto: Camilla Lagerman
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
FotoFredag: Fåglar högt & lågt
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga ...
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.
Lokal Vindbruksplan i Lindesbergs kommun!
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. ...