Oppositionen om pausad återvinningsstation: ”Stor oro”
INSÄNDARE/DEBATT: Det är med stor oro vi ser hur majoriteten fördröjer ytterligare en viktig satsning med ännu mer utredning. Vi var överens om att en ny återvinningscentral ska byggas stadsnära. Först i Lindesberg, sedan i norra och södra kommunen. Ingen formell reservation gavs.
Även om en KS-ledamot menade att vi inte ska ha en ”sopstation” i centrala Lindesberg. När personen i fråga sedan förstod att det handlar om framtidens återvinning, att vi ska tänka att det blir mindre och mindre fraktioner som går att återanvända eller använda i ny produktion, blev man mer positiv.
Återvinningsstationen i Södra Måle utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
När de dessutom såg vinsterna med en central placering, nära Rv 50 och med gång- och cykelavstånd från olika bostadsområden såg de mycket positivt på det. Vägar, vatten, avlopp finns på plats. Att bygga ut södra Måle är inget bra alternativ enligt utredningen. Då måste ny mark brytas som fördyrar för taxekollektivet.
Tillgängligheten förbättras inte. Dessutom kan vi ha reparationsverkstad för cyklar och möbler mm samt vara nära Erikshjälpen och Röda korset för återförsäljning. Ja, då var vi överens. Vad kommer härnäst?
Förvaltningen har lagt ned mycket arbete på detta. Det har varit en workshop med bred politisk representation där ingen protesterade, tvärtom. Pratar aldrig majoriteten med varandra? (Samma hände ju med Sjövallen i Frövi!) Fokus har inte varit att ta industrimark i anspråk, som majoriteten felaktigt påstår utan att använda SBBs område vid mellersta infarten. Där är infrastrukturen klar. Nu vänder majoriteten totalt. Det ska ut perifert någonstans.
Den styrande majoriteten, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet oberoende. Foto: Camilla Lagerman
Utveckling pausas. Ännu mer illa är det att den nya majoriteten lovat den tekniska förvaltningen – där fyra kommuner samverkar – att inte behöva jobba med Agenda 2030, och inte behöver delta i planering för laddinfrastruktur för elbilar eftersom det inte finns någon framtid för elbilar enligt dem. Agenda 2030 är ett marxistiskt påfund, menar representant för kommunledningen. Vad säger de andra tre kommunerna i norra länet om det? På sakupplysningen om att Agenda 2030 ingår i kommunens riktlinjer blir svaret att – Det får kommunen stå för! Men kommunledningen är väl kommunen…?
Majoriteten anger Agenda 2030 i sitt samarbetsavtal, som något de ska jobba med. De första beskeden utifrån miljöfrågorna är då mycket märkligt: Ingen stadsnära nyskapande station för återvinning och återbruk och ingen laddinfrastruktur för elbilar. Framtiden är alltså bensin och diesel, inte grön omställning!
Har majoriteten missat att hela industrin ställer om, att de företag som överlever är de som tar hänsyn till Agenda 2030, att dagens och morgondagens människor allt mer kräver hållbar produktion och konsumtion? Lindesbergs kommun har skrivit under Agenda 2030 tillsammans med landshövdingen, Regionen och länets alla kommuner. Backar de på det också?
Bengt Storbacka, Oppositionsråd (S), Lindesbergs kommun Magnus Storm, Oppositionsråd (C), Lindesbergs kommun
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...