Mobbing, skadegörelse och gangsterkultur är några av svårigheterna som Lindbackaskolan dragits med under året. Som ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden blir det nu Lillemor Bodmans uppgift att försöka få bukt med problematiken.
– Det här är en fråga som är prio ett just nu, och det har den varit ett tag, säger Bodman (M).
Som ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden står Lillemor Bodman (M) inför en stor utmaning när det kommer till att få bukt med problematiken på Lindbackaskolan. Gangsterkultur, expose-konton som uppmanar elever till misshandel och omfattande skadegörelse är bara några av svårigheterna skolan stött på.
– Det här är en fråga som är prio ett just nu, och det har den varit ett tag, jag kom ju in för snart tre veckor sedan. Jag vet att det finns planer, förslag och så vidare, så det kommer ju vi i nämnden att ställas inför och jag har också lite idéer, säger Bodman.
Bland annat nämner hon regeringens förslag om jour- och resursskolor, något som kan komma att implementeras även i Lindesbergs kommun.
– De eleverna som är utåtagerande eller som sysslar med de här sakerna du nämnde, vi kan inte låta dem gå kvar i den ordinarie undervisningen eftersom de förstör för så många andra. Det kan ju på sikt leda till att måluppfyllelsen, som vi nu faktiskt är på väg att höja i kommunen, sjunker, eller att man skrämmer, det handlar ju om hot och sådana saker också. Då plockar man helt enkelt ut de eleverna till en annan typ av undervisning.
– Men det kan också vara elever som behöver tas om hand av socialtjänsten, som jag kommer att samarbeta mycket mer med och även socialnämnden. Det är många delar i det, men vi är på gång och det kommer att hända saker.
Förutom problemen på Lindbackaskolan har Bodman en hel del på sin önskelista som hon gärna vill genomföra under sitt ordförandeskap.
– Jag tycker ett det vore spännande att ha ett samarbete med kommunens friskolor, det har vi mig veterligen inte haft förut. Men även se över om man kan minska barngrupperna i förskolan, och se om vi kan omfördela resurserna i kommunen, man kanske kan spara på andra delar än de som vi måste göra, som skola, vård och omsorg
Lillemor brinner även för demokratins bevarande, något som hon själv skrivit en motion om, och som nu ska genomföras.
– Vi måste ta hand om demokratin och se till att unga vill värna om den, kanske genom att ta makt själva i ett elevråd och annat, på ett roligare sätt som kommer närmare dem. Annars sitter vi här om ett antal år som gamla gubbar och kärringar, och ingen vill bli politiker, då faller demokratin!
Slutligen nämner hon arbetet med integration, ett arbete som innefattar många delar, bland annat att implementera ett jämlikhetstänk hos eleverna i skolan.
– Våra nysvenskar behöver komma in i samhället på ett bättre sätt, och där tror jag att skolan kan vara en bra plattform. Att flickor och pojkar har samma värde och ska behandlas lika, det måste gälla alla som går i skolan, för det står i våran lag! avslutar Lillemor.