Ju närmare jul vi kommer, desto fler julkonserter bjuds det på. Idag kunde man gå till Kristinakyrkan för att gästa en något annorlunda variant. En flickkör från Österrike gjorde ett stopp i Sverige och i Lindesberg. En imponerande konsert med ljuva toner, unga proffs och allt framfördes på tyska.
Klockan halv sju denna fredagsafton tar den österrikiska flickkören Kristinakyrkans scen i besittning. Det är många, både äldre och yngre, som tagit plats för att avnjuta den kulturella julkonserten. Det är inte några amatörer vi har framför oss, nej, det är en grupp unga, men ack så välövade och professionella förmågor. Programmet är en variation av körsång, solosång och instrumentala bitar på både orgel, dragspel och flöjt. Konserten är också uppdelad i olika teman, vilket inleds med en liten del av kören.
– De ska sjunga traditionella julsånger. De kommer direkt från Holland där de haft en väldigt fin konsert. Det är en flickkör från St. Ursula, ett gymnasium i Salzburg, berättar Gun-Britt Bikfalvy.

Thomas Olsson, präst vid Kristinakyrkan, inleder kvällen med några få ord:
– Ikväll blir det mycket sång och musik. Ett särskilt tack till Gun-Britt som ordnat allt. Varmt välkommen till kören, och varmt välkommen till allesammans.
Och just precis så är det, det är tack vare Gun-Britts tidigare samarbete och kontakt med kören som möjliggjort kvällen. Och efter många timmars förberedelser är det äntligen dags för kören att få börja och beröra publiken. Bakom dem brinner adventsljusen, julgranen är upptänd och det råder ett stillsamt lugn i kyrkan.
– De är fantastiska, och de har på sig dirndlklänningar, säger Gun-Britt, och mycket riktigt. Flickorna är uppklädda i österrikiska klänningar med förkläden och hela paketet.
Sången är vacker och även fast man kanske inte förstår just ett enda ord, känner man tydligt av julstämningen. En ung pojke, Christoph Klieber, spelar ackompanjerar på dragspel oh dirigenten Erich Wild sjunger till en början tillsammans med flickorna, vilket kryddar framträdandet med en baston. Det är först när det ges ett par av flickorna tillfälle att sjunga solo som man ökar förståelsen för deras musikaliska skicklighet och kunnighet. En av flickornas röster går över i en klassisk, ljus, ren och otroligt hög och mäktig stämma. Det är svårt att inte få gåshud, inte bara av hennes otroliga, glasklara röst, utan också av den känslan och den blicken hon har. Just då är scenen helt och hållet hennes.

Den ena flöjtisten, en medelåldersman vid namn Oliver Kraft, är en välkänd och mycket skicklig flöjtist. Tillsammans med sin elev, Teresa Lindner, spelar de flera stycken på tvärflöjt. De är mycket samspelta och Oliver Kraft har en gripande inlevelse när han spelar. Vid orgeln sitter Josef Grain och han spelar både ensam och tillsammans med flöjtisterna. Det är inte så mycket av de välkända jullåtarna som vi känner igen här i Sverige, och Lindesberg, men än dock kan man inte undgå att känna av den julkänslan som lägger sig likt en tunn dimma i lokalen.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.